Eksperter advarer mod gellak: "Tænk en ekstra gang"
Du kan selv lave flotte, holdbare negle med en gellak og en UV-lampe. Men en ny undersøgelse viser, at gellakker indeholder flere problematiske stoffer. Ofte er der også fejl på ingredienslisterne.
Gellakker indeholder altid akrylater, der kan give allergi, når de ikke er hærdet. Men det kan være svært at finde ud af, præcis hvilke akrylater eller andre kemikalier der er i gellak.
For gellakker med en korrekt ingrediensliste indeholder ca. halvdelen forbudte stoffer, der kun må bruges af professionelle.
Det viser Forbrugerrådet Tænk Kemis undersøgelse af 70 gellakker.
”Grundlæggende kan vi ikke anbefale gellak, fordi de indeholder akrylater, der kan give allergi. Det følger med i pakken, når man laver en UV-hærdende gellak. Allergien kan opstå, hvis du rammer forbi neglen, eller hvis du bruger den forkerte UV-lampe, der ikke hærder lakken ordentligt. Når der ikke er nogen gode valg, og vi finder udbredte fejl på etiketterne, har vi valgt ikke at vurdere produktet i vores app Kemiluppen”, siger projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Christel Søgaard Kirkeby.
Produkttypen er nu fjernet fra Kemiluppen.
Uønskede kemikalier i gellak
Gellak er baseret på akrylgel, som du påfører på dine negle og hærder med en UV-lampe eller en LED-lampe.
Akrylaterne i gelen er en gruppe stoffer, som kan give livslang allergi, når du udsættes for dem i uhærdet form.
Vi har undersøgt 70 typer af gellak indkøbt i butikker og på online platforme udenfor EU såsom SHEIN og Amazon.com. Det er basecoat, topcoat og gel neglelak med farve.
Vores undersøgelse viser, at:
- 29 ud af 70 gellakker med ingredienslister indeholder stoffer, der kun er til professionel brug.
- 15 ud af 70 gellakker har fejl eller slet ingen ingrediensliste.
- 26 ud af 70 gellakker er uden "professionelle" ingredienser, men vil stadig indeholde akrylater, der kan give allergi når de ikke er hærdet.
11 gellakker i undersøgelsen indeholder også mistænkt kræftfremkaldende stoffer, der blev forbudt i december 2023. Det er stofferne trimethylolpropane triacrylate og benzophenone. Gellakkerne er købt, imens stofferne var tilladt. Flere producenter oplyser, at de har udfaset brugen af disse stoffer.
Allergi fra smukke negle
Hovedingrediensen i gellak er akrylater.
Du kan typisk få allergiske reaktioner, hvis:
- Gellakken rammer huden ved siden af neglen, inden den er hærdet med UV-lys.
- Du ikke hærder dine negle med UV-lys længe nok.
- Du bruger den forkerte UV-lampe.
Hyppighed er også en faktor. Jo mere du udsættes for uhærdede akrylater, jo større bliver risikoen for allergi.
Ifølge Videncenter for Allergi kan allergien vise sig som eksem, rødme, hævelse og små blærer på fingerspidserne. I nogle tilfælde kan neglen helt eller delvist løsne sig eller blive permanent misdannet. Symptomerne kan sprede sig til resten af hånden eller ansigtet.
Der findes også eksempler på allergiske reaktioner i lungerne hos negleteknikere. Det skyldes, at de indånder støvpartikler, når de sliber de kunstige negle af.
I 2018 og under pandemien i 2020 udsendte den britiske dermatologforening, BAD, advarsler om øgede tilfælde af akrylallergi fra neglekits, forbrugere selv kan bruge derhjemme.
De tal vi har, er toppen af isbjerget. Men vi ser flere patienter med akrylallergi end tidligere. Jeanne Duus Daglig leder af Videncenter for Allergi
Daglig leder af Videncenter for Allergi, Jeanne Duus, ser også, at antallet af akrylallergikere er stigende:
”Vi ved ikke præcis, hvor stor risikoen er. Så skal vi vide, hvor mange der bruger det og hvordan samt have komplette tal for allergi. De tal vi har, er toppen af isbjerget. Men vi ser flere patienter med akrylallergi end tidligere, og det er et tiltagende problem i Europa”.
Forkert UV-lampe øger risikoen for allergi
Flere producenter oplyser, at der kan være forskel på, hvilken bølgelængde af UV-lys, som forskellige typer af gellak kræver.
Virksomhederne kan bruge forskellige fotoinitiatorer i gellakken, der sætter hærdningen i gang, som kan kræve forskellige styrke og bølgelængder fra lampen.
Passer lampen ikke til lakken, risikerer du, at den hærder dårligt. Så stiger risikoen for allergi.
Problemer med tandpleje, diabetesmedicin og hofteoperationer
Har du først fået akrylallergi fra gellak, har det betydning for mere end udslæt på neglene. Det er en livsvarig allergi overfor stoffer, du kan blive udsat for andre steder.
Akrylater bliver også brugt i tandbehandlingsudstyr til fx hvide tandfyldninger.
Ved øget privat brug af produkter, der indeholder disse kemikalier, kan vi forvente, at flere bliver sensitive, og dette kan derfor blive en større udfordring. Jan Tore Samuelsen Senior forsker hos Nordisk Institut for Odontologiske Materialer (NIOM)
"Akrylaten HEMA indgår i mange produkter til tandpleje, men der findes HEMA-fri alternativer. Hvis en patient har allergi overfor HEMA, så skal tandlægen bruge materialer, der ikke indeholder dette stof. For at kunne undgå materialer, der kan udløse en allergisk reaktion hos patienten, er det vigtigt, at tandlægen informeres om kendte allergier”, forklarer seniorforsker hos Nordisk Institut for Odontologiske Materialer (NIOM) Jan Tore Samuelsen og fortsætter:
”Heldigvis er der rapporteret få tilfælde af allergi hos patienter. I NIOM har vi ikke fået henvendelser om dette, men der findes tilfælde i videnskabelige artikler. Ved øget privat brug af produkter, der indeholder disse kemikalier, kan vi forvente, at flere bliver sensitive, og dette kan derfor blive en større udfordring”. Denne bekymring deler Jeanne Duus.
”Vi har kun set få patienter med akrylatallergi, som har reageret allergisk ved tandbehandling, men det kan tænkes, at det bliver et problem for flere i fremtiden”.
Akrylater anvendes også som knoglecement i knæ- og hofteoperationer, og i plastrene, der fastgør insulinpumper og glukosesensorer til huden hos diabetespatienter.
Det forbudte stof HEMA i flere gellakker
Akrylater er en stor gruppe af stoffer. To hyppigt benyttede akrylater er blevet forbudt i produkter til forbrugere. Det er stofferne HEMA og Di-HEMA trimethylhexyl dicarbamate. Vi har fundet 22 gellakker i undersøgelsen med et eller begge af disse stoffer.
De er kendt for at være allergifremkaldende, når man får dem på huden, og er derfor kun tilladt i gellak, der håndteres af professionelle. Men som privatperson kan du nemt købe dem på nettet.
Vi har også fundet andre stoffer i gellakkerne, som kun er til professionel brug.
Det er hydroquinone, der er mistænkt kræftfremkaldende, trimethylbenzoyl diphenylphosphine oxide, der er mistænkt for at skade forplantningsevnen og P-hydroxyanisole, der er allergifremkaldende.
”Vi har købt ind som forbrugere, og vi har nemt kunne skaffe mange professionelle produkter. Så man kan let komme til at købe dem uden at være opmærksom på, at de faktisk ikke er beregnet til at bruge derhjemme”, siger Christel Søgaard Kirkeby.
Lovgivningen lyder, at der er krav om mærkning på produktet, hvor der tydeligt skal stå fx ”kun til professionel brug”, men der er ikke krav om, hvor du må sælge produkterne henne.
Når disse stofferne er så problematiske, at vi som forbrugere ikke skal bruge dem, så skal lovgivningen sikre, at vi ikke kan købe dem. Christel Søgaard Kirkeby Projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi
Miljøstyrelsen har tidligere oplyst, at det er svært at håndhæve salg af professionelle produkter til forbrugere.
”Det er ikke god nok beskyttelse af forbrugerne. Når disse stoffer er så problematiske, at vi som forbrugere ikke skal bruge dem, så skal lovgivningen sikre, at vi ikke kan købe dem”, siger Christel Søgaard Kirkeby.
Alternativerne kan også give allergi
Stofferne HEMA og Di-HEMA-trimethylhexyl dicarbamate er ved at blive udfaset i flere produkter og erstattes med alternative akrylater.
Men andre akrylater kan også være allergifremkaldende. Videncenter for Allergi oplyser, at akrylaterne ligner hinanden, og det giver det der kaldes for krydsreaktioner eller krydsallergi.
”Der er tale om en større familie af stoffer, hvor mange ligner hinanden kemisk. Det betyder, at hvis du er allergisk over for én i akrylatfamilien, som fx HEMA, så vil der ofte være mange andre, du vil reagere på”, siger Jeanne Duus.
Er HEMA-fri gellak et sikkert valg?
