Fire drikkedunke til børn afgiver hormonforstyrrende ftalat
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Fire drikkedunke til børn afgiver hormonforstyrrende ftalat

Plastikdrikkedunke til børn kan frigive det hormonforstyrrende ftalat DiBP efter flere ture i opvaskemaskinen. Det viser en ny europæisk undersøgelse.

Katja Ravn · Foto: Getty Images · 1. juli 2024
ung pige drikker vand af drikkedunk

Når drikkedunken trænger til at blive gjort rent, kan den nemmeste løsning være at give den en tur i opvaskemaskinen.

Men blød plast, som mange drikkedunke til børn er lavet af, kan ikke nødvendigvis tåle det. En vask i opvaskemaskinen kan slide på plasten og frigive uønsket kemi til vand, juice eller mælk, som du bagefter hælder i drikkedunken.

Fire ud af otte drikkedunke til børn afgiver nemlig det hormonforstyrrende ftalat DiBP, efter at de er blevet vasket 20 gange i opvaskemaskinen. Det viser en ny europæisk undersøgelse, som Forbrugerrådet Tænk Kemi er med i.

Halvdelen af drikkedunkene afgiver ftalater

På et laboratorie er 39 drikkedunke undersøgt for afgivelse af uønskede stoffer. Otte af drikkedunkene er fra det danske marked.

Vi har testet for, om de afgiver stoffer i ubrugt stand og efter 20 gange i opvaskemaskinen på et almindeligt program med en temperatur på 65-70 grader.

Vi har fyldt de ubrugte og de vaskede drikkedunke med tre procent eddikesyre og målt afgivelse til væsken efter hhv. én og ti dage.

“Tre procent eddikesyre er en helt almindelig anvendt simulant for mad og drikkevarer og svarer til at hælde juice i sin drikkedunk”, forklarer testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Stine Müller.

Halvdelen af de danske drikkedunke frigiver det hormonforstyrrende ftalat DiBP efter flere ture i opvaskemaskinen.

DiBP er på EU’s liste over særligt problematiske stoffer, fordi det er hormonforstyrrende og skadende for vores forplantningsevne.

Otte drikkedunke er testet for uønsket kemi 

Herunder kan du se de otte drikkedunke fra testen. De første fire drikkedunke afgiver ftalatet DiBP. Det andet billede er af de fire drikkedunke, der er fri for uønskede ftalater.

De fire drikkedunke på billede nummer et er:

  • Color Kids Nate 500 ml
  • Marvel Spider-man 350 ml
  • Pegga pig
  • Select – DBU Fodboldskole

De fire drikkedunke på billede nummer to er:

  • Nalgene OFT Kids Champ
  • Rice PLBOTCAR 350 ml
  • Sebra (Tritan)
  • Sistema hydrate Twist´n´sip 460 ml

Ftalater hører ikke hjemme i drikkedunke

Der findes mange ftalater, og DiBP er blot en af dem, som kan have negative effekter for sundheden.

Derfor er DiBP heller ikke tilladt at bruge som byggesten eller tilsætningsstof i plast til fødevarer. Stoffet kan alligevel forekomme i mindre mængder i plasten.

“Det kan være, vi finder DiBP som en urenhed fra produktionen, eller fordi det stadig må bruges som det man kalder for et hjælpestof i produktionen af plastik", siger Stine Müller.

EU tillader derfor, at DiBP godt må afgives i mindre mængder fra emballage til mad og har fastsat en såkaldt migrationsgrænse.

“I vores test overstiger ingen af produkterne den tilladte migrationsgrænse, og der er ingen af de testede drikkedunke, der i sig selv udgør en risiko. Men vi ser alligevel gerne, at de problematiske ftalater slet ikke må være  i den plast, som skal bruges til vores mad”, siger hun.

Det undrer os ikke, at DiBP afgives fra drikkedunke og andre plastprodukter. Vi finder nemlig fortsat regulerede ftalater i urinen fra alle de befolkningsgrupper, som vi har undersøgt. Hanne Frederiksen Afdeling for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet

Fund af DiBP overrasker ikke seniorforsker ved Afdeling for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet Hanne Frederiksen:

"Det undrer os ikke, at DiBP afgives fra drikkedunke og andre plastprodukter. Vi finder nemlig fortsat både dette og andre regulerede ftalater i urinen fra alle de befolkningsgrupper, som vi har undersøgt. Vores udsættelse for disse stoffer er blevet gradvis mindre over årene, men bliver vi stadig udsat for dem. Vi kender ikke de præcise årsager til det, men fund af DiBP fra drikkedunke kan være en af de mange små kilder, der bidrager til en samlet udsættelse for ftalater, hvilket formentlig stadig er problematisk for især børn og gravide", forklarer hun.

DiBP er en af fire ftalater, der i 2020 blev forbudt i forbrugeprodukter til indendørs brug i hele EU. 

Legetøj, børnetøj og tæpper kan indeholde ftalater

DiBP er ikke kun i plastikdrikkedunke. Du kan støde på det i mange andre produkter i hverdagen, som især dine børn kommer i kontakt med.

Det kan være i legetøj, børnetøj og tæpper, som dit barn er i kontakt med. Stoffet er dog ikke farligt i det enkelte produkt, og heller ikke i drikkedunkene i vores undersøgelse.

