Undersøgelse af babynest - se resultaterne her
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Undersøgelse: Babynest

Er en babynest sikker for din baby? Vi har undersøgt 13 babynests fra bl.a. Najell, CamCam, Salling og Done by Deer.

Foto: Getty Images · 22. august 2023
Baby sover

Forbrugerrådet Tænk har undersøgt 13 forskellige babynests, hvoraf nogle også kan bruges som lift. De er alle indkøbt i Danmark, 11 fra almindelige danske forhandlere, mens to er fra onlinemarkedspladser.

Vores to eksperter i sikkerhed og børneprodukter samt en laboratorieekspert i produktsikkerhed har gennemgået produkterne for en række sikkerhedsparametre. 

Ingen sikkerhedsstandard for babynest

For mange børneprodukter findes der standarder, der kan følges, så produkterne er sikre for børnene. Men for babynests findes der fortsat ingen sikkerhedsstandard. Der er derfor ingen specifikke retningslinjer at læne sig op af, for at sørge for at produkterne er sikre. 

Disse sikkerhedsproblemer har vi kigget på

 • Dyb revne mellem bund og sider giver risiko for, at barnet kan trille ned og ligge fast i revnen mellem bunden og siderne, med hovedet ind mod stoffet, så barnets vejrtrækning begrænses.
 • Lange snore (over 22 cm) giver risiko for at barnet vikles ind i snorene og kvæles. Er der knuder, pynt eller andet i enderne af snoren, kan de lettere filtre sammen og danne løkker barnet kan hænge fast i.
 • For bløde sider giver risiko for, at barnet kan trille ud af babynesten.
 • Direkte adgang til skum fx via en lynlås ind til en madras uden betræk giver risiko for, at barnet piller skummet i mindre stykker og får det galt i halsen.
 • Åbning i den ene ende af babynesten giver risiko for, at barnet kan glide ud og/eller hænge fast i åbningen.
 • En tynd, blød madras inviterer til at lægge produktet på et alt for blødt underlag. Madrassen skal i stedet være relativ stabil og fast.
 • Anbefaling om samsovning bør ikke findes på produkterne.

I vores undersøgelse har vi derfor set på, om rederne lever op til flere af de krav, der gælder for andre tilsvarende børneprodukter som fx sengerande, babymadrasser, babylifte mm.

To babynest uden sikkerhedsproblemer

Blandt de 13 undersøgte produkter, fandt vi to uden sikkerhedsproblemer (de første, du ser herunder).

De to babynest fra Copenhagen Colors og Done by Deer er gode eksempel på, at man kan designe en babynest uden den dybe revne mellem bund og sider, som giver risiko for, at barnet kan trille ned og ligge fast her med hovedet ind mod stoffet, så barnets vejrtrækning begrænses. De er også uden åbning i enden, som barnet kan bevæge sig ud af, og har heller ingen lange snore, som giver risiko for, at barnet vikles ind i snorene og kvæles.

11 babynest med sikkerhedsproblemer

11 af de 13 babynests har til gengæld forskellige sikkerhedsbrister.

For ni ud af de 11 drejer det sig bl.a. om den dybe revne mellem sider og bund, som udgør en kvælningsfare for barnet. For seks af modellerne er det lange snore - længere end 22 cm - som kan vikle sig om barnets hals. 

Hvis du har en babynest derhjemme, så tjek, om den har nogle af de samme problemer, som vi har fundet i undersøgelsen her. Har du ikke en babynest, så kan du overveje, om du overhovedet har brug for en - og være særlig opmærksom på sikkerheden, hvis du vælger at købe en.

Se kommentarer fra producenterne af babynest nederst i artiklen.

Disse babynest har vi undersøgt

Babynest fra Copenhagen Colors

Babynesten fra Copenhagen Colors er uden de sikkerhedsproblemer, som vi har fundet i mange af de andre undersøgte produkter.

Den er fri for lange snore og åbning i enden. Madrassen har et inderbetræk, så børnene ikke kan få adgang til skummet. Bunden er syet fast højere oppe på siderne, og der er derfor ikke nogen dyb revne mellem bund og sider.

Babynesten markedsføres også som en lift og har fast bund.

Babynest fra Copenhagen Colors

Babynest fra Done by Deer

Babynesten fra Done by Deer er en meget enkel babynest uden de sikkerhedsproblemer, som vi har fundet i mange af de andre undersøgte produkter.

Den er fri for lange snore og åbning i enden. Lynlåsen er placeret, så barnet ikke har direkte adgang til madrassens skum, og bunden er syet fast højere oppe på siderne, og der er derfor ikke nogen dyb revne mellem bund og sider.

Babynest fra Done by Deer

Babynest fra Salling

Babynesten fra Salling har flere sikkerhedsproblemer, der blandt andet kan udgøre en kvælningsrisiko:

 • Dyb revne mellem side og bund
 • Lange snore
 • Direkte adgang til madrassens skum
 • Åbning i den ene ende
 • Misvisende information om samsovning

Der står med store bogstaver på forsiden af produktet, at det "Kan bruges til at sove mellem mor og far". Dette på trods af, at de danske sundhedsmyndigheder ikke anbefaler forældre, at deres babyer sover i sengen hos dem - heller ikke i en babynest. Efter undersøgelsen har Salling trukket deres babynest tilbage fra markedet. 

Babynest fra Salling

Babynest købt på Wish

Den babynest, som vi købte på Wish, har flere problemer med sikkerheden. Det er problemer, der blandt andet kan udgøre en kvælningsrisiko:

 • Dyb revne mellem side og bund
 • Lange snore
 • Direkte adgang til madrassens skum
 • Åbning i den ene ende

Der følger en pude med denne babynest. Men puder skal man ikke bruge til babyer, da de kan lægge sig over barnets hoved og begrænse vejrtrækningen.

Produktet er generelt af dårlig kvalitet fx af syningerne og kom helt uden information om sikkert brug.

Babynest fra Wish

Babynest købt på Amazon

Den babynest, som vi købte på Amazon, har flere problemer med sikkerheden. Det er problemer, der blandt andet kan udgøre en kvælningsrisiko:

 • Dyb revne mellem side og bund
 • Lange snore
 • Åbning i den ene ende

Der følger en pude med denne babynest. Men puder skal man ikke bruge til babyer, da de kan lægge sig over barnets hoved og begrænse vejrtrækningen.

Produktet kommer helt uden information om sikkert brug. Der står, at siden af babynesten kan tages ud og bruges som sengerand. Men som sengerand vil der kunne dannes en dyb revne mellem madras og sengerand, der giver risiko for kvælning.

Babynest købt på Amazon

Babynest fra Cambrass

Cambrass Babynest har flere sikkerhedsproblemer, der kan give kvælningsrisiko:

 • Dyb revne mellem side og bund
 • Tynd, fleksibel madras, hvor sikkerheden ved brug i meget høj grad afhænger af underlaget
 • Misvisende information om samsovning.

Der står på produktet, at siden af babynesten kan tages ud og bruges som sengerand. Men som sengerand vil der kunne dannes en dyb revne mellem madras og sengerand, der giver risiko for kvælning.

Den elastiske kant hele vejen rundt er ubehagelig og skarp.

babynest fra Cambrass

Babynest fra CamCam

Den undersøgte babynest fra CamCam har flere problemer med sikkerheden, der blandt andet kan udgøre en kvælningsrisiko:

 • Dyb revne mellem side og bund
 • Lange snore
 • Åbning i den ene ende
 • Misvisende information om samsovning.

"Perfekt til samsovning" står der på produktet, på trods af, at sundhedsmyndighederne ikke anbefaler forældre, at deres babyer sover i sengen hos dem. De store knuder for enden af de lange snore øger risiko for, at snorene filtres sammen og danner løkker. Babynesten har fast bund, og også nogle små bærehanke, men det er ikke en egentlig lift.

Babynest fra CamCam

Babynest fra Makaszka (købt hos Little Hugs)

Babynesten, som vi har købt hos Little Hugs, har flere problemer med sikkerheden. Det er problemer, der blandt andet kan udgøre en kvælningsrisiko:

 • Dyb revne mellem side og bund
 • Lange snore
 • Åbning i den ene ende
 • Tynd, fleksibel madras, hvor sikkerheden ved brug i meget høj grad afhænger af underlaget

Pynten for enden af de lange snore øger risikoen for, at snorene filtres sammen og danner løkker. Syningerne i produktet er generelt af dårlig kvalitet, og der er løse sytrådsender, der kan give problemer, hvis de vikler sig om børnenes fingre. Produktet kommer også helt uden information om sikkert brug.

Babynest fra Little Hugs (Classic)

Babynest fra LieWood

I babynesten  fra Liewood har vi registreret følgende problemer med sikkerheden, der blandt andet kan udgøre en kvælningsrisiko:

 • Dyb revne mellem side og bund
 • Lange snore

De lange snore kan gemmes under et dække, men dækket kan tages helt af og er derfor ikke tilstrækkeligt til at forhindre adgang til de lange snore.