Du kan finde flere gellakker, der markedsføres med at være ”HEMA-fri”.
Selvom en gellak er uden den allergifremkaldende akrylat HEMA, så indeholder den stadig andre akrylater, der kan give allergi. Der kan muligvis være en forskel på hvor allergifremkaldende stofferne er, men du kan ikke forvente at finde en UV hærdende gellak uden allergirisiko.
En rodebutik af kemikalier
Undersøgelsen viser også, at 15 ud af 70 gellakker har store fejl og mangler på ingredienslisten.
Nogle gellakker har forkerte eller upræcise beskrivelser af stofferne på etiketten. Andre gellakker har slet ikke en ingrediensliste, og derfor ved vi ikke, hvad der er i dem.
Det er især gellakker fra Shein og Wish, der har store problemer med deklaration.
Jeg har aldrig før oplevet fejl med deklarationer i så stort et omfang som på gellakker. Christel Søgaard Kirkeby Projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi
”Det vidner om, at køber du på online platforme uden for EU, så kan du ikke regne med, at de overholder EU-reglerne om deklaration. Vi opfordrer til, at du ikke køber produkter her – selvom de er billige. For du aner ikke, hvad du får med i indkøbskurven af uønskede eller ulovlige kemikalier”, forklarer Christel Søgaard Kirkeby.
Hun fortæller også, at flere virksomheder oplyser, at de ved en fejl har brugt en gammel emballage med en helt forkert ingrediensliste.
“Jeg har aldrig før oplevet fejl med deklarationer i så stort et omfang som på gellakker. Grundlæggende kan det være svært at stole på informationerne, selvom de er der”, siger hun.
Finsk studie: Deklarationen på gellak matcher ikke med indholdet
Et finsk studie af gellak viste, at der generelt var forskel på de deklarerede akrylater på produktets ingrediensliste, og på de akrylater de fandt ved kemisk analyse af produkterne.
De testede i alt 31 gellak og 6 akrylnegle. Det understøtter, at det er svært at have tillid til deklarationen på gellak.
Eksperternes gode råd om gellak
Vi har spurgt eksperter, hvad deres bedste råd er til forbrugere, der gerne vil lakere neglene med gellak.
Jeanne Duus fra Videncenter for Allergi opfordrer til at være varsom:
”Tænk en ekstra gang. Du skal tænke på produktet som et ”kemisk” produkt, som du skal omgå med varsomhed. Hvis du beslutter dig for at gøre det, skal du være meget omhyggelig med, at gellakken ikke kommer på huden, rundt om neglen eller andre steder. Sørg for at hærde neglelakken med UV-lampen efter vejledningen, og udfør det på et underlag, der kan rengøres og fjernes”.
Projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Christel Søgaard Kirkeby siger, at du skal tænke over de helbredsmæssige risici:
”Der er en risiko for allergi fra gellakken, og den allergi har du resten af livet. Jeg synes, man skal overveje, om det er det værd. Hvis det er det, så gå hellere til en professionel, der bedre kan ramme neglen og sikre, at lakken hærder rigtigt”.
Flere gode råd om gellak
Hvis du gerne vil lakere neglene med gellak eller få lavet kunstige negle med gel eller akryl, så har vi samlet fire gode råd:
- Overvej om du kan erstatte brugen af gellak med almindelig neglelak. Her er der ikke samme risiko for allergi.
- Find en dygtig og professionel negletekniker, der ikke rammer huden, bruger en tilpasset UV-lampe og har udsugning, så du undgår indånding af dampe og partikler. Det mindsker din risiko for allergi.
- Har du gener, fx eksem, fra gellak og kunstige negle, anbefaler vi, at du indberetter det til både myndighederne og til producenten. Så kan de følge op - især hvis mange oplever det samme.
- Får du en allergisk reaktion, skal du straks stoppe med at lakere negle med gellak. Snak med din læge og få hjælp til at finde ud af, hvad du ikke kan tåle.
Ønsker du stadig at bruge gellak derhjemme? Se disse seks tips:
- Det er meget vigtigt, at du undgår at få lakken på huden. Rammer du udenfor neglen, så gå til en professionel, eller få hjælp af en anden.
- Læs og følg vejledningen grundigt. Det gælder både for gellakken og for lampen.
- Du kan fjerne gellak med acetone. Men vær opmærksom på, at acetone kan affedte huden, og hvis du gentagne gange bruger acetone, kan det give tør og revnet hud.
- Undgå indånding af dampe – luft ud under brugen.
