Kemidebatten: Sådan kan du gøre en forskel
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Kemidebatten: Sådan kan du gøre en forskel

Problematisk kemi finder du i mange hverdagsprodukter. Deltager du i kemidebatten, kan du være med til at gøre en forskel.

Christel Søgaard Kirkeby · Foto: Getty Images · 15. maj 2019
kemiske forbindelser

Kemikalier møder du overalt i din hverdag. Men nogle kemikalier kan være problematiske for din sundhed og miljøet.

Hormonforstyrrende, kræftfremkaldende og miljøskadelige stoffer bliver blandt andet brugt i produkter som møbler, børneudstyr, rengøringsmidler, kosmetik og meget mere.

Lovgivningen for de problematiske stoffer bliver strammet, i takt med at forskere bliver klogere på stoffernes effekter. Men lovgivningsprocessen er langsommelig og samtidig advarer forskere om, at lovgivningen heller ikke er tilstrækkelig.

Du kan være med til at gøre en forskel ved at blande dig i kemidebatten. Se, hvordan med disse 4 tips.

1. Fortæl virksomheder og politikere din mening

Skriv til producenterne, når du er utilfreds med et produkt.

Virksomheder er som regel gode til at ændre deres produkter, hvis de oplever, at kunderne ønsker det. Fortæller du virksomheden, at du ønsker produkter uden problematisk stoffer, kan du hjælpe dem og andre kunder med at undgå varer med uønsket kemi.  

EU står for størstedelen af kemikalielovgivningen. Du kan derfor skrive til de danske EU-politikere, hvis du vil have strammet op på lovgivningen.

Folketingspolitikerne kan presse på i forhold til ny kemikalielovgivning. Derfor kan du også kontakte dem og fortælle, hvor du synes, at det halter.

2. Scan personlige plejeprodukter med Kemiluppen

Kemiluppen er en app, som du kan bruge til at scanne dine personlige plejeprodukter og kosmetik for uønsket kemi.

Scanner du et produkt, der ikke findes i Kemiluppens database, kan du selv sende det ind til vurdering. På den måde hjælper du andre forbrugere med samme produkt.

Kemiluppen har tusindvis af produkter i databasen, så i rigtig mange tilfælde får du en vurdering af dit produkt med det samme.

3. Brug appen Tjek Kemien til legetøj, tøj og sportsudstyr

Tjek Kemien er en app, der fortæller dig, om der er særligt problematiske kemikalier i en vare.

Scan stregkoden på produktet i appen. Så spørger du producenterne, om deres produkter indeholder problematiske kemikalier fra EU's såkaldte kandidatliste over særligt problematiske stoffer.

Bruger du Tjek Kemien sender du både et signal til virksomheden om, at du ikke ønsker problematisk kemi i dine varer, og du hjælper den næste forbruger med at få svar.

Tjek Kemien vil fra efteråret 2019 være tilgængelig for alle europæere. Det betyder, at du også kan bruge den i udlandet.

4. Vær aktiv på sociale medier

Sociale medier som Facebook og Twitter er et godt sted at deltage i kemidebatten. Her er politikere og beslutningstagere ofte aktive.

På Twitter kan du bruge hashtaggene #dkgreen, #godkemi, #dkpol og #kemiluppen, når du skriver om uønsket kemi.

Følg os på: