Sådan undgår du uønsket kemi i legetøj
I fidgets, squishies, slim, trælegetøj eller plastikfigurer kan du støde på kemikalier, som er mistænkt hormonforstyrrende eller allergifremkaldende. Få hjælp til at undgå dem her.
Der findes rigtig meget spændende legetøj derude, som dit barn gerne vil have fingrene i. Som forældre er en god ide at tænke over, hvordan du bedst sikrer at legetøjet ikke indeholder uønskede kemikalier for dit barn.
Vi har samlet 10 forskellige spørgsmål, du kan stille dig selv for at undgå uønsket kemi i legetøj.
Lugter legetøjet kemisk eller parfumeret?
Det er en god ide at lugte til legetøj før køb, og lade vær med at købe det, hvis det lugter ”kemisk”.
Og opdager du først den ”kemiske” lugt, når du eller dit barn pakker legetøjet ud af emballagen?
Så kan du lade det dampe af udenfor eller i et bryggers, inden du giver det til børnene.Du kan også klage til forhandleren, hvis lugten varer ved.
Hvis legetøjet lugter meget parfumeret, er det fordi der er parfumestoffer i, som kan give livslang allergi.
Ifølge Videncenter for Allergi er antallet af børn med parfumeallergi stigende, og derfor anbefaler vi at undgå parfume i legetøj.
Har du vasket legetøjet?
Du kan langt hen ad vejen vaske nogle af restkemikalierne fra produktionen af legetøjet væk. Det er ikke alle problematiske stoffer, der kan vaskes ud. Men nogle kan.
Bamser, tøjdyr og andre slags legetøj af tekstil kan for det meste tåle en tur i vaskemaskinen. Du kan også vaske det i hånden før brug.
Tjek om det kan holde til det, og ellers kan du tørre forsigtig med en våd klud.
Vask også gerne andet legetøjet af med en våd klud, inden børnene får dem i hænderne.
Vil dit barn have et nyt og populært legetøj?
Børn kan pludselig få en enorm interesse for nye slags legetøj. Det er før set fx med slim, squishies og fidgets. Og så går det hurtigt med at producere og importere produkterne til danske butikker.
Men de nye og populære typer af legetøj har i vores tidligere test vist sig at kunne indeholde eller frigive problematiske kemikalier.
Som forælder er det en god idé at være kritisk over for uønsket kemi, når et stykke legetøj pludseligt bliver meget populært og på meget kort tid kommer mange nye forhandlere af legetøjet.
Er legetøjet køb uden for EU?
Helt generelt fraråder vi at købe legetøj uden for EU på webshops som Wish.com, Amazon.com, Alibaba.com, Temu.com osv.
Uden for EU er der ikke de samme kemikaliekrav som i EU og Danmark, og risikoen er derfor større for, at du køber produkter med uønskede kemikalier, som er ulovlige i Danmark.
Passer legetøjet til dit barns alder?
Legetøj målrettet børn under tre år, skal leve op til flere krav end andet legetøj – ikke kun når det gælder mekanisk sikkerhed, men også når det kommer til legetøjets kemiske indhold.
De mindste børn er nemlig mere tilbøjelige til at putte legetøjet i munden og sutte på det, og det giver en ekstra risiko for afgivelse af kemikalier.
Køb derfor kun legetøj til de mindste børn, der rent faktisk er beregnet til børn under tre år.
Er trælegetøjet lakeret eller farvet?
Mange tror, at trælegetøj er bedre end andet legetøj, når det gælder kemikalier. Typisk er trælegetøj andet end ren træ og derfor hverken værre eller bedre end meget andet legetøj.
En test af 11 slags trælegetøj viser, at der er en del træklodser og træfigurer som er uden uønsket kemi og sikre for børnene at lege med.
Men I nogle tilfælde har vi fundet fx mistænkt kræftremkaldende eller hormonforstyrrende stoffer i limen, lakeringen, malingen på træet, i plastdele eller tekstildele fra trælegetøjet. Er du i tvivl, kan du fx vælge ulakeret trælegetøj.
Har du arvet legetøj i blød plast?
Legetøj af blødt plastik som fx dukker eller badeænder købt før 2007 skal helst ikke gå i arv.
Disse typer af legetøj kan indeholde hormonforstyrrende ftalater, som børnene kommer i tæt kontakt med.
Ftalater bruges, når producenter skal gøre plastik af typen PVC blødt. Men mange ftalater er hormonforstyrrende og skader blandt andet forplantningsevnen. Derfor har alle ftalater været forbudt i Danmark i legetøj til børn under tre år siden 1999.
Er dine børn over tre år er der EU-regler for, at legetøjet ikke må indeholde fire typer af ftalater, der er kategoriseret som særlig problematiske. Det er ftalaterne DEHP, DBP, DIBP og BBP.
Det må heller ikke indeholde yderligere tre typer af ftalater, hvis legetøjet kan kommes i munden. Det er ftalaterne DINP, DIDP og DNOP.
EU-reglerne for ftalater i legetøj til større børn trådte i kraft i 2007.
Vi anbefaler, at du smider gammelt blødt plastlegetøj ud. Overvej også at smide det ud, hvis legetøjet lugter kemisk eller har en klistret overflade. Det kan også være et tegn på ftalater.
Leger I med lim, slim eller maling?
Det er vigtigt at holde øje med børnene, hvis de leger med lim, maling, slim og andet såkaldt ”kemisk” legetøj, så de ikke får det i munden eller øjnene.
Du kan også vælge at undgå hobbyprodukter med faremærke og i stedet vælge hobbyprodukter med A-mærket fra Fællesrådet for Formnings- & Hobbymaterialer. Deres A-mærke sikrer, at produkterne lever op til kriterier, der er skrappere end gældende lovgivning.
Husk også at følge brugsanvisningen på produktet, og at vaske børnenes hænder efter at de har leget med fx slim og modellervoks.
Det kan også være en god ide at lufte ekstra ud, når der har været gang i hobbyprodukterne.
Er legetøjet Svanemærket?
Svanemærket er din garanti for, at legetøjet er uden mistænkt hormonforstyrrende stoffer eller lignende uønskede kemikalier.
Du finder dog sjældent svanemærket legetøj, da udbuddet er småt. Heldigvis er der en liste over Svanemærket legetøj.
Spørg gerne efter det i butikken. Så viser du forhandlerne, at du er interesseret i at købe svanemærket legetøj.
Er legetøj usikkert eller får dit barn udslæt af det?
Har du købt et produkt, som du ikke mener overholder kemikaliereglerne? Eller oplever du, at dit barn for gener som fx udslæt og kløe, når det leger med legetøjet?
Så kan du selv anmelde det til Miljøstyrelsen.
På den måde er du med til at sige fra over for producenterne af produktet og skabe fokus på mere sikre produkter til børn.
Løbehjul kan indeholde uønskede stoffer for sundheden
I vores test finder vi løbehjul til børn, der indeholder mistænkt hormonforstyrrende stoffer eller mistænkt kræftfremkaldende stoffer. Se dem her.
Billigt legetøj på nettet kan indeholde hormonforstyrrende stoffer
Legetøj fra onlinesiderne Wish, eBay og Amazon kan indeholde hormonforstyrrende ftalater. Testen viser, at 9 ud af 29 produkter indeholdt ftalater i ulovlige mængder.
Dukker kan indeholde ftalater
Er det ftalater i dit barns dukke? Ny test ser efter en række ftalater og parfumeret duft i dukker til børn. Se, hvad du skal være opmærksom på her.