Liewoods babynest markedsføres også som en lift og er med fast bund.

Babynest fra LieWood

Babynest fra Fillibabba

Filibabbas babynest med kapok har sikkerhedsproblemer, der blandt andet kan udgøre en kvælningsrisiko:

 • Dyb revne mellem side og bund
 • Åbning i den ene ende

En strop i enden af babynesten var i stykker, allerede fra start.

Detr står på produktet, at siden kan tages af og bruges som sengerand. Men siden er meget fast og også ret høj, og barnet vil derfor kunne bruge den som fodstøtte til at komme ud af sengen, hvis den bruges som sengerand. Derudover vil der også kunne dannes en dyb revne mellem madras og sengerand, der giver risiko for kvælning.

Filibabba babynest

Babynest fra Friends

I babynesten fra COOP, 'Friends babynest', har vi fundet følgende sikkerhedsproblem, der kan udgøre en kvælningsrisiko.

 • Dyb revne mellem side og bund

Friends Babynest har også en åbning i den ene ende, men åbningen kan lukkes helt til med et fastsyet dække, og udgør derfor ikke en sikkerhedsrisiko, som tilsvarende åbninger, der ikke kan lukkes helt til, gør.

Babynest fra Friends

Babynest fra Doomoo

Doomoo Babynest har et enkelt sikkerhedsproblem, der giver risiko for at barnet kan glide ud eller sidde fast i babynesten:

 • Åbning i den ene ende

Babynesten kommer med et mavebælte til baby. Mavebæltet er dog ikke en effektiv sele, og barnet kan bevæge sig ud af bæltet. Derfor må bæltet aldrig erstatte opsyn.

babynest fra Doomoo

Babynest fra Najell

I babynesten fra Najell, der også kan bruges som både lift og foldes helt ud til et babytæppe, fandt vi følgende problemer:

 • Siderne er så bløde og fleksible, at de ikke kan forhindre barnet i at trille ud, medmindre de er strammet helt til.
 • Misvisende information om samsovning.

Der står i brugermanualen, at børnene skal sove mellem forældrenes hoveder, hvis de ligger i babynesten i sengen. Dette på trods af, at sundhedsmyndighederne ikke anbefaler forældre, at deres babyer sover sammen med dem.

Najell sleep carrier
Babynest med dyb revne mellem bund og sider

Imagecredit: Thomas Dahl

Læs mere om undersøgelsen

Læs, hvad sikkerhedseksperterne siger om undersøgelsen, og bliv klogere på, hvad du skal være særligt opmærksom på, hvis du vil bruge en babynest. 

Læs mere her

Det siger producenterne

 • ”Vi har arbejdet i 40 år som producenter af babyprodukter. For babynests findes der ingen specifik regulering, men vi overholder selvfølgelig regler og kvalitetskrav, og vi anvender Oeko-Tex på tekstilerne i produktet. Babynesten er eksporteret over hele verden og i ingen lande har vi haft problemer med produktet.”

 • ”Det er problematisk, at der ikke er udgivet en egentlig standard for babynest, som man kan teste sit produkt op imod.

  Vi mener dog, at vi som producent, kan stå på mål for sikkerheden af vores babynest, som har været brugt og elsket af mange tusinde kunder, og vi har aldrig haft en klage over sikkerheden.

  Alligevel har vi på baggrund  af myndighedernes tidligere undersøgelse af Babynests, der indeholder visse retningslinjer for sikkerhed, udviklet en ny babynest, som kommer på markedet i starten af August, da produktsikkerhed altid kommer i forreste række hos os. Vores nuværende babynest udgår derfor fra sortimentet og vil snart være udsolgt.”

 • Vores Doomoo babynest er sikkerhedstestet hos SGS og har bestået alle tests. Madrassen lever op til kravene i sikkerhedsstandarden for babymadrasser og mavebæltet har også passeret SGS-testen. Det har en tilstrækkelig bredde og er aftageligt.

  Derudover vil vi gerne fremhæve, at der i hovedenden af babynesten er 3D tekstil for at give ekstra ventilation gennem stoffet og derved mindske risiko for kvælning. Doomoo babynest er også vaskbar, hvilket vi mener, er en vigtig egenskab ved produkter til nyfødte.”

 • "Hos FILIBABBA går vi højt op i sikkerhed, og følger altid med i, hvad der sker i forhold til EU-standarder og tilbagetrækninger af produkter, der er sammenlignelige med vores egne.

