Varer købt uden for EU indeholder ofte skadelig kemi
Gå til hovedindhold

Varer købt uden for EU indeholder ofte skadelig kemi

Optælling viser, at der er ulovlig kemi i knap halvdelen af varerne fra platforme som Amazon, Shein, Temu og Wish.

Katja Ravn · 6. maj 2025
temu app

”Alt under 1 euro.” ”Super deal!” ”Begrænset antal tilbage.” De fristende tilbud på handelsplatforme som Amazon, Shein, Temu og Wish får danskerne til at klikke køb, men hvad gemmer der sig egentlig bag de lave priser?

En optælling af ni forskellige tests foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at 45 procent af produkterne fra handelsplatforme uden for EU indeholder ulovlig kemi.

Der er fx tale om ftalater, PFAS og tungmetaller, altså kemikalier, der kan være skadelige både for din sundhed og for miljøet.

Optællingen er baseret på tests af i alt 148 produkter, bl.a. legetøj, tandblegeprodukter, tøj, smykker og andre produkter købt på onlinemarkedsplatforme uden for EU i perioden fra 2019 til 2025.

embed_optaelling

Det er en bekymrende høj andel, som viser, at du som forbruger virkelig skal tænke dig godt om, før du køber noget fra de her ikkeeuropæiske handelsplatforme. Christel Søgaard Kirkeby Konstitueret projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi

”Det er en bekymrende høj andel, som viser, at du som forbruger virkelig skal tænke dig godt om, før du køber noget fra de her ikkeeuropæiske handelsplatforme, hvor du ikke er beskyttet af de samme regler som inden for EU,” siger konstitueret projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi Christel Søgaard Kirkeby.

At så mange produkter indeholder skadelig kemi, er særlig problematisk, fordi der er tale om meget populære handelsplatforme.

Lave priser lokker

Ifølge en E-handelsanalyse fra Dansk Erhverv i februar 2025 har 40 procent af danskerne handlet på Temu, og særligt unge shopper aktivt på fx Shein. Knap otte ud af ti af de danske kunder angiver, at de lave priser er den primære årsag til deres køb på handelsplatformene.

En rapport fra Nets om Dansk E-handel i 2024 viser også, at danske webshops er under pres fra både kinesiske webshops og amerikanske Amazon. På en gennemsnitlig måned køber knap hver anden dansker varer online fra udlandet, hvilket er en fordobling fra året før. Danskernes handel med kinesiske webshops er steget markant til 19 procent fra 5 procent året før.

Kampagne mod farlig kemi på handelsplatforme

En optælling fra Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at knap halvdelen af testede varer fra platforme som Amazon, Shein, Wish og Temu indeholder skadelige kemikalier, som er ulovlige i EU.

Derfor lancerer Forbrugerrådet Tænk Kemi nu kampagnen ’Kemi for 1 krone’, der sætter fokus på den usynlige risiko ved de ultrabillige varer. 

temu lykkehjul
Forbrugerrådet Tænk Kemi lancerer nu kampagnen ’Kemi for 1 krone’, der sætter fokus på den usynlige risiko ved vildt billige
varer. Kampagnen er udviklet af reklamebureauet PONG.

Svært at komme efter platformene 

Onlinehandelsplatforme som Amazon, Shein og Temu giver virksomheder fra hele verden mulighed for at sælge varer direkte til de danske forbrugere. Problemet er dog, at EU’s regler for uønsket kemi ikke gælder uden for EU. Derudover er det svært at komme efter både platforme og virksomheder, forklarer Christel Søgaard Kirkeby fra Forbrugerrådet Tænk Kemi:

”Som reglerne er, er det ikke platformene, som har ansvaret for, at produkterne lever op til kemikaliereglerne i EU. Ansvaret ligger hos de virksomheder, der sætter varerne til salg på platformene. Og de er typisk ikke europæiske. Derfor har de danske myndigheder også svært ved at komme efter dem, selvom talrige tests og undersøgelser viser, at de ikke overholder reglerne,” siger hun.

Ikke styr på sikkerheden

Undersøgelser viser, at mange af os forbrugere tror, at der er styr på sikkerheden, når vi køber produkter på platforme som fx Temu.

Når du handler på Temu, så svarer det lidt til at gå rundt på et lokalt marked på den anden ende af kloden og tage varer ned fra hylderne. Christel Søgaard Kirkeby Konstitueret projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi

”Men i virkeligheden er det sådan, at når du handler på Temu, så svarer det lidt til at gå rundt på et lokalt marked på den anden ende af kloden og tage varer ned fra hylderne. Hvis du gjorde det, ville du sikkert ikke forvente, at der var styr på kvaliteten. Det samme kan du derfor heller ikke forvente, når du handler på Temu og andre platforme,” siger Christel Søgaard Kirkeby og fortsætter:

”Og det vil så desværre sige, at ansvaret i sidste ende lander hos forbrugeren, som ikke har en jordisk chance for at vide, hvad der er i produkterne, og heller ikke kan stille nogen til ansvar. 

PFAS i jakker fra online platforme

I vores test af jakker er der fundet PFAS i 13 ud af 17 jakker købt på udenlandske handelsplatforme, men det er jo helt umuligt for forbrugeren at gennemskue, hvilke produkter der er med, og hvilke der er uden PFAS,” siger Christel Søgaard Kirkeby.

Handler du i danske butikker, så er det til gengæld en anden historie. Danske virksomheder har nemlig ansvar for, at deres varer overholder reglerne, hvilket produkterne så også gør i langt højere grad, og myndighederne kan også træde til og fjerne produkter med ulovlig kemi fra markedet, hvis der er behov for det.

Det er det vilde vesten for forbrugerne med platforme som Temu, Shein og Wish, og der er alt for mange eksempler på, at produkter, som sælges der, ikke overholder EU-lovgivningen. Magnus Heunicke Miljøminister

Ifølge miljøminister Magnus Heunicke (S) arbejder EU på at få indført strammere EU-regler, så onlinemarkedspladser kan pålægges et større ansvar for de produkter, som de sælger. Og indtil det sker, er det med at holde sig i skindet.

”Det er det vilde vesten for forbrugerne med platforme som Temu, Shein og Wish, og der er alt for mange eksempler på, at produkter, som sælges der, ikke overholder EU-lovgivningen. (...) Så jeg vil opfordre alle til at holde sig fra de markedspladser,” siger han.