Vildledende markedsføring: Her føler læserne sig snydt | Forbrugerrådet Tænk
Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Vildledende markedsføring: Her føler læserne sig snydt

Emballagen på din mad fortæller ikke altid sandheden om produktet. Her er vores læseres bud på, hvornår de føler sig snydt af vildledende markedsføring på mad.
Af Mette Andrea Boesgaard
25. November 2016
Vildledning læserhenvendelser

Indpakningen på din mad snyder dig

Indkøb i supermarkedet skal tit gå stærkt, og derfor kæmper madproducenterne hårdt om at fange din opmærksomhed. Kampen foregår på mad-emballagen, og den bliver udkæmpet med lækre billeder, illustrationer og flotte ord, der skal få dig til at tro, at det ene produkt er bedre, sundere og mere velsmagende end det andet.

Emballagen fortæller dog ikke altid hele sandheden, og derfor sætter Forbrugerrådet Tænk fokus på vildledende markedsføring på din mad. Vi har bedt om jeres input til, hvornår I er blevet snydt af salgsgas - og her kan du se, hvad andre er blevet narret af.

Sorte oliven

Grønne oliven med farve

Tja, grønne oliven, som er farvet sorte med farvestof, er selvfølgelig oliven, og de er jo sorte, men stadig....

Indsendt af Gitte

PRODUCENTENS SVAR:

En meget stor andel af de sorte oliven, der sælges på det danske marked, er grønne oliven, som er modnede og farvestabiliserede med ferrogluconat.

E579 i oliven anvendes som farvestabilisator, og i henhold til EU-direktivet om tilsætningsstoffer skal det derfor ikke deklareres som et farvestof. Men Coop har trods dette ønsket at tydeliggøre formålet med at anvende E579, og vi har derfor decideret skrevet på etiketten, at der er tale om "grønne olien, som er farvestabiliseret med E579".

Vi mærker altså varen tydeligere end lovgivningen foreskriver.

Jens Juul Nielsen, Informationsdirektør i Coop

Samsø rødbeder

Dansk produkt eller ej?

Jeg var overbevist om, at jeg havde købt et 100 % dansk produkt, når der på etiketten stod: "Samsøe Syltefabriks økologiske rødbeder" og så oven i købet med det danske økologimærke og et kort over Samsø. Men da jeg nærlæste, stod der, at rødbederne havde oprindelse i Europa.

Indsendt af Rikke

PRODUCENTENS SVAR:

Samsø Syltefabrik ligger på Samsø og alle vore produkter er produceret på Samsø. 2/3 af alle Samsø Syltefabriks over 8.000 ton råvarer kommer fra Samsø. I de tilfælde, hvor råvaren på grund af råvaresituationen ikke kommer fra Samsø, er dette angivet på emballagen.  

Mads Quistgaard, administrerende direktør, Samsø Syltefabrik.

Kelloggs indhold

Stor pakke eller ej?

Jeg greb en pakke Kelloggs Cornflakes, hvorpå der stod "MEGA PACK". Jeg havde nok en forventning om, at den indeholdt mere end en almindelig pakke. Men det gjorde den ikke.

Indsendt af Dan

Kildevæld

Danskvand eller sodavand?

"Kildevæld med citron og ingefær" markedsføres som danskvand - altså uden sukker og kalorier. Læser man på varebeskrivelsen, står der ”drik baseret på naturligt mineralvand”.

I virkeligheden er der tale om en sodavand med indhold af fruktose - altså sukker. Ordet sukker fremgår ingen steder. Godt nok er sukkerindholdet lavere end i mange sodavand - men danskvand er det vel ikke.

Indsendt af Hanne

PRODUCENTENS SVAR:

Produktet markedsføres som en drik, baseret på naturligt mineralvand med citron og ingefær smag.     

Bryggeriforeningen     

Hindbærsaft

Tranebærjuice med meget lidt tranebær

Coops Tranebær/hindbær en dejlig mulighed for at få tranebærjuice. NOT. På indholdsfortegnelsen kan man læse, at 66 % er druesaft, 18% er æblesaft, 10% er hindbærsaft, og kun 7% er tranebærsaft. Snydt.

Indsendt af Per

PRODUCENTENS SVAR:

Vi mener ikke, at dette produkt skjuler sin sammensætning i hverken ord eller billeder.

Coop har valgt at kalde produktet Tranebær/hindbær, fordi smagen fra de 2 frugter er de dominerende for produktet og giver juicen karakter. Både tranebær og hindbær er purerede tilstede i juicen, der er altså ikke  bare tale om tranebærsaft og hindbærsaft. 

