Pas på problematiske stoffer i vaskemidler
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Pas på problematiske stoffer i vaskemidler

Flydende vaskemidler, vaskepulver og vasketabs til kulørt vask kan indeholde en række uønskede kemikalier. Få styr på alle de uønskede stoffer i vaskemidler her.

Katja Ravn · Foto: Getty Images · 27. april 2022
Flydende vaskemiddel i vaskemaskine

Når du skal vaske dit tøj, sengetøj, håndklæder mm., kan du vælge alt fra flydende vaskemidler til vaskepulver og vasketabs. Men har du tænkt over, hvilke kemikalier dit tøj kommer i kontakt med?

Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet både flydende vaskemidler og vaskepulver og fundet en række uønskede stoffer, som fx kan være miljøbelastende,  allergifremkaldende eller mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Se, hvilke problematiske kemikalier du skal se efter og få gode råd til at undgå uønsket kemi i dit vasketøj.

Stofferne LAS kan belaste miljøet

Nogle af de mest anvendte overfladeaktive stoffer i vaskemidler gennem tiden er en gruppe tensider, der forkortes LAS. Disse stoffer kan opløse fedt og snavs, men de kan også skade vandmiljøet, fordi de har svært ved at nedbrydes i iltfattige miljøer.

Tilbage i 1999 kørte Miljøstyrelsen en kampagne om at købe LAS-fri vaskemidler. Resultatet af kampagnen var, at flere producenter stoppede med at bruge de miljøbelastende stoffer.

Men vi finder stadig eksempler på vaskemidler med de problematiske stoffer i vores test af vaskemidler. Senest i vores kemitest af vaskepulver indeholder 4 ud af 15 vaskepulvere LAS.

Hvad er LAS?

LAS er en forkortelse for Lineære alkylbenzulfonater.

Det er vaskeaktive stoffer, der kan opløse fedt og snavs.

I en rapport fra 2020 udtrykker EU’s videnskabelige komite SCHEER bekymring for stoffernes uønskede effekt på vandmiljøet ud fra 10 års sammenlagt forskning.

Eksempler på LAS

I vaskemidler og rengøringsmidler kan stofgruppen LAS gå under disse navne:

 • Sodium dodecylbenzenesulfonate
 • TEA-Dodecylbenzenesulfonat
 • Sodium C10-13 alkyl benzenesulfonate

Disse stoffer fremgår ofte ikke på etiketten. Men kan du kan se dem, hvis du henter den fulde ingrediensliste på det website, der er angivet på emballagen. Vælger du et Svanemærket produkt, indeholder det ikke LAS.

Hold øje med allergifremkaldende konserveringsmidler

I flydende vaskemidler er det vigtigt at være opmærksom på konserveringsmidler, der kan give allergi.

Konserveringsmidler er – som navnet hentyder – konserverende. Disse stoffer bruges ofte til at hæmme eller dræbe bakterier, men den egenskab kan også have uønskede effekter for din sundhed.

Nogle konserveringsmidler kan være allergifremkaldende eller hormonforstyrrende og er ofte udbredt i vaskemidler, men også i kosmetik og plejeprodukter.

I en kemitest af flydende vaskemidler til kulørt vask indeholder 4 ud af 17 produkter bl.a. allergifremkaldende konserveringsmidler.

Eksempler på konservering

Kig efter endelsen ”thiazolinone” for at undgå konserveringsmidler, der kan give livslang allergi. Et eksempel er MI (Methylisothiazolinone), som er stærkt allergifremkaldende, som du kan finde i fx maling, vaskemidler, rengøringsmidler, legetøj, shampoo og meget mere.

Se fx efter disse navne på ingredienslisten:

 • Methylisothiazolinone
 • Octylisothiazolinon
 • Benzisothiazolinone

Disse stoffer fremgår på emballagen på dit vaskemiddel.

Borater kan skade forplantningsevnen

I vaskemidler kan du finde bor-forbindelser – eller borater – der kan have forskellige funktioner i vaskemidlet.

