Derfor er fastfood usundt | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Fastfood: Derfor er det usundt

Burgere, pizza, kaffe to-go og smarte salater er let mad på farten. Men det er svært at gennemskue, hvor mange kalorier din fastfood indeholder.

Mette Andrea Boesgaard · Foto: iStock · 13. februar 2019
Burger og pommes frittes indeholder meget fedt og salt.

Fastfood er for fedt og salt

Burgere, bagels, pizza, shawarma, pølser, kaffe to-go, sushi og salater - fastfood kommer i mange former, men fælles for dem er, at det er en nem og hurtig løsning, når du er sulten og vil have noget at spise i en fart.

Sundt er det desværre sjældent - heller ikke selvom det ser sundt ud. Selv salater og sandwiches kan skjule et stort kalorieindhold.

Fastfood er usundt, fordi det oftest er lavet på blødt, hvidt brød, ganske få grønsager og fede ingredienser som for eksempel ost, dressinger og kød med højt fedtindhold.

Det betyder, at maden har et for højt indhold af animalsk fedt og salt, et lavt indhold af kostfibre og det indeholder ikke nok vitaminer og mineraler.

Fastfood mætter ikke

Energitætheden er dog det vigtigste problem med fastfood.

Meget fastfood har nemlig en høj energitæthed - det vil sige, at der er mange kalorier i maden, men den fylder ikke så meget i maven, så du bliver ikke mæt af maden.

Du risikerer derfor at spise mere, end du har brug for - uden at få de nødvendige vitaminer og mineraler.

Svært at finde kalorie-indholdet

Kalorieindholdet i fastfood kan være svært at finde. Visse kæder som for eksempel McDonalds, Burger King, 7-Eleven og Baresso har næringsinformation om deres mad online, men det bliver sjældent skiltet i butikkerne. Og for langt det meste fastfood er det næsten umuligt at finde ud af, hvor mange kalorier din mad indeholder.

Forbrugerrådet Tænk mener: Du skal kunne se, hvor mange kalorier der er i din mad

"Tydelig mærkning med kalorie- og næringsindhold bør være til stede på fastfoodrestauranter, kiosker, tankstationer, kaffe- og juicebarer, så du har mulighed for at tage næringsværdien med i dine overvejelser, når du skal købe fastfood.

Desuden arbejder vi for, at der kommer flere sunde alternativer indenfor udbuddet af fastfood og convenience food. Idet fastfood oftest indeholder kød, er bæredygtighed og klimabelastning relevante aspekter, udover sundhedsaspektet, som vi ønsker at skabe fokus på, og som vi håber på, vil blive tænkt ind i fastfood-udbuddet".

Stine Vuholm, fødevarepolitisk medarbejder