Det fremgår tydeligt af forsideteksten og i tæt forbindelse med Tranebær/hindbær, at der også er saft fra æble og drue - ligesom billederne på produktet også viser æbler. 

Til kommentaren om ”mulighed for at få tranebærjuice”, så er det næsten ikke muligt at tilsætte mere tranebær, hvis man vil have en juice der smager godt. Her ville man være nødt til at tilsætte sukker, og så er det jo en ikke en juice, men en drik.

Jens Juul Nielsen, informationsdirektør, COOP

Ansjoser

Ansjoser eller brislinger?

Der står ”ansjoser” på glasset, men ansjoser er ikke det samme som brislinger. Det er falsk varebetegnelse.

Indsendt af Jesper

Svar fra Fødevarestyrelsen: Vi har tidligere undersøgt sagen og konstateret, at der er 2 former for ”ansjoser” på markedet: dels konserverede sildefisk (brisling) og dels tørsaltede ansjoser fra Middelhavet (de markedsføres også som ”sardeller”).

Betegnelsen ”ansjoser” om brislinger er en gammel og indarbejdet betegnelse. Vi kan derfor acceptere betegnelsen, såfremt det tydeligt fremgår af mærkningen, hvilken fisk der er tale om (for eksempel brisling).

PRODUCENTENS SVAR:

Tenax Sild og Lykkeberg har flere gange tidligere søgt vejledning ved Fødevarestyrelsen om netop varebetegnelsen ”Ansjoser”, da vi til fulde forstår forbrugernes forvirring.

Vi angiver på etiketten, at der er tale om fiskearten brisling (Sprattus sprattus) og ikke ægte ansjos (Engraulis encrasicolus). Vores ægte ansjoser sælges under navnet ”Sardeller i olie”, jævnfør Fødevarestyrelsens vejledning .

Der er en meget gammel skandinavisk tradition for at fremstille ansjoser af brislinger lagt i en krydret eddikelage. Så læser man i en opskrift i Frk. Jensens kogebog, hvor der anvendes ansjoser, er det den skandinaviske version fremstillet af brisling, der skal bruges.

Står forbrugeren derimod med en opskrift fra Middelhavsområdet af nyere dato, duer den skandinaviske ansjos slet ikke. Det er derimod sardeller (på dansk), der skal anvendes.

Dorte Vad Larsen, fungerende kvalitetschef hos Tenax Sild

Blåbær solbær saft

Blåbær og solbærsaft – af æble- og druesaft

Jeg synes, det er vildledende at kalde produktet "Blåbær og solbær” (med store typer) ”og skrive med æble og drue” (med små typer), når produktet indeholder betydeligt mindre blåbær (13 %) og solbær (11 %) end æble og drue.

Indsendt af Nikolaj

PRODUCENTENS SVAR:

Valsølille har bestemt intet ønske om at vildlede vore forbrugere. Vi har sat fokus på de smage, der tydeligt går igennem i juicen, hvilket er blåbær og solbær. Men vi forsøger ikke at skjule, at der indgår æblemost og druejuice som en væsentlig del af juicen. Derfor skriver vi det også på forsiden af flasken.

Hvis vi skulle skrive det anderledes på flasken, ville det være svært for forbrugeren at forstå hvilken smag der er den fremherskende.

Henrik Jørgensen, Country Manager i Valsølille

Kamsteg lyserød pakke

Lyserød folie får pålægget til at se lækkert ud

"Jeg har et par gange købt rullepøle og kamsteg fra DEFCO hos Netto. Jeg er hver gang blevet skuffet over, at kødet er mere gråt, når den lyserøde folie er blevet fjernet."

Indsendt af Hanne

PRODUCENTENS SVAR:

Ude i dagligvarebutikkernes kølemontre bliver mange produkter påvirket af det spotlys, som lyser ned på produkterne for at fremme forbrugernes blikfang og interesse. Spotlys kan både påvirke farve og kvalitet - i dette tilfælde farven på pålægget, således at det bliver mere blegt, hvis det ikke har en form for beskyttelse.

Den farveforskel af pålægget er ikke ønskelig, og derfor anvendes en let farvet folie for at forhindre lyset i at trænge igennem til pålægget, så det beskytter pålæggets naturlige farve og kvalitet.

Solvejg Haakonsen, Quality Manager hos DEFCO

Vitaminvand

Læskedrik med vitaminer indeholder meget sukker

"Drikken lover at bekæmpe træthed og udmattelse, samt at give sund og normal hud. Desuden skulle den være "sund i forhold til andre drikke". Men den indeholder 4,2 g sukker per 100 ml."