  Vi har ikke selv oplevet problemer med sikkerheden ved vores babynests, men da vi har set flere problemer med babynests fra andre brands, har vi i 2022 valgt at udarbejde en opdateret version af vores babynest.

  Da der endnu ikke er en specifik EU-standard for babynests, har vi valgt at arbejde sammen med SGS France, der har udviklet deres egen sikkerhedsprotokol på dette område. Resultatet er vores nye Babynest 2nd Generation, der som en af få babynests på markedet leveres med en udførlig vejledning om sikker brug."

 • Vi har vurderet at Friends Home babynest er sikker af følgende årsager:

  - Babynesten har en ikke-aftagelig flap for enden, der sikrer at baby ikke kan falde ud.

  - Babynesten har en tynd fast madras, der sikrer at den ikke former sig efter barnets hoved i tilfælde af at de skulle lægge hovedet mod gap’et i siderne.

  - Babynesten har snore der maksimalt kan trækkes til en længde på 22 cm.

  Ovenstående vil sammen med de tydelige anvisninger og advarsler på produktet minimere risikoen for kvælningsfare for baby’en. På produktet står der for eksempel, at baby altid skal være under opsyn og hovedet skal være modsat lukningen under brug. Det er også anvist at babynesten altid skal ligge på en plan overflade, da den ikke har en hård bund.

  Idet der ikke findes en test-standard for babyneste, har vi fokuseret på at give kunden præcise informationer om hvordan produktet skal bruges.

 • ”Vi synes, det er meget positivt, at flere aktører ser på, hvad der tilbydes på markedet af babynests og styrker forbrugernes mulighed for at træffe informerede valg.

  Hvad angår Najell SleepCarrier, så er siderne bløde og fleksible, men vores instruktion siger, at de skal være lukket til, når du bruger den som babynest. Ukorrekt brug, som fx ikke at stramme snorene, kan betyde, at siderne er for bløde, men vurderingen bør tage udgangspunkt i, at forældre bruger produktet korrekt.

  Vi anbefaler ikke samsovning, men oplyser, at hvis du vælger at sove sammen af forskellige årsager, er det godt at have en babynest som SleepCarrier, hvor barnet ikke kan ende under forældrenes dyner, men sover på sit eget separate underlag højt oppe mellem forældrenes puder.”

 • Efter at Forbrugerrådet Tænk sendte resultatet af undersøgelsen til virksomhederne har Salling valgt at tilbagekalde deres babynest.

  De skriver følgende:

  "Denne babynest tilbagekaldes fra forbrugerne, idet det har vist sig, at der i revnen mellem madras og vægpude er en risiko for at barnet kan få hæmmet sin vejrtrækning, hvis barnet ruller om på siden og får mund og næse ind i væggen og revnen. Desuden har der blandt andet vist sig at være en risiko for at barnet glider ud ad åbningen i den ene ende, og at der kan opstå en kvælningsfare i snorene. Produktet er solgt i div. webshops såsom foetex.dk, bilka.dk og samt i de fysiske butikker Bilka og Føtex. Har du allerede købt produktet skal du omgående stoppe med at bruge produktet og enten kassere det eller returnere det til forhandleren, hvor du købte produktet og kan få pengene retur. Vi beklager situationen og håber på jeres hjælp til at få produkterne retur."

 • Sikkerhed og kvalitet har højeste prioritet for Liewood i design og produktion af produkter til børn og babyer.

  I 2022 er vores Gro babylift ændret efter en bemærkning fra Sikkerhedsstyrelsen. Sagen blev dengang afsluttet, og alle nødvendige foranstaltninger iværksat efter modtagelsen af brevet, der omhandlede opmåling af produktet.

  Siden 2022 er fyldet skiftet til 500g, hvilket mindsker det dybe mellemrum mellem side og bund, som normalt ville udgøre en sikkerhedsrisiko.

  Forbrugerrådet Tænk gør opmærksom på, at betrækket over snorene kan tages helt af, hvilket er korrekt. Det er fastgjort med kraftig velcro, som er uden for barnets rækkevidde på undersiden samt under sidestykket ved fodenden. Vi anser ikke dette som en sikkerhedsrisiko, og gør ligeledes i manualen opmærksom på, at betrækket til hver en tid skal være lukket ved anvendelse.

  Gro babylift er testet i henhold til alle regler, der gælder for barnesenge og har været igennem Forbrugerlab flere gange til gennemgang for at sikre, at sikkerhed og kvalitet følger standarderne.

 • ”På baggrund af undersøgelsen stoppede vi straks med at forhandle denne babynest og fjernede den fra vores hjemmeside.”