Bacon: Kan du spise bacon med god samvittighed? | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Bacon: Spis bacon med god samvittighed

Bacon er forarbejdet kød, som kan øge risikoen for visse kræfttyper. Noget bacon er dog sundere end andet.

Maria Stove Romdal · Foto: Getty Images · 28. november 2020
spis bacon med god samvittighed

Bacon kan øge risikoen for kræft

Bacon er forarbejdet kød ligesom pølser, kødpålæg og røget og saltet kød.

Forarbejdet kød er betegnelsen for kødprodukter, der er konserveret eller behandlet med saltning, røgning, hærdning, gæring eller andre processor.

Sundhedsmyndighederne anbefaler, at du kun spiser forarbejdet kød i begrænsede mængder, fordi det kan øge din risiko for tarmkræft.

Du skal kun spise så lidt som 50 gram forarbejdet kød om dagen, hvilket svarer til 4 skiver stegt bacon, for at forøge risikoen for tarmkræft med 18 procent. 

Forarbejdet kød er skidt for sundheden

Forarbejdet kød er problematisk af flere årsager:

  • Fedtindhold: Forarbejdet kød som bacon og pølser har ofte en høj fedtprocent, hvilket giver mange kalorier i måltidet. Det kan påvirke vægten og gøre dig mere disponeret for livsstilssygdomme.

  • Fedtsyrer: Animalsk fedt - især fedt fra svin og kvæg - indeholder et højt antal mættede fedtsyrer. Spiser du for meget mættet fedt, kan du øge din risiko for at få livsstilssygdomme.

  • Salt: Forarbejdet kød har som regel et meget højt indhold af salt. Salt er nødvendigt for os, men for meget salt kan medføre livsstilssygdomme som forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdomme, mavekræft og knogleskørhed.

  • Stegning/røgning/grill: Tilberedningsmetoden har stor betydning. De forskellige processer kan medvirke til dannelse at kræftfremkaldende giftstoffer i kødet.

  • Konserveringsmidler: Næsten alle typer konventionelt, forarbejdet kød er tilsat konserveringsmidlet nitrit (E249 eller E250), som skal forebygge pølseforgiftning (botulisme). Nitrit er også kendt for at have en potentielt kræftfremkaldende effekt, hvis du indtager det i større mængder.

Sundere bacon? Ja tak!

Bacon kan du dog godt vælge i den sundest mulige variant.

  • Fedtfattig bacon får du, hvis du går efter den magre kalkunbacon.
  • Nitrit-fri bacon får du, hvis du køber økologisk bacon – det må nemlig ikke indeholde nitrit.

Bacon af glad gris

Skal grisen bag din bacon have haft det bedst mulige liv? Så skal du vælge økologisk bacon.

Økologiske grise har bedre plads til at bevæge sig, de får mindre medicin, og de skal være ældre end konventionelle grise, når de fjernes fra deres mor.

Økologisk bacon ser tit mere gråt og kedeligt ud, end det konventionelle alternativ. Det er fordi der ikke er brugt nitrit, som er med til at give det konventionelle bacon den friske, lyserøde farve.