Disse produkter er dumpet i Forbrugerrådet Tænks test i 2024 👎
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Disse produkter er dumpet i vores test i 2024

Når vi tester og undersøger produkter og services, finder vi fejl, uønsket kemi, dårlig sikkerhed eller urimelige vilkår og priser. I de værste tilfælde dumper vi produkterne, nogle får endda også vores Undgå-logo. Se hvilke produkter, vi har fundet indtil videre i år, og som du bør holde dig fra.

Hvert år laver vi ca. 90 test, hvor vi undersøger alt fra plejeprodukter, mad, hvidevarer og financielles produkter som fx opsparingskonti og forsikringer. Og hvert år er der produkter der dumper i vores test. De dumper typisk pga. dårlig sikkerhed, fordi de indeholder uønsket kemi, eller fordi produkterne ikke holder, hvad de lover. 2024 er ingen undtagelse.

Forbrugerrådet Tænk holder øje med producenterne

De varer, du køber i Danmark, er ikke testet af myndighederne, før de kommer i handlen. Det er producenterne selv, som skal sørge for, at deres varer lever op til kravene. Derfor spiller vores arbejde med at teste produkter en vigtig rolle for samfundet og for danske forbrugere. Vi laver nemlig uvildige test, hvor virksomhedernes interesser ikke får lov til at have noget at sige. 

Forbrugerrådet Tænk tester løbende forskellige produkter, så du kan vælge produkter, der er sikre og passer på dig og miljøet. Flere af de produkter, vi har dumpet i årenes løb, er blevet trukket tilbage fra markedet efterfølgende - så vores test har en reel effekt. 

Vores test skubber producenterne i den rigtige retning

Vores test påvirker markedet og skubber pro­ducenterne i den rigtige retning, så deres produkter bliver mere sikre, fungerer bedre og i højere grad er fri for problematiske stoffer.

Vi sætter også kritisk spot på mangelfulde produkter og services, som snyder eller vildleder forbrugerne, så fx banker, forsikringsselskaber eller forsyningsselskaber bliver stillet til regnskab for de vilkår og services de tilbyder, eller de beløb de opkræver for deres ydelse. 

Disse produkter er dumpet i 2024

Bluetoothhøjtaler klarer sig dårligt på alle parametre

I vores test af trådløse højtalere er der en højtaler, der klarer sig dårligt på alle væsentlige parametre, så den får en dumpekarakter. Lydkvaliteten er dårlig og batterilevetiden og brugervenlighed er under middel.

Se hele testen af bluetooth højtalere
bluetoothhøjtaler - dumper

Klapvogne indeholder uønsket kemi

Vi har testet ni klapvogne. I testen ser vi både på sikkerhed, komfort og om klapvognene indeholder uønskede kemikalier. I år har vi for første gang testet klapvognene for PFAS. 

Tre klapvogne dumper, fordi de indeholder PFAS i betrækket. To af de dumpede klapvogne får også bedømmelsen ’under middel’ i ergonomi – hvor vi bla. ser på hvor godt barnet bliver støttet når det sidder eller ligger i klapvognen.

Se vores test af klapvogne her
Klapvogne dumper

12 morgenmadsprodukter dumper

Da vi undersøgte 70 morgenmadsprodukter for deres næringsindhold.

Indholdet i produkterne mindede mere om slik end morgenmad.

Disse 12 morgenmadsprodukter dumper
Disse morgenmadsprodukter dumper - morgenmad med dumper logo

Tre solcremer til ansigtet dumper

Da vi testede solcreme til ansigtet, dumpede vi tre solcremer. Solcremerne har ikke den solbeskyttelsesfaktor, de skriver, de har. De giver alle 3 en vis beskyttelse mod solens UVB og UVA-stråler, blot ikke i den grad de lover, og det skal de selvfølgelig.  Derfor får de en dårlig bedømmelse i test. 

Alle tre indeholdt også et solfilter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet er dog tilladt. 

Disse solcremer til ansigtet dumper
disse solcremer dumper

Rapsolie dumper test

Vi har testet 10 koldpressede rapsolier, for smag og uønsket kemi. Ni af olierne klarede testen, men den tiende skiller sig ud ved at dumpe. Rapsolien får bundkarakter på den sensoriske bedømmelse, der er udført af et professionelt smagspanel, fordi olien er harsk. Olien indeholdt også ftalater – som er et uønsket kemikalie. 

Denne rapsolie dumper
denne rapsolie dumper i test

Bløde babylifte kan være problematiske

Sidste år modtog børnelægerne på landets hospitaler over 25 børn, der var faldet ud af babylifte eller babynests med liftfunktion.Derfor har vi undersøgt en række af disse produkter, som man kan få på det danske marked.

Vores undersøgelse viste at flere af produkterne er usikre og at det er sikkerhedsproblemer der er stillet krav til i den eksisterende standard for babylifte. Derfor bur­­de der slet ikke kunne være den slags problemer ved et produkt på markedet.

Undersøgelse: Babylifte med bløde sider
baby sovende tæt på

Uønskede kemikalier i gellak

Forbrugerrådet Tænk Kemi har undersøgt 70 gellakker. I undersøgelsen fandt vi mange fejl. Gellakker indeholder altid akrylater, der kan give allergi, når de ikke er hærdet, men derudover fandt vi også 11 gellakker der indeholder mistænkt kræftfremkaldende stoffer, der blev forbudt i december 2023. 

Eksperter advarer mod gellak: "Tænk en ekstra gang"
gellak

Hvert år dumper vi produkter

Vi udfører 80-90 test hvert år, og hvert år er der produkter, som vi dumper. I 2023 dumpede vi 39 produkter.

Vores test er uvildige

Der findes mange hjemmesider og onlineshops, som bedømmer produkter. Men hos Forbrugerrådet Tænk får du test, som altid er lavet efter vores principper: 

  • Vi er uvildige
  • Vores test er videnskabelige
  • Vi benytter anerkendte testlaboratorier
  • Vi modtager ikke penge af producenterne for at teste deres produkter, og vi køber selv de produkter, vi tester
  • Vi tjener ikke penge på, at du køber produkterne, vi anbefaler

Vi tester for at vurdere, om produkterne holder hvad de lover og er sikre for dig at bruge. Forbrugerrådet Tænk dumper produkter, der ikke holder, vi taler med producenterne og vi gør myndighederne opmærksom på problemer, hvis det er nødvendigt.

Din støtte ændrer markedet

Som medlem af Forbrugerrådet Tænk gør du en forskel. Du støtter nemlig vores kamp for, at der kun skal være gode og sikre produkter på markedet.

Forbrugerrådet Tænks test er eftertragtede hos producenter­ne, især når de kan opnå "Forbrugerrådet Tænk – Bedst i test" eller "Forbrugerrådet Tænk Anbefaler". Det er med til at skabe incitament for at højne produktstandarden og gør det nemmere at vælge produkter af god kvalitet.

Sådan tester forbrugerrådet Tænk-Film

-