I Forbrugerrådet Tænk Kemis test af flydende vaskemidler har vi fundet bor-forbindelser i 2 af produkterne.

Bor-forbindelser er i flere tilfælde på listen over særligt problematiske kemikalier i EU, fordi de er mistænkt for at kunne skade fostre og påvirke evnen til at få børn. Nogle af disse forbindelser er også mistænkt hormonforstyrrende.

Borater står ikke altid på ingredienslisten

Bor-forbindelser skal ikke fremgå på ingredienslisten bag på dit vaskemiddel.

Det skal derimod stå på den fulde ingrediensliste, som du kan finde på producentens hjemmeside.

Husk derfor at tjekke virksomhedens hjemmeside, hvis du vil undgå stofferne.

Eksempler på borater

I vores kemitest har vi fundet eksempler på vaskemidler med disse borater:

 • Boric acid
 • Sodium borate

Parfume og parfumestoffer er udbredt i vaskemidler

Du kan finde parfume eller enkelte duftende parfumestoffer i en række vaskemidler.

Disse stoffer er tilsat for at forbedre duften – for eksempel at få dit tøj, sengetøj eller håndklæder til at dufte rent efter en vask. Udover at give en bestemt duft til dit tøj, kan parfumestoffer også tilsættes for at konservere produkter.

Hvad er forskellen på parfume og parfumestoffer?

Parfume er en blanding af flere duftstoffer, som tilsammen danner parfumens duft. En parfume kan bestå af mellem 10 og 300 enkeltstoffer.

Parfumestoffer er enkelte duftende stoffer, som parfumen kan bestå af. Der findes ca. 3.000 af disse stoffer, som du kan finde i produkter.

Kilde: Videncenter for Allergi

Nogle parfumestoffer er der mere fokus på end andre, fordi mange har allergi overfor dem. Der findes 26 specifikke parfumestoffer, som skal deklareres med deres kemiske navne, hvis de bruges i et vaskemiddel.

Andre parfumestoffer kan også give allergi, og derfor er det vigtigt at se efter betegnelser som fx ”parfume” på ingredienslisten.

Eksempler på parfumestoffer

Disse parfumestoffer kan du støde på i vaskemidler:

 • Amyl cinnamal
 • Benzyl alcohol
 • Hexyl cinnamal
 • Citronellol
 • Limonene

Mistænkt hormonforstyrrende parfumestof i få vaskemidler

Nogle parfumestoffer kan også have andre uønskede virkninger udover allergi.

Parfumestoffet butylphenyl methylpropional er mistænkt for at være hormonforstyrrende og for at kunne skade forplantningsevnen. Parfumestoffet Benzyl salicylate er også mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Begge parfumestoffer har vi fundet i enkelte vaskepulvere og flydende vaskemidler.

Farvestoffer

Hvis du gerne vil undgå farvestoffer i vaskemidler til tøj, sengetøj, håndklæder mm., så kan du også gå efter allergimærkede udgaver, hvor disse stoffer ikke er tilladt.

6 tips til at undgå uønsket kemi i vaskemidler

 • Brug appen Kemiluppen til at tjekke vask og rengøring for uønsket kemi.
 • Køb vaskemidler, som er mærket med Svanemærket, Blomsten, Den Blå Krans og/eller AllergyCertified.
 • Vælg et vaskemiddel uden parfume. Duftstoffer er tilsat for at give en "ren" duft, men har ikke betydning for, om tøjet bliver rent.
 • Undgå klor og optisk hvidt, der kan være problematisk for miljøet. Vælg i stedet pulvervaskemidler med blegemiddel til hvidt tøj.
 • Vær opmærksom på allergifremkaldende konserveringsmidler. Tjek ingredienslisten for stoffer, der slutter på ’–thiazolinone’ som fx methylisothiazolinone eller benzisothiazolinone.
 • Tjek ingredienslisten på virksomhedens hjemmeside, hvis du vil undgå sodium borate, Boric Acid og LAS. Indhold af disse stoffer skal nemlig ikke fremgå af emballagen.