EU vil slække reglerne for mistænkt kræftfremkaldende stoffer i kosmetik
Et nyt forslag fra EU-Kommissionen lægger op til at lempe reglerne for mistænkt kræftfremkaldende stoffer i kosmetik. Det er et alvorligt tilbageskridt i beskyttelsen af forbrugerne mod sundhedsskadelige stoffer, advarer Forbrugerrådet Tænk.
Med det nye forslag vil EU-kommissionen lempe reglerne for alle såkaldte CMR-stoffer, som dækker stoffer der kan bl.a. kan være kræftfremkaldende, skade fertiliteten eller skade det ufødte barn.
Kommissionen lægger blandt andet op til, at producenter kan fortsætte med at bruge stoffer, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende, i over tre år efter, de er blevet klassificeret som sundhedsskadelige – og endnu længere, hvis industrien får dispensation.
Samtidig stilles der skrappe krav til, hvad mulige alternativer skal kunne leve op til, fx at de skal være lige så tilgængelige på markedet og være økonomisk rimelige, hvilket reelt kan betyde at mange virksomheder vil kunne søge dispensation fra forbuddet og fortsætte med brugen af de mistænkt kræftfremkaldende stoffer.
”Det er helt uacceptabelt, at man i jagten på at forenkle reglerne for virksomhedernes er parat til at gamble med forbrugernes sundhed. Det bør være en selvfølge, at vi ikke smører stoffer i ansigtet, som er mistænkt for at være kræftfremkaldende, og vi forstår ikke at man er villige til at løbe risikoen med et produkt som kosmetik, ” siger Christel Søgaard Kirkeby, projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi.
Derudover vil planteekstrakter med naturligt indhold af kræftfremkaldende stoffer blive undtaget fra forbuddet. Dette ville i stedet blive lagt over til EU's videnskabelige komite for forbrugersikkerhed at vurdere, hvilket i praksis kan betyde, at lovgivningen hvad angår naturligt forekomne kræftfremkaldende stoffer vil blive sat på hold i årevis.
Tal fra Kemiluppen viser, at der ud af i alt 21.890 aktuelle kosmetikprodukter på det danske marked er 17 produkter med mistænkt kræftfremkaldende stoffer og 1.116 produkter med mistænkt reproduktionsskadelige stoffer.
Christel Søgaard Kirkeby frygter at det tal vil se meget værre ud, hvis EU-kommissionens forslag bliver til virkelighed.
”Det her forslag er et tilbageskridt for forbrugerbeskyttelsen. Vi risikerer at stå tilbage med flere farlige stoffer i helt almindelige produkter, som vi bruger hver dag. Det er helt forkert vej at gå – selv i ambitionen om at forenkle reglerne i EU. Vi bakker op om at reglerne skal forenkles hvor de kan, men det skal ikke ske på bekostning af forbrugersikkerheden,” siger Christel Søgaard Kirkeby.

Ny test: Bankkunder kan spare tusindvis af kroner men priserne er for uigennemskuelige
Forbrugerrådet Tænk kritiserer bankernes uoverskuelige priser og kalder på mere gennemsigtighed på baggrund af omfattende test af banker.

EU vil tage 16 milliarder fra flypassagererne og give til flyselskaberne
EU-udspil om flypassagerrettigheder vil koste europæiske flypassagerer 16 milliarder kroner i mistet kompensation ved forsinkelser. Det viser beregning fra Forbrugerrådet Tænk, der samtidig advarer om, at Ministerrådet lægger op til at hastebehandle forringelserne og køre de folkevalgte EU-parlamentarikere ud på et sidespor.

Ulovlig PFAS i tre ud af fire jakker fra Temu, Amazon og Shein
Produkter fra handelsplatforme uden for EU indeholder ofte ulovlig kemi. Det bekræfter en ny PFAS-test af vandtætte jakker fra henholdsvis danske butikker og handelsplatformene Temu, Shein og Amazon. En stor kampagne skal derfor gøre danskerne opmærksomme på risikoen for ulovlig kemi ved at handle uden for EU.