Test finder rester af sprøjtemidler i øl
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Her fandt vi sprøjterester i øllen

Øl består mest af vand, men er brygget på korn - og kornmarker bliver ofte sprøjtet med pesticider. Men betyder det, at der er rester af sprøjtemidler i din øl?

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 16. maj 2022
Ølglas med øl i, står ude i naturen

En test fra vores søsterorganisation i Tyskland viste for nogle år siden indhold af sprøjtemidler i alkoholfrie øl, og flere af øllene havde endda et ret højt indhold af sprøjtemidler.

Derfor har vi i vores test af 16 alkoholfrie øl også undersøgt for sprøjtemidlet glyfosat

Regler for sprøjtemidler i øl

Glyfosat bruges blandt andet i ukrudtsmidlet Roundup. I 2018 blev reglerne for brug af glyfosat på kornmarker, der skal bruges til menneskeføde - herunder brygning af øl - skærpet.

Alligevel har vi fundet rester af sprøjtemidlet i seks af de testede alkoholfrie øl.

Hvorfor er der glyfosat i de testede øl?

Der er ikke en fastsat grænseværdi for øl, men det er der for postevand, og det er den grænseværdi vi måler efter i testen. Det målte indhold i de alkoholfrie øl er over grænseværdien for postevand.

Vi formoder, at indholdet delvist kommer fra vandindholdet samt fra humlen. Pesticideresterne kommer ikke nødvendigvis fra direkte sprøjtning, men kan også være forurening, hvor sprøjtemidler fx er fløjet ind på marken fra en nabomark.

Vi formoder, at øl med højere alkoholprocenter også har tilsvarende niveauer af glyfosat, men vi har ikke data til at underbygge dette.

Det bedste råd er at vælge økologisk, hvis du vil have færrest mulige sprøjterester i din øl.

I disse øl fandt vi glyfosat

Indholdet af pesticidet glyfosat er analyseret i hver enkel øl. Der er ikke en grænseværdi for indholdet af glyfosat i øl, men bør så vidt muligt undgås i fødevarer.  Ingen af øllene har et problematisk højt indhold af sprøjtemidlet glyfosat, og de fleste af de testede øl, har heller ikke et målbart indhold af glyfosat.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?