Indsendt af Maria

 

PRODUCENTENS SVAR

Sundhedsanprisninger på vores produkter, er godkendt af EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet). Alle de godkendte sundhedsanprisninger er baseret på videnskabelige undersøgelser. Således er der er videnskabeligt bevis for, at vitaminerne C, B12 og pantotensyre hjælper med at reducere træthed og udmattelse, og at biotin, niacin og zink bidrager til normal hud.
 
Hvis du ønsker at slukke tørsten, er Vitamin Well en velsmagende drik  med lavt kalorieindhold. Hvis du sammenligner mængden af sukker i vores drikkevarer med andre produkter på markedet, og vil du se, at vores drikkevarer er et sundere alternativ end sodavand og sukkerholdige saft.

Anders Elmholdt , Marketingchef, Vitamen Well

Nordic alkoholfri øl

Alkoholfri øl med alkohol

"Denne "alkoholfrie" øl fra Carlsberg Nordic indeholder 0,5 % alkohol. Det burde være ulovligt at kalde produktet alkoholfrit, når det ikke er sandt."

Indsendt af Emil

PRODUCENTENS SVAR:

Produkter med op til 0.5 % alkohol må kaldes alkoholfri på samme måde som produkter med op til 0,5 % fedt må kaldes fedtfri og produkter med op til 0.5 % sukker må kaldes sukkerfri.  

Bryggeriforeningen

Monster Ultra zero calories

Zero calories med kalorier

"Jeg føler mig snydt af de nye varianter af energidrikken Monster Ultra. Der står "Zero calories" øverst på alle dåserne, men læser man indholdet, er der 11 kcal i hver dåse på 500 ml. Det er der ikke ret meget "zero" over."

Indsendt af Mikkel

FORBRUGERRÅDET TÆNK: Produktet følger reglerne, for ifølge lovgivningen må produkter, der er "kaloriefri", indeholde op til 4 kcal per 100 ml.

Det kan godt være det er lovligt, men det er salgsgas. Forbrugerrådet Tænk efterlyser mere ærlig markedsføring frem for salgsgas på mademballagen.

PRODUCENTENS SVAR:

Produktet lever op til reglerne om, hvornår man kalde et produkt kaloriefrit, og indholdet fremgår tydeligt af emballagen.

Bryggeriforeningen

Anthon Berg drue i muscatvin

Pakkens størrelse snyder I

"Anthon Bergs Drue i muscatvin-chokolader kommer i en meget stor pakke, så man føler, at man får noget for pengene. Inde i pakken er den ene væg dog gjort skæv, så der er mindre rumfylde. Det bevirker, at chokoladen ikke rasler rundt og giver en mistanke om, at der ikke er meget i pakken.

På pakken står der ganske vist, at der kun er 7 stykker chokolade i - men det var ikke det, jeg så. Jeg blev meget skuffet over, hvor lidt der var i pakken."

Indsendt af Gabrielle

PRODUCENTENS SVAR:

Der står på forsiden af pakken med marcipantærterne, hvor mange stykker pakken indeholder. Der står også, hvor meget marcipantærterne samlet vejer.  Det samme står også på bagsiden.

Det er korrekt, at den ene ”endevæg” i æsken er skrå. Den skrå endevæg gør, at produktet ligger stabilt under transport og at det let ”glider ud” når æsken åbnes. Vi har brugt denne emballage i mange år, og vores produkt har et meget højt kendskab blandt forbrugerne i lige netop den æske og form. Derfor vil vi meget nødigt ændre den.

Lone Lyng Andersen, Marketing Director, Toms Gruppen

Minimarcipanbrød

Pakkens størrelse snyder II

Stor pakke – småt indhold.

PRODUCENTENS SVAR:

Gaveæsken med Mini Marcipanbrød har været markedsført gennem en årrække. Den findes med 10 stk. og 95 gram marcipanbrød og den viste med 30 stk.  og 285 gram marcipanbrød. Bakken som marcipanbrødene ligger i, er den samme i de 2 æsker, og forsidebilledet er også ens. 

Vi synes, at vi har gjort os umage for at skrive tydeligt, midt på pakken, hvor mange marcipanbrød der er. Og det er skrevet med lige så store bogstaver som produktnavnet.  Desuden matcher billedet af marcipanbars på æsken præcis den størrelse, som barrene har.

Lone Lyng Andersen, Marketing Director, Toms Gruppen

Rugbrød med maltsirup

Brødet er farvet med malt for at se grovere ud

"Købe-rugbrød indeholder ofte bygmaltsirup, som kommes i brødet for at give det en mørkere farve. Det skal snyde os til at tro, at brødet er sundere (jo mørkere brød, desto grovere og sundere er det).

Jeg har tjekket bagpå alt rugbrød, jeg er kommet forbi, siden jeg blev opmærksom på dette, og jeg har ikke fundet noget rugbrød uden dette på ingredienslisten. Dét, synes jeg, er snyd og bedrag og bør komme frem i lyset!"

Indsendt af Solveig

Krabbesalat

Krabbesalat næsten uden krabbe

"Krabbesalaten fra Graasten indeholder kun 5 % krabbekød. Den indeholder i stedet 38 % surimi, som ifølge producenten er fiskekød, vand, hvedestivelse, sukker, tapiokastivelse, salt, soja, risvin og æggehvidepulver plus krabbeekstrakt og krabbearoma. Føj siger jeg bare!!"

Indsendt af Nicki

PRODUCENTENS SVAR

Vi har kigget lovgivningen igennem, og vi må give jer ret i, at varebetegnelsen på produktet er mangelfuld. Det skal vi være de første til at beklage. Vi har handlet i god tro og har ikke været opmærksom på afsnit 7.6.4 om imitatprodukter i Mærkningsvejledningen, og det er selvfølgelig beklageligt.

Vi vil få ændret varebetegnelsen på produkterne, så de er i overensstemmelse med Mærkningsvejledningen.

Henriette Overgaard-Madsen, senior produktchef, Graasten

Innocent Juice

Billedet snyder

Innocent Tropical juice har den flotteste mango, ananas og passionsfrugt på forsiden. Der er intet billede af æble og appelsin, som udgør 85 % af frugten i denne juice. Resten er 12 % ananas, 2 % mango og 1 % passionsfrugt! Yngstedrengen elsker mangojuice - hmm snyyydt!

Indsendt af Brian

PRODUCENTENS SVAR:

Når vi tager billeder til vores drikke, vælger vi altid at vise de hovedingredienser, som du kan smage i drikken. Æbler og appelsiner bruger vi blot som basis i juicen. De giver en naturlig sødme og skarphed, og desuden gør de, at vi kan leve op til vores løfte om aldrig at bruge koncentrater, kunstige smagsstoffer eller noget som helst andet unaturligt.

Vi er nået frem til, at lige præcis denne fordeling af ingredienserne skaber den perfekte balance mellem de fem frugters smag og resulterer i en lækker tropisk drik. Hvis vi tilføjede flere ingredienser med fibre, som for eksempel passionsfrugt eller mango, ville vi få en tykkere drik – mere ligesom en smoothie.

Innocent

Gårdløkke skinkesalat

Dansk idyl med udenlandsk kød

"Sidder ved morgenmaden med et ny indkøbt pålægsprodukt - Gårdlykke skinkesalat. Jeg kigger på indholdsfortegnelsen og bemærker, at skinkekødet kommer fra EU. Jeg studser lidt, da jeg egentligt forventer, at kødet kommer fra den gård, der er vist på pakken, og som jeg tror er en gård i Havnsø. Det viser sig, at Gårdlykke i virkeligheden er et brand fra Orkla Foods, og gården er ikke en gård, men en grim lagerbygning.

På den fiktive gård kan de i øvrigt også lave rejesalat og tunsalat, hvor rejer og tun for eksempel kommer fra Thailand. Er det virkelig ok?"

Indsendt af Eva

PRODUCENTENS SVAR:

"Gårdlykke Skinkesalat fra Havnsø” produceres på vores fabrik i Havnsø på Vestsjælland, og helt i overensstemmelse med lovgivningen anfører vi i deklarationen, hvor kødet kommer fra. I dette tilfælde er der tale om svinekød fra EU, idet svinene er opdrættet i et konventionelt landbrug i Zele i Belgien.  

Elisabeth Voss, HR- og Informationsdirektør, Orkla Foods Danmark

Læskedrik forklædt som vand

"Drikken ligner vand tilsat bær eller bærsmag, men når man nærlæser ingredienslisten, er den beskrevet som "kulsyreholdig læskedrik, indeholder sødestoffer". Så er det jo bare en light-sodavand, der smager, som om den er fortyndet. Det er jo ikke mere vand, end saftevand er…"

Indsendt af Katrine

PRODUCENTENS SVAR:

Aqua d'Ors mission er at inspirere danske forbrugerne til sundere drikkevaner. Ikke alle forbrugere ønsker at drikke udelukkende naturligt mineralvand (eller vand) og ønsker til tider en smagsoplevelse. Det er derfor, vi også tilbyder en række produkter med smag.

