Hvor meget dioxin får du fra mad? | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Så meget dioxin får du via din mad

Giftstoffet dioxin finder du i forskellige mængder i madvarer. Især små børn risikerer at komme over den anbefalede grænse for indtag af dioxin, viser test.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 13. februar 2021
madvarer, der er lavet af gul plastik, i indkøbskurv.

Dioxin nedbrydes langsomt i miljøet

Dioxin og dioxinlignende PCB er farlige giftstoffer, der blandt andet stammer fra afbrænding af PVC og andre materialer. 

Forureningen med dioxin og PCB er blevet mindsket meget siden 1990'erne, hvor problemet med giftstoffet blev kendt. Men dioxin nedbrydes meget langsomt i naturen. 

Dioxin optages i planter og dyr

Dioxinen findes i naturen, hvorfra stoffet optages af dyr gennem planter og via foder. 

Mennesker får stofferne, fordi de er i den mad, vi spiser, og stofferne ophobes i kroppen over tid. 

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anslår, at 90 procent af den mængde dioxin, som menneskekroppen optager, stammer fra fødevarer.

Dioxin findes i det meste mad

Forbrugerrådet Tænk har analyseret indholdet af dioxin og dioxinlignende PCB i et bredt udvalg af de mest almindelige fødevarer i danske butikker.

26 madvarer som typisk indgår i danskernes kost er udvalgt.  

Dioxinindholdet i en dansk kost er udregnet

Laboratorieundersøgelser af de 26 fødevarer viser, at der er dioxin og dioxinlignende PCB i alle typerne af madvarer. 

Forbrugerrådet Tænk har sammenholdt indholdet af dioxin i de 26 forskellige fødevarer med det gennemsnitlige indtag af disse fødevarer i Danmark.

På bagrund af tallene har vi udregnet hvor meget dioxin en kvinde, en mand, en teenager og et barn får.

EU’s agentur for fødevaresikkerhed – EFSA – fastsatte i 2018 et ugentligt tolerabelt indtag af dioxin. 

Forbrugerrådet Tænks test viser, at denne grænse bliver overskredet for børn i alderen 4-9 år, hvis børnene spiser en gennemsnitlig kost.

Hvis grænsen ligger på 100 procent, får børn i alderen 4-9 år 167 procent. 

Log ind eller bliv medlem

Få adgang til alle test på taenk.dk, det månedlige medlemsmagasin, juridisk rådgivning og meget mere.

Forbrugerrådet Tænk mener: Forureningen af dioxin skal begrænses nu!

"Som forbruger er det meget svært at gøre noget for at mindske risikoen for at blive udsat for dioxin. Vi kan ikke se det, lugte det eller smage det. Det er derfor vigtigt, at der hurtigt kommer skrappere lovfæstede krav, så forureningen mindskes og indholdet af dioxin i mad sænkes.

Politikerne bør have fokus på, at forureningen af dioxin sænkes yderligere. Fødevarer, som forbrugerne køber nu, kan være forurenet med dioxin, som blev spredt for mange år siden."

Camilla Udsen, projektchef