Værd at vide om opvaskemiddel
Hvad indeholder opvaskemiddel? Er et opvaskemiddel surt? Skal opvaskevandet egentlig være varmt? Få svar på disse og andre spørgsmål om opvaskemiddel.
Hvordan virker opvaskemiddel?
Noget snavs kan vaskes af med vand alene. Men der er også snavs som for eksempel fedt, der ikke kan opløses i vand.
Opvaskemiddel indeholder sæbe, der også kaldes for tensider. Tensiderne hjælper med til at opløse fedtet i vandet.
Sæbestofferne har egenskaber, der gør, at de kan binde sig på snavset med den ene ende samtidig med at den anden ende er opløselig i vand. På den måde hjælper de til, at fedtet kan opløses i vandet og dine tallerkner bliver rene.
Forbrugerrådet Tænk har test opvaskemiddel. I vores opvaskemiddel test ser vi blandt andet på hvor godt opvaskemidlerne fjerner fedt fra tallerkener.
Betyder sæbeskum noget for vaskeevnen?
Mange bruger skummet som hjælp til at vurdere, hvornår der er brug for mere opvaskemiddel. På den måde er det vigtigt for mange forbrugere. Der er dog også nogle forbrugere der ikke ønsker skum.
Opvaskemidler skummer ikke lige meget. Forbrugerrådet Tænks test viser at der ikke nødvendigvis er sammenhæng mellem hvor meget et opvaskemiddel skummer og hvor godt det er til at fjerne fedt.
Du kan være med til at styre hvor meget sæben skal skumme ved at tilsætte det enten før eller efter du fylder baljen med vand.
Hvor meget opvaskemiddel skal jeg bruge?
På de fleste opvaskemidler er doseringen angivet på etiketten. Der er stor forskel på, hvor meget opvaskemiddel du skal bruge alt afhæng af, hvilket mærke du bruger.
Anbefalingen er typisk at bruge 2-3 ml opvaskemiddel pr. 5 liter vand. Opvaskebaljer kan typisk indeholde 5-8 liter vand.
2-3 ml opvaskemiddel svarer cirka til en halv teskefuld. Men der er også eksempler på at du skal dosere 5 ml til 5 liter vand.
Hvis du overdoserer, så bruger du unødigt meget opvaskemiddel, og det gavner ikke miljøet eller effektiviteten.
Hvad gør enzymer i opvaskemiddel
Nogle opvaskemidler indeholder enzymer, som kan hjælp med at opløse svær snavs på opvasken, for eksempel fastbrændte rester.
For at enzymerne kan nå at virke, skal det beskidte opvask stå i blød i mindst nogle minutter. Det er kun få opvaskemidler, der indeholder enzymer. I testen af opvaskemidler indeholder 2 af 20 opvaskemidler enzymer.
I testen af opvaskemidler er der ikke brugt iblødsætning, så effekten af enzymerne er ikke undersøgt. Men har du ofte opvask der kræver iblødsætning, kan du prøve om et enzymholdigt opvaskemiddel kan hjælpe med at løsne snavset.
Opvaskemidler og pH - er de sure, neutrale eller basiske?
Nogle forbrugere efterspørger specifikt surt opvaskemiddel eller neutral opvaskemiddel
Forbrugerrådet Tænk har testet pH-værdien på en række opvaskemidler, og pH-værdien går fra 2,9 til 8,5.
I testen kan du se pH for opvaskemidlerne og vælge hvad der passer til dit behov.
Skal opvaskevandet være varmt?
Vandets temperatur har også betydning for, hvor let det er at vaske op. Varmere vand er generelt bedre til at opløse snavs end koldt vand. Det gælder særligt for fedt.
Hvad indeholder opvaskemiddel?
Opvaskemiddel består af forskellige indholdsstoffer med forskellige funktioner:
- Vand - til at holde sæben flydende
- Sæbestoffer (tensider), som er de vaskeaktive stoffer, der fjerner snavs
- Konserveringsmiddel, der giver produktet holdbarhed
- Hjælpestoffer, der stabiliserer, justerer pH, justerer viskositet (hvor godt opvaskemidlet flyder) mv.
Derudover indeholder nogle opvaskemidler også parfume, farvestoffer og enzymer.
Kan plastikbeholderne genanvendes?
Plastikemballagen til opvaskemiddel er i flere tilfælde lavet af genanvendt plastik, og kan afleveres til genanvendelse.
I testen af opvaskemidler får de opvaskemidler, hvor beholderen er lavet af genanvendt plast bedømmelsen ‘meget god’ i dette parameter. Du bør altid lægge plastbeholdere i skraldespanden til plast.
Disse uønskede kemikalier er i toiletblokke
Alle toiletblokke indeholder parfume i testen. Vi finder også miljøbelastende stoffer, der giver problemer på rensningsanlæggene.
Toiletrens: Undgå produkter med klor
Flere toiletrens indeholder klor. Selv om produkterne er effektive til desinficering, bør du undgå toiletrens med klor.
Pyrolyse: Ovnen renser sig selv
Ovne med pyrolyse gør sig selv rene. Men der er flere ting, du skal være opmærksom på, når du sætter ovnen i sving med rengøringen.