Der er problemer med barnets sikkerhed i bløde babylifte
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Der er problemer med barnets sikkerhed i bløde babylifte

Flere spædbørn er kommet alvorligt til skade ved brug af bløde babylifte. Aktindsigt tyder på, at der kan være problemer med produktsikkerhed ved særligt ét produkt.

Foto: Getty Images · 13. november 2023
Spædbarn i armende på kvinde

Børnelæger slog tidligere i år alarm hos Sikkerhedsstyrelsen, fordi de oplevede at flere spædbørn var kommet til skade efter fald fra en babylift. I løbet af det næste halve års tid kom der flere ulykker til, så der siden midten af 2022 i alt er registreret 25 faldulykker, hvor halvdelen havde fået kranietraumer, og en tredjedel af dem havde desuden fået blødninger i hjernen. Andre havde fået mindre alvorlige skader.

De mange ulykker fik den 1. november 2023 både Sikkerhedsstyrelsen og Rigshospitalet til at udsende pressemeddelelser, hvori de advarede om, at babyer kan falde ud af babylifte og komme alvorligt til skade.

Ulykker med babylifte

Det kom dog ikke frem, hvilket konkret produkt, der var brugt i forbindelse med ulykkerne.

En aktindsigt, som Forbrugerrådet Tænk har fået hos Sikkerhedsstyrelsen, viser nu, at det drejer sig om Najell Babynest Sleepcarrier Volume 2. Produktet nævnes specifikt i flere af de registreringer, som landets børnelæger har lavet og delt med Sikkerhedsstyrelsen, og det fremgår desuden, at der lige nu pågår yderligere undersøgelser af det specifikke produkt.

Det kan dog ikke på baggrund af aktindsigten afvises, at der i nogle tilfælde også kan være tale om andre lignende produkter, dvs. babylifte med bløde sider og forskellige bærefunktioner, fx en skulderrem, fra andre producenter.

Kommentar fra Najell

Vi har i forbindelse med denne artikel kontaktet administrerende direktør og grundlægger af Najell, Niklas Najafi Kristensen, og fået tilsendt følgende svar:

”Vi er meget positive omkring Sikkerhedsstyrelsens arbejde og den forbrugertryghed det giver. Teknologisk Institut udarbejdede for Sikkerhedsstyrelsen en test af vores Sleep Carrier vol.2. Den viste, at produktet opfylder alle krav. Sikkerhedsstyrelsen foretager nu yderligere undersøgelse af Sleep Carrier vol. 2 og muligvis andre brands. Vi forstår, at undersøgelsen begrundes med bruger-erfaringer med babylifte eller babynests med liftfunktion. Vi afventer styrelsens konklusioner, så eventuelle tiltag sker efter styrelsens faglige input og anbefalinger.”

Sikkerheden i produktdesignet

Både Rigshospitalet og Sikkerhedsstyrelsen har på baggrund af de mange ulykker opfordret forældre til at passe ekstra godt på, når de bruger babylifte og følge produkternes brugsanvisninger nøje.

Men når der er tale om så mange tilfælde med børn, der er faldet ud af denne type babylift, så handler det næppe udelukkende om forældrenes måde at anvende produkterne på, mener projektleder hos Forbrugerrådet Tænk og ekspert i produktsikkerhed Stine Müller:

”Selvfølgelig er forældrenes brug af produktet vigtigt for sikkerheden, men vi mener ikke, at ansvaret alene skal lægges over på forældrene og deres brug af produktet. De mange ulykker peger på, at produktets konstruktion er uhensigtsmæssig og lægger op til en brug, som kan udgøre en sikkerhedsfare for barnet.”

Forbrugerrådet Tænks egen undersøgelse

Da Forbrugerrådet Tænk tidligere i år undersøgte en række babynest – heriblandt Najell’s Babynest Sleepcarrier Volume 2 – blev netop risikoen for, at børn kunne falde ud af babyliften påpeget.

”I undersøgelsen konstaterede vi, at siderne er så bløde og fleksible, at de ikke kan forhindre barnet i at trille ud, medmindre de er strammet helt til,” forklarer Stine Müller.

Forbrugerrådet Tænks undersøgelse af babylifte og babynests

Forbrugerrådet Tænk undersøgte i sommer forskellige typer af babylifte og babynests og fandt da alvorlige sikkerhedsproblemer ved flere af dem inklusiv ved babynesten fra Najell. Sikkerhedsstyrelsen blev bekendt med resultaterne i den forbindelse.

”Indtil nu har selve produktsikkerheden været fraværende i myndighedernes udmelding om disse babylifte og de ulykker, der er registreret. I stedet har det handlet om, at forældre skal bruge produktet efter anvisningerne.”

”Men når man designer et produkt, skal producenten i sikkerhedsvurderingen forholde sig til det, vi kalder forudsigelig brug. Og når man ser på de ulykker, som børnelægerne beskriver i aktindsigten, og de gentagende beskrivelser af det specifikke produkt – samt vores egen undersøgelse – så peger det altså på, at der her er tale om et produkt, hvor designet ikke tager tilstrækkelig hensyn til netop det.”

Afventer yderligere undersøgelse

Derfor afventer Forbrugerrådet Tænk nu også resultaterne af den undersøgelse, som Sikkerhedsstyrelsen ifølge aktindsigten for nylig har igangsat af Najell Babynest Sleepcarrier Volume 2.

”Det er vores vurdering, at funktionen med en sele som bæres over skulderen, mens barnet ligger i liften, som Najell Babynest Sleepcarrier Volume 2 og muligvis andre producenter har, er uhensigtsmæssig. Ud fra et forsigtighedsprincip vil vi fraråde forældre at bruge den funktion, indtil der kommer resultater fra Sikkerhedsstyrelsens undersøgelse,” siger Stine Müller, og fortsætter:

”Som forbruger skal vi kunne stole på, at produkter er sikre, og det mener vi ikke nødvendigvis disse produkter er. Vi opfordrer producenterne til endnu en gang at risikovurdere deres produkter, og ændre uhensigtsmæssige konstruktioner for at begrænse risikoen for ulykker.”

Nye vejledninger og ny babylift

I aktindsigten beskrives det, at Najell efter kontakt med Sikkerhedsstyrelsen har opdateret vejledningerne til babyliftene og sendt information ud i nyhedsbreve, på hjemmesiden og andre kanaler.

Aktindsigten beskriver problemer med Najell Baby Sleepcarrier Volume 2. Der er siden kommet en ny udgave babyliften på markedet - Najell Babynest Sleepcarrier Volume 3.

NYT (2024): Vi har undersøgt Najell SleepCarrier 3