Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Test: Dioxin i mad

Dioxin i mad er desværre næsten uundgåeligt. Vi har testet hvor meget dioxin, der findes i 26 almindelige madvare. Se hvor meget dioxin du og din familie cirka indtager om ugen. Testet: 13. Februar 2021

Test facts

Sådan har vi testet dioxin i madvarer

Forbrugerrådet Tænk har undersøgt indholdet af dioxin i 26 udvalgte fødevarer.

Undersøgelsen af dioxin i fødevarer er gennemført af Forbrugerrådet Tænk sammen med forbrugerorganisationer i fire andre europæiske lande. 

Dioxin i mad er menneskeskabt

Dioxin er et af de giftigste stoffer, som mennesket har frembragt. 

Dioxin og dioxinlignende PCB mistænkes for at virke hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

26 madvarer undersøgt

I Danmark omfatter testen 26 fødevarer, der er indkøbt i detailbutikker, og som indgår i mange menneskers kost herhjemme.

Udvalget medtager både fødevarer, som bliver spist meget, og fødevarer, som vides at have et vist indhold af dioxin og dioxinlignende PCB.

5 prøver af hver madvare undersøgt

For hver af de 26 fødevarer er der købt 5 produkter, og der er både konventionelle og økologiske produkter i udvalget. Disse 5 produkter for hver fødevaretype er på laboratoriet blandet til 1 prøve, som er blevet analyseret.

Indtag beregnet ud fra gennemsnitlig kost

Med afsæt i resultaterne om indholdet af dioxin og dioxinlignende PCB i fødevarerne har Forbrugerrådet Tænk derefter beregnet, hvor meget mennesker kan forventes at indtage, hvis de spiser en gennemsnitlig kost i Danmark.

Her er der brugt data fra den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet 2011-2013, upublicerede tal, fra DTU Fødevareinstituttet.

4 befolkningsgrupper undersøgt

Opgørelserne er lavet for henholdsvis kvinder, mænd, teenagere i alderen 10-17 år og børn i alderen 4-9 år.

Fremgangsmåden har været tilsvarende i de andre europæiske lande.

Log ind for at se resultaterne af dioxin testen

Du skal logge ind for at se testresultaterne. Er du endnu ikke medlem kan du blive det her. Du få adgang til mere end 150 test af alt fra støvsuger test til havredrik test. Et medlemskab koster blot 54 kr. pr. måned og kan opsiges fra måned til måned.