- Indånd ikke neglestøv. I stedet for at fjerne gellak med acetone, kan du få slebet lakken væk hos en negleteknikker eller med en elektrisk neglefil. Her skal du være opmærksom på ikke at indånde partiklerne. De er uønskede for lungerne, og der er flere eksempler på allergi fra neglestøv.
- Stop brugen, hvis du får udslæt eller gener på huden eller neglene.
Sådan har vi undersøgt gellak
-
Vi har indkøbt og tjekket ingredienslisten på 70 forskellige typer af gellak. Vi har ikke testet indholdet eller tjekket, om ingredienslisten er korrekt. Vi har været i kontakt med virksomhederne og vendt resultaterne med dem.
Vi har undersøgt både basecoat, topcoat og gel polish til neglene.
Alle produkterne er købt i butikker eller på webshops, hvor almindelige forbrugere også kan købe dem.
Vi har også købt gellak uden for EU fra bl.a. Shein, Fruugo, Amazon og Wish.
-
29 ud af 55 gellakker med en ingrediensliste indeholder kemikalier, der kun er tilladt til professionel brug Det er:
-
Di-HEMA trimethylhexyl dicarbamate, som er en allergifremkaldende acrylat. Stoffet er ikke tilladt i produkter til privat brug, kun til professionel brug. Vi har fundet stoffet i 15 produkter.
-
HEMA, som er en allergifremkaldende acrylat. Stoffet er ikke tilladt i produkter til privat brug, kun til professionel brug. Vi har fundet stoffet i 19 produkter
-
Trimethylbenzoyl diphenylphosphine oxide, som er en fotoinitiater, der er mistænkt for at skade forplantningsevnen. Det er også allergifremkaldende. Stoffet er kun tilladt i produkter til professionel brug. Vi har fundet stoffet i 15 produkter.
-
P-hydroxyanisole, der kan bruges som stabilisator i gellak, er allergifremkaldende. Stoffet er kun tilladt i produkter til professionel brug. Vi har fundet stoffet i 8 produkter
-
Hydroquinone, der kan bruges som stabilisator i gellak, er mistænkt for at være kræftfremkaldende og for at kunne skade arveanlæg. Det er også allergifremkaldende. Stoffet er generelt forbudt i kosmetik og plejeprodukter, med undtagelse af produkter til professionel brug i kunstige negle. Vi har fundet stoffet i 4 produkter
Andre kemikalier
- Trimethylolpropane triacrylate (en acrylat), som er mistænkt for at være kræftfremkaldende. Det er også allergifremkaldende og kan være problematisk for miljøet. Stoffet er fra december 2023 forbudt i kosmetik og pleje i EU. Vi har fundet det i 9 produkter. Stoffet var lovligt, da vi købte produkterne. Flere af producenterne har oplyst, at de har udfaset det.
- Benzophenone (et solfilter), som er mistænkt for at være hormonforstyrrende og muligt kræftfremkaldende. Stoffet er fra december 2023 forbudt i kosmetik og pleje i EU. Vi fandt stoffet i 2 produkter
Derudover er der fundet en række allergifremkaldende acrylater og fotoinitiatorer. Acrylaterne vil generelt hedde -”acrylate” som led i navnet.
-
-
Ingredienser kun til professionel brug
- HEMA
- Di-HEMA trimethylhexyl dicarbamate
- Trimethylbenzoyl diphenylphosphine oxide
- P-hydroxyanisole
- Hydroquinone
Som forbruger skal du holde dig fra gellakker med disse stoffer. De er vurderet til at være så problematiske, at det kun er professionelle der skal bruge dem. Det skyldes, at professionelle er vurderede til bedre at kunne ramme neglen, mens du selv kan have svært ved ikke at ramme huden.
Forbudte stoffer
- Trimethylolpropane triacrylate
- Benzophenone
Begge ingredienser er forbudt i kosmetik og pleje fra december 2023. Man må ikke længere sælge produkter med stofferne i. Undgå gellakker med disse stoffer.
Akrylater
Bruger du gellak - så undgå stofferne ovenfor. Men du skal stadig være opmærksom på, at alle UV-hærdende gellakker indeholder akrylater, der kan give allergi.
Disse foundations indeholder uønsket kemi
Næsten halvdelen af flydende foundations i vores test indeholder mistænkt hormonforstyrrende stoffer eller særligt miljøbelastende stoffer.
Undgå disse stoffer i barberskum og gel
Næsten hver fjerde barberskum og gel i testen indeholder problematiske kemikalier for miljø og sundhed. Se mere her.
Undgå barberskrabere med BHT
Barberbladets gummistrip - eller lubrastrip - kan indeholde BHT, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Vi har fundet BHT i fire barberskrabere.