Kopnudler: sundt eller usundt? | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Kopnudler: Er de hurtige nudler sunde?

Kopnudler, instant nudler og minutnudler kaldes det hurtige måltid, der kun kræver kogende vand og et minuts tilberedning. Det er let, men er det sundt?

Caroline Boutrup Nielsen · Foto: Getty Images · 14. februar 2019
en kop med kopnudler

Instant nudler er en blandet fornøjelse

Nudelsuppe på et minut er en hurtig og let måde at få et varmt måltid. Kigger du nærmere på næringsindholdet i instant nudler, er det dog hverken et særligt nærende, sundt eller mættende måltid.

Kopnudler er fyldt med salt og e-numre

Saltindholdet er generelt meget højt i krydderiblandingen, som giver smag til minutnudler. En portion færdig nudelsuppe indeholder mellem 40 og 70 procent af det anbefalede daglige indtag af salt, som er 6 gram. Spiser du en hel nudelsuppe, har du altså spist en stor del af dagens salt.

Tilsætningsstoffer i form af aromaer, smagsforstærkere og farvestoffer fylder en del i ingredienslisten. De kan både være naturlige eller kunstigt fremstillede, og de er med til at gøre det svært at gennemskue, hvad du reelt putter i munden.

Minutnudler mangler mættende kostfibre

Instant nudler er et varmt måltid på 300-400 gram, som primært består af vand. Vand indeholder ingen energi og giver dig kun en kortvarig mæthedsfølelse i maven, inden det passerer videre ud i kroppen. Kopnudler er derfor ikke et måltid, der holder dig mæt særligt længe.

Nudlerne i minutnudler er ikke fuldkornsnudler, så der er meget få mættende kostfibre i nudelsupperne.

Grøntsagsindholdet i minutnudler består af meget få, tørrede stykker af for eksempel gulerødder, ærter og løg. Tørrede grøntsager indeholder færre næringsstoffer end rå. Så selv om der er grøntsager i instant nudler, får du ikke alle de sunde vitaminer og mineraler ved at spise supperne.

Palmeolie og sukker giver højt energiindhold i minutnudler

Palmeolie er kilden til fedt i de fleste instant nudelmåltider. Palmeolie er mættet fedt. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du ikke får for meget mættet fedt. En portion nudelsuppe giver dig cirka 20 procent af dagens maksimale indtag af mættet fedt i forhold til anbefalingerne.

Nudelsuppe indeholder også sukker. Der er op til 11 gram sukker i en portion kopnudler, hvilket cirka svarer til sukkerindholdet i 1 deciliter cola.

Energiindholdet i et samlet nudelmåltid ligger typisk på omkring 300 kalorier. Det er omtrent 15 procent af dagens samlede anbefalede indtag.

Sådan gør du kopnudler til et sundere måltid

Kopnudler er som udgangspunkt ikke et sundt måltid. Hvis du alligevel vil spise det, kan du gøre nudelsuppen sundere sådan:

  • Grøntsager kan du spise ved siden af eller i. Det kan for eksempel være små stykker gulerødder, lidt peberfrugt, lidt fintsnittet kål eller ærter.
  • Stegt kylling, 1-2 kogte æg eller en lille pakke rejer øger proteinindholdet i nudlerne.
  • Krydderiblandingen, som følger med, kan du droppe og i stedet tilføje ekstra smag til nudelsuppen i form af krydderier som karry eller tandoori, lidt chilisauce eller lidt finthakket tang.