Børn i bilen: Sådan spænder du barnet sikkert fast
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan spænder du barnet sikkert fast i autostolen

Hvordan spænder du barnet korrekt fast i en autostol? Må barnet have flyverdragt på i autostolen, og hvordan spændes sikkerhedsselen rigtigt? Få hjælp her.

Astrid Grunert Rantorp · Foto: Getty Images · 27. oktober 2022
forælder spænder sit barn fast i en autostol

Imagecredit: Getty Images

Hvis autostolen skal beskytte dit barn bedst muligt, er det vigtigt, at barnet er spændt rigtigt fast. Følg disse 5 regler:

1: Stram selerne ordentligt

Selen i autostolen må ikke sidde for løst. Du skal stramme selen, så du kun lige akkurat kan få en flad hånd ind under.

Hvis selen sidder for løst, risikerer du, at selen ikke holder barnet ordentligt fast i autostolen i tilfælde af en ulykke.

Skråseler eller trepunktsseler skal stramme korrekt til af sig selv. Kontrollér, at selen ikke bliver "fanget" af autostolen nogen steder. Selen skal også stramme til igen, hvis barnet for eksempel har lænet sig fremover.

2: Tag tykt overtøj af

En tyk vinterjakke eller flyverdragt gør det næsten umuligt at stramme selen godt nok. Tag enten overtøjet af barnet, så selen kommer tættere på barnets krop, eller vær ekstra opmærksom på, at du får strammet selen godt.

For at autostolen skal virke, er det bedst at nøjes med en fleecetrøje eller termojakke.

3: Skråselen skal altid over skulderen

Større børn må ikke sidde med skråselen under armen eller bag ryggen.

Skråselen kan ødelægge indre organer ved en kollision, når den er under armen. Er selen bag ryggen, bliver barnet ikke holdt ordentligt fast ved eksempelvis et frontalsammenstød.

Det er ikke farligt, at selen sidder lidt tæt på halsen. Men hvis den sidder helt oppe ved øret, kan det betyde, at barnets krop ikke bliver holdt godt nok fast i en kollision.

En selepude med ryglæn kan hjælpe med at holde skråselen på plads i den rigtige position.

4: Selen må ikke være snoet

Sørg for, at selen ikke er snoet. Er den det, kan du nemlig risikere, at den ikke kan strammes effektivt nok til at holde barnet i sædet.

5: Hold hofteselen væk fra barnets mave

Store børn skal have hofteselen siddende korrekt henover hoften. Det kan ske, at hofteselen kravler op på barnets mave, hvis selen ikke er strammet ordentligt til.

Konsekvensen kan være skader på maven, eller at barnet ikke holdes godt nok fast ved en kollision.

Sørg derfor for at stramme selen ordentligt henover hoften, og at selen sidder rigtigt under selestyret, som er de små ”armlæn” på autostolen.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik