Hvilken babymos på tube skal jeg vælge?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Hvilken babymos på tube skal jeg vælge?

Mad på tube til babyer – også kaldet for babysmoothies eller babymad i klemposer – er nemt og hurtigt, men du kan nemt komme til at tro, at babymosen er et bedre måltid end det er.

Lars Nøhr Andreasen · Foto: Thomas Dahl · 8. marts 2022
Babymos på tube  - babysmoothies

Tubemad eller babysmoothies er de seneste ti år for alvor vundet frem. Derfor har vi testet det populære produkt.  Da vi gik ud for at købe babymad til testen, fandt vi hurtigt over 100 forskellige produkter inden for fire forskellige kategorier. I alt fandt vi 109 babysmoothies, som kunne deles ind i fire kategorier:

  • Grød
  • Måltider med kød/protein
  • Frugtsmoothies
  • Grøntsager.

Vi har I vores babymos test set på indholdsdeklarationen og næringsindholdet i babysmoothierne og bedømt dem ud fra dette.

Grød er ikke grød men frugtmos

En del af babysmoothierne er markedsført som grød, og i testen er grøden bedømt ud fra indholdet af frugt og sukkerarter samt energiindholdet. Ordet ’grød’ giver mindelser om mad, der er kogt på gryn eller mel, men i flere af produkterne er både frugtindholdet og sukkerindholdet så højt, at de mere minder om ren frugtmos.

embed_babymos

Enkelte af produkterne, der markedsføres som grød, har et frugtindhold på op til 98 procent og et sukkerindhold på over ti procent. Det betyder, at over halvdelen af energiindholdet i grøden kommer fra sukker.

Fødevarepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet Tænk Stine Vuholm siger, at et produkt med næsten ren frugtmos og et energiindhold, der primært stammer fra sukker, ikke er det, som man typisk vil forbinde med noget, der kaldes for ’grød’.

Få grødprodukter uden frugt

I alt fandt vi 22 babysmoothies, der kaldtes for grød. Af de 22 er der kun to grødprodukter, som ikke har indhold af frugt, altså hvor grøden alene er fremstillet af gryn eller mel samt grøntsager. Det er også i disse produkter, at sukkerindholdet er lavest.

Der er stor forskel på babysmoothies med grød, og vi anbefaler, at du ser på varedeklarationen efter både frugtindhold og sukkerindhold, så du ved, om du er ved at give din baby en sodavandslignende frugtsmoothie markedsført som grød, eller om du er ved at give din baby en mere nærende grød lavet på grøntsager og gryn.

Måltidssmoothies er ikke rigtige måltider

Gruppen af babysmoothies kaldet for måltider er kendetegnet ved at være purerede middagsretter som fx lasagne eller spaghetti bolognese. Ser man på ernæringen i måltidssmoothies, er energiindholdet for lavt til, at de helt kan betragtes som måltider i sig selv.

Et måltid til spædbørn og småbørn bør have cirka 400 kJ pr. 100 g efter anbefaling fra Sundhedsstyrelsen, for at barnet kan få dækket sit energibehov ud fra mængden af mad. Ingen af de i alt 13 babysmoothies markedsført som måltider opfylder dette.

Energiindholdet ligger typisk omkring 300 kJ pr. 100 gram, men enkelte er helt nede omkring 200 kJ pr. 100 gram. Til gengæld har babysmoothies markedsført som måltider alle et fornuftigt indhold af salt og sukker.

Disse babymad på tube er gode valg

Ud af de 109 klemposer vi har undersøgt, anbefaler vi tre, som kan være et fornuftigt mellemmåltid en gang imellem.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?