Det er derimod den samlede udsættelse fra mange forskellige kilder, der kan udgøre en sundhedsrisiko. Dette kalder vi for cocktaileffekten.

EU Kommissionen vurderer, at DiBP kan bidrage væsentligt til cocktaileffekten af uønsket kemi, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på skadelige stoffer som DIBP, der kan nedsætte vores evne til at få børn.

“Børn er generelt mere sårbare over for stoffer, der forstyrrer vores hormonsystem. Både fordi den dosis, de udsættes for, typisk er højere på grund af deres mindre kropsvægt og fordi de er under udvikling, der i høj grad styres af hormoner”, siger Stine Müller. 

Gode råd til drikkedunke

Vælg drikkedunke af rustfrit stål eller glas, der generelt afgiver mindre uønsket kemi end plastik. 

Bruger du drikkedunke af plastik? Her er 4 tips:

  • Følg brugsanvisninger ift. temperatur, opvaskemaskine mm.

  • Brug primært drikkedunke af plastik til vand, da andre drikkevarer som juice og mælk kan øge afgivelse af uønsket kemi. 

  • Skift vandet i drikkedunken regelmæssigt. 

  • Vask drikkedunken op i hånden. 

Om undersøgelsen

  • Forbrugerrådet Tænk Kemi har deltaget i en europæisk undersøgelse, hvor i alt 39 drikkedunke er undersøgt for, om de afgiver kemikalier til indholdet i drikkedunkene.

    Drikkedunkene er købt i Holland, Tjekkiet, Spanien, Letland og Danmark i 2023.  

    Ud af de 39 drikkedunke er otte drikkedunke fra det danske marked.

    Det er:

    • Color Kids Nate 500 ml
    • Marvel Spider-man 350 ml
    • Pegga pig
    • Select – DBU Fodboldskole
    • Nalgene OFT Kids Champ
    • Rice PLBOTCAR 350 ml
    • Sebra (Tritan)
    • Sistema hydrate Twist´n´sip 460 ml

    Gennem laboratorieundersøgelser har vi undersøgt drikkedunkene for afgivelse af en række stoffer. Vi har primært undersøgt drikkedunke for ftalater og andre plastblødgørende stoffer.

    Vi har testet afgivelsen af 36 stoffer både fra helt nye drikkedunke, og fra drikkedunke, der har været 20 gange i opvaskemaskinen.

    I begge tilfælde er der undersøgt to drikkedunke af hvert produkt. De to maskinopvaskede drikkedunke er vasket i hver sin opvaskemaskine, sammen med de øvrige drikkedunke. Med i opvaskemaskinen var også negative kontroller. Det vil sige flasker, som vi ved er fri for nogle af de testede stoffer. 

    Både fra de nye og de maskinopvaskede dunke har vi målt afgivelse til tre procent eddikkesyre efter at den har stået henholdsvis én og 10 dage i drikkedunken.

    Med i testen er drikkedunke af polyethylen, polypropylen, polyethylene terephthalate, polystyrene, polycarobonat og polyester (Tritan). 

  • I flere af drikkedunkene har vi fundet afgivelse af ftalaten DiBP (diisobutylphthalat), hovedsageligt efter at drikkedunkene har været i opvaskemaskinen.

    I 22 ud af de 39 europæiske drikkedunke blev der fundet afgivelse af DiBP efter 20 omgange maskinopvask.

    Kun i én af de 39 dunke var der også afgivelse af DiBP fra den nye drikkedunk. Det var ikke en af de danske.

    For de danske drikkedunke fandt vi afgivelse af DiBP efter maskinopvask i halvdelen af de testede drikkedunke.

    Drikkedunkene afgav ikke andre af de undersøgte stoffer.

    Resultaterne fra testen viser, at maskinopvask påvirker afgivelsen. Sandsynligvis fordi maskinopvask øger nedbrydningen af plastikken og dermed også afgivelsen.

    Gennemgående for undersøgelsen er, at de drikkedunke, hvor vi fandt en afgivelse af DiBP efter gentagen opvask, er lavet af PE (polyethylen) eller PP (polypropylen).

    Vi så ikke afgivelse af ftalater fra drikkedunke af andre typer af plastik. 

  • Brands4kids - Color Kids drikkedunk

    Brands4kids oplyser, at de ikke har produceret denne drikkedunk, siden de i 2019 overtog Color Kids mærket fra de tidligere ejere, og at de solgte de sidste eksemplarer af drikkedunken fra deres lager i løbet af 2019-2020. 

    DBU og Select - DBU Fodboldskole 

    DBU mener, at Forbrugerrådet Tænk viderebringer fejlagtige og misvisende oplysninger i denne artikel. DBU og Select har efter Forbrugerrådet Tænks offentliggørelse fået foretaget en uafhængig test, der viser, at der ikke er ftalatet i drikkedunkene på DBU’s fodboldskole og at der dermed ikke er belæg for at omtale DBU’s og Selects drikkedunke som i artiklen. Læs mere hos DBU her.

    Efter DBUs henvendelse, har Forbrugerrådet Tænk endnu engang kigget på undersøgelsen og været i kontakt med projektlederen på testen, og Forbrugerrådet Tænk fastholder på den baggrund vores testresultater.