Er du altid dækket med det blå EU-sygesikringsbevis?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Det blå EU-sygesikringsbevis: Er du altid dækket?

Det blå sygesikringskort sikrer, at du får dækket udgifter, hvis du bliver syg på rejser i EU-lande. Men husker du også alt det, kortet ikke dækker?

Mette Andrea Boesgaard · 8. marts 2024
Forsikring ved rejse

Imagecredit: Getty Images

Det blå EU-sygesikringsbevis dækker til en vis grænse udgifterne, hvis du bliver syg og får brug for behandling, når du rejser i EU-lande, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Helt konkret giver det dig adgang til behandling i sundhedsvæsenet på lige vilkår med borgerne i det land, du rejser i.

Rejser du i EU eller et af de andre nævnte lande, skal du derfor altid have det blå EU-sygesikringsbevis med. Ellers kan du ende med at skulle betale for behandlingen selv.

Det blå EU-sygesikringsbevis er gratis og gælder i 5 år.

Det dækker det blå EU-sygesikringsbevis ikke

Det blå sygesikringsbevis dækker ikke alt. Kortet dækker eksempelvis ikke:

  • Hjemtransport: Det blå EU-sygesikringsbevis dækker ikke for transporten hjem, hvis du bliver syg, er ude for en ulykke eller dør. I lande som Sverige, Norge, Island og Finland er der særlige regler for hjemtransport. Reglerne betyder, at du i nogle tilfælde kan få dækket hjemtransport, hvis en læge vurderer, at du ikke kan rejse hjem som planlagt.
     
  • Egenbetaling: Det blå sygesikringskort giver dig kun ret til de samme ydelser, som borgerne i det pågældende land. Du kan altså komme til at skulle betale en del eller hele behandlingen selv, hvis borgerne i landet for eksempel selv skal betale for at gå til lægen.
     
  • Privathospitaler og private klinikker: Det blå sygesikringsbevis dækker ikke, hvis lægen eller hospitalet ikke er tilknyttet den offentlige sygesikring i landet. Du kan altså ikke bruge privathospitaler og private klinikker.
     
  • Planlagt behandling: Rejser du kun til udlandet for at modtage behandling, gælder det blå EU-sygesikringsbevis ikke.
     
  • Arbejde i udlandet: Kortet dækker heller ikke altid, hvis du skal til udlandet for at arbejde i længere tid.

Privat rejseforsikring kan du tilkøbe som supplement

En privat rejseforsikring dækker de ting, du ikke får på dit blå EU-sygesikringsbevis – for eksempel hjemtransport, sygetransport og eventuel egenbetaling af behandlinger.

Vil du købe en privat rejseforsikring som supplement til dit blå EU-sygesikringsbevis, så tjek dog først, om du er dækket af forsikringer, du allerede har.

Din indboforsikring, familieforsikring eller dit betalingskort, som fx Mastercard, kan nemlig godt indeholde en rejseforsikring.

Problemer med det blå EU-sygesikringsbevis?

Har du glemt det blå EU-sygesikringsbevis på ferien, og har du brug for behandling? Så kan Udbetaling Danmark sende dig en erstatningsattest for EU-sygesikringskortet.

Beder hospitalet eller lægen dig betale for behandlingen? Hvis du bliver opkrævet, selv om du har ret til gratis behandling, kan du søge refusion via Styrelsen for Patientsikkerhed. Her skal du brugt MitID.  

Er dit blå EU-sygesikringsbevis udløbet? Når du bestiller et nyt EU-sygesikringsbevis på borger.dk, får du tilsendt et midlertidigt af slagsen digitalt i e-Boks.

Forbrugerrådet Tænk mener: Husk rejseforsikringen

"Det blå EU-sygesikringsbevis dækker kun visse behandlingsudgifter til læge eller hospital i EU-landene. Sygesikringskortet dækker ikke hjemrejse til Danmark, hvis du pludselig brækker et ben eller bliver alvorligt syg.

Vi anbefaler derfor, at du køber en privat rejseforsikring, uanset hvor du rejser hen. Forsikringen kan være en rigtig god investering, fordi det hurtigt kan blive meget dyrt, hvis du selv skal betale for behandling ogeksempelvis hjemtransport."

Jakob Steenstrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk