Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Dataroaming: Spar på dit dataforbrug på ferien

Telefonregningen kan let løbe løbsk, hvis du er på Facebook ved pool-kanten. Med et par enkle tips kan du undgå, at din ferie bliver ekstra dyr.
Af Michael Haddar
20. Juni 2019
Roaming i udlandet
Foto: Getty Images

Mobilbrug kan koste dig dyrt på ferien

Din telefonregning kan let blive ekstra stor, hvis du har været på Facebook, tjekket mail og streamet tv fra din mobiltelefon på rejsen. Dataroaming - at være på internettet på et udenlandsk netværk - kan nemlig være en dyr fornøjelse.

Rejser du uden for EU, er priserne på mobilbrug ofte meget høje. Og selv hvis du rejser inden for EU, hvor en vis mængde data er indeholdt i dit abonnement, kan du stadig komme til at betale dyrt for data, hvis du overskrider grænsen.

Ferien behøver dog ikke at forløbe helt uden Facebook, Netflix og andre apps. Her får du tips til, hvordan du bruger telefonen på ferien uden at blive ruineret af dataroaming.

Se reglerne for dataroaming inden for EU

Undgå en kæmpe telefonregning på ferien uden for EU

Tjek altid dit mobilabonnement inden afrejse

Tjek altid, hvordan dit abonnement er sat sammen i forhold til dataforbrug i udlandet, og hvilke ekstra muligheder dit mobilselskab tilbyder.

Mobilskaber har typisk et loft over, hvor meget data du kan bruge i udlandet. Du skal selv aktivt fjerne loftet, hvis du vil bruge mere. Hvis du gør det, kan du let komme ud for, at din regning løber løbsk.

Mobilabonnementer: Sådan finder du det billigste

Download film og musik, før du rejser

Film og musik kan du downloade til din tablet, mobiltelefon eller computer fra flere streaming- og musikstreamingtjenester.

Download indholdet via wifi, før du tager afsted. Så sparer du penge på dataroaming undervejs, og du kan nyde indholdet i flyet eller bilen på vej på ferien.

Bykort kan du downloade på Google Maps, så du kan finde vej på feriedestinationen. Når du har downloadet kortet, kan du finde vej uden at bruge data, når du er fremme. Når du bruger GPS’en til at finde vej, bruger din telefon meget strøm, så husk din powerbank.

Streaming på tv: Guide til 12 tjenester

Dataforbruget kan du kontrollere

Dataforbruget kan du begrænse enten ved at slå dataroaming fra, eller ved at sætte din telefon på flytilstand.

Dataroaming kan du slå fra i indstillingerne på din telefon.

Flytilstand sikrer, at din telefon ikke er på det udenlandske netværk, og lukker ned for al datatrafik til og fra din telefon. Husk at andre ikke kan ringe eller sende beskeder til din telefon, hvis den er i flytilstand.

Batteriet på din telefon holder længere, hvis du har slået flytilstand til.

Databegrænsning er også en mulighed på flere nyere mobiltelefoner. På den måde kan du holde kontrol over dataforbruget, og løbende følge med i det.

På Apple produkter finder du muligheden for at opsætte databegrænsningen under "Indstillinger" og "Mobil data" eller "Mobil netværk".

Android er lidt anderledes. Her skal du trykke på "Indstillinger" og vælge "Netværk & internet" og derefter "Dataforbrug". Aktiver nu "Datasparefunktion".

Test: Smartphones og mobiltelefoner

Gratis wifi mindsker dit dataforbrug

Wifi kan du bruge ganske gratis på mange hoteller og feriesteder. Tjek, at wifi-netværket er sikkert før du logger på. Det kan for eksempel være med et password eller en login-menu, når du er logget på.

Din telefon er på wifi, når du kan se wifi symbolet øverst på skærmen. Er du på et wifi-netværk, bruger du ikke data, som du skal betale for via dit teleabonnement.

Gratis wifi: Det skal du huske, inden du logger på

Wi-fi symbolet

Smiley'er kan koste dig dyrt

Sms’er med en hilsen og en solskinssmiley fra ferien kan koste mere, end du lige regner med.

Smileys eller andre emoticons gør nemlig, at din besked bliver til en MMS i stedet for en sms. Sender du en MMS, bruger du data, hvis du ikke er på et wifi-netværk. Så undgå at sende billeder og emoticons via sms.

Facebook-video bruger meget data

Videoer på Facebook bliver automatisk afspillet, og det bruger meget data. Vil du begrænse den mængde data, du bruger på Facebook, så følg disse trin:

  • Gå til Indstillinger
  • Vælg Video
  • Gå til Autoplay
  • Vælg kun at afspille videoer, når du er på wifi

iMessage og andre beskedtjenester bruger data

iPhone-brugere kan sende beskeder til andre iPhone-brugere via iMessage. Når du sender en besked via iMessage, er beskeden blå – er beskeden grøn, er den sendt som sms.

iMessage bruger data, og derfor kan det koste dig dyrt at sende beskeder i udlandet, hvis du ikke er logget ind på wifi.

Sådan slår du iMessage fra:

  • Gå til Indstillinger
  • Gå til Beskeder
  • Slå iMessage fra

Messenger og andre beskedtjenester bruger også data. Overvej, om det er billigere at sende en sms, hvis du ikke er på wifi.

Automatiske opdateringer og notifikationer kan du slå fra

Notifikationer og automatiske opdateringer af apps er ofte slået til på din telefon. Det bruger data – også selv om du ikke bruger din app.

Opdateringer og notifikationer kan du slå fra under ”indstillinger” på din telefon. Tjek telefonens manual for at se, hvordan du gør.