Babymad på glas giver ikke nok energi
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Babymad på glas er mere mos end mad

Babymad i glas bør ikke udgøre den daglige kost, men det er ok at give babyen i ny og næ. Vi har deklarationstestet babymos på glas.

Morten Steiniche · Foto: Getty Images · 25. august 2023
babymad på glas - disse er de bedste i test

Vi har undersøgt deklarationerne på 55 varianter af babymad på glas. Det vil sige, at vi har nærstuderet etiketterne for at se, hvad de ernæringsmæssigt har at byde på.

Vi har undersøgt babymos på glas fra disse mærker

  •  Fra Fejø Aps
  •  Lovemade Organics
  •  Semper
  •  Woodland Wonders
  •  Änglamark

Det er babymos af frugt og mere måltidsorienteret mos som fx lasagne, pastagratin og oksekød med søde kartofler.

For lidt energi til et helt måltid

Der er ikke særlig stor forskel på ernæringsindholdet i de produkter, vi har kigget nærmere på,  men derfor skal du alligevel være opmærksom på, hvordan de indgår i babyens kost.

Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger bør et babymåltid indeholde 400 kilojoule per 100 gram, og det er der ingen af de testede produkter, som lever op til.

”Babymad på glas fungerer fint, hvis du er på farten og har brug for noget nemt, men det under mig at producenterne ikke sørger for et højere energiindhold i maden",” siger testansvarlig Gitte Sørensen.

På Sempers babymos med falafel med couscous og tomatsovs er der fx udover et foto af måltidet også en tekst med ordene ’økologisk og lakto-vegetarisk måltid, selvom energiindholdet er 322 kilojoule per 100 gram. Men hvorfor er energiindholdet i Sempers babymos ikke højere?

Til det svarer virksomhedens kommunikationschef i en mail, at ”Semper følger de nordiske ernæringsanbefalinger”, og at man fra Sempers side vurderer, at ”vores babymad opfylder børns behov godt”.

Ikke meget bid og stimulering i babymad

Babymad på glas er meget pureret. Det kan give mening til det helt lille barn, som lige at begyndt at spise, men ikke når maden er beregnet til børn på fx 12 måneder.

I maden til de større babyer finder vi enkelte stykker af pasta og mindre stykker af grøntsager, men det meste er stadig meget findelt. Men børnene har brug for noget at tygge i for at få trænet og stimuleret mund og tunge ved at tykke og synke maden.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn fra 8 måneders alderen spiser mad, der er så grov, at der er noget at tygge i, og det er der ikke så meget af i de undersøgte glas med mad beregnet til børn fra 8 måneder.

babymad på glas til barn 12 mdr uden tekstur

Imagecredit: Forbrugerrådet Tænk

Denne mad på glas er beregnet til et barn på 12 måneder. Maden er meget findelt, og der er ikke meget at tygge på.

Pas på furan - opvarm den færdiglavede babymad

Færdiglavet babymad på glas eller tube kan indeholde det kemiske stof furan, der dannes naturligt under varmebehandling og findes især i produkter baseret på kød og grøntsager på glas eller dåse.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du tager den færdiglavede babymad ud af glasset eller tuben og varmer det let op til ca. 40 grader. En del furanindholdet vil dermed fordampe.

Disse babymad på glas klarer sig bedst i testen

Selvom der ikke er den store forskel på de enkelte produkter, så er der dog nogen, som klarer sig lidt bedre end de andre. Tænk på at energiindholdet ikke er helt nok, så brug maden som supplement.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?