Aqua d'Or Klar indeholder udelukkende kildevand. Hertil har vi tilsat naturlig smag og sødestoffer. Vi mener, at vi på vores etiket har gjort meget ud af at fortælle forbrugerne, at vandet kommer fra Aqua d'Or-kilden, og at vi har tilsat smag fra frugter.

Frederik Meyer, nordisk salgsdirektør i Aqua d’Or.

Citronsaft

Økologisk citronsaft med meget lidt citronsaft

""Øko citronsaft koncentreret. Surhedsgrad svarer til ca 12 citroner." Sådan står der på skiltet. Emballagen signalerer "citron", og konventionelle citronsafter i denne type emballage er 100 % saft (+ konservering). Men i denne saft er indholdet af citronsaft kun 20 % - resten er vand, citronsyre og aroma. Teksten er også vildledende og forvirrende. SNYD!"

Indsendt af Rikke

PRODUCENTENS SVAR:

Vi har naturligvis ingen interesse i at vildlede vores kunder, og vi mener da heller ikke, at man på nogen måde kan tale om manipulerende markedsføring. Ikke desto mindre er vi i gang med at undersøge, hvorvidt betegnelsen skal laves om, og om den nuværende betegnelse eventuelt skulle vise sig, ikke at være i overensstemmelse med lovgivningen.

Thomas Hedegaard Bang, vicedirektør, Aldi

Mærker Kelloggs

Mærker vildleder, fordi de ligner officielle mærker

"Kellogg's bruger på mange af deres morgenmadsprodukter mærker som i form og farve minder utroligt meget om Nøglehulsmærket, men som kun fortæller, at produktet er knasende, lækkert, kilde til fibre osv. Her set på Frosties, Cocopops og Frozen, men Kellogg's har lignende mærker på flere af deres produkter."

Indsendt af Christina

Forbrugerrådet Tænk har anmeldt Kelloggs Cocopops og Frozen for vildledende markedsføring

PRODUCENTENS SVAR:

Vi anpriser med 'fiberkilde', når et produkt indeholder mere end 3 gram fibre pr. 100 gram - i overensstemmelse med EU-regulativer. Da dette produkt indeholder 5 gram fibre pr. 100 gram, er det i overensstemmelser med retningslinjerne.

Gráinne O'Brien, europæiske kommunikationsdirektør i Kellogg's

Lurpak smør spray

Lurpak smørspray med meget lidt smør

"Lurpaks spray indeholder 12 % smør, men der står "smør og rapsolie" på flasken, så jeg forventer, at det, der står først, er det der er mest af. Dette er nærmere en spray med rapsolie og en smule smør."

Indsendt af Marlene og Lisbet

PRODUCENTENS SVAR:

Produktets egenskaber og sammensætning fremgår tydeligt af emballagens design. Produktet er ikke tillagt egenskaber, det ikke har, og de relevante og lovpligtige informationer er korrekte, klare og letforståelige for forbrugeren.

Vurderes emballagen som en helhed, fremgår det tydeligt, at der er tale om et produkt, der består af en blanding af smør og rapsolie, dernæst er det som supplerende information givet, at smør er den karaktergivende ingrediens. Præcis ligesom den veloplyste og årvågne forbruger også ved, at jordbær er den karaktergivne ingrediens i en jordbær-yoghurt og hvidløg er karaktergivende i en hvidløgsost uden dog at være de ingredienser som udgør den største andel af produktets masse.

Theis Brøgger, pressechef i Arla

Appelsinjuice

"Friskpresset frugt" fra koncentrat

"Billedet på kartonen får det til at se ud som om, produktet indeholder friskpressede appelsiner, og på kartonen står der "100 % squeezed fruit". Af varedeklarationen kan jeg dog læse, at produktet er "juice fra koncentrat med frugtkød". Når jeg vil have friskpresset juice,ønsker jeg det ikke fra koncentrat."

Indsendt af Bella

Juice, koncentrat eller nektar - hvornår er noget en juice?

PRODUCENTENS SVAR:

Billederne på kartonet viser et lækkert glas juice og nogle skiver appelsiner, da det netop er dette, som kartonet indeholder.

Appelsinerne i GodMorgen Orange presses senest 24 timer efter plukning, hvorefter juicen opkoncentreres og køles ned, før den transporteres til Europa. Når juicekoncentratet ankommer til Rynkeby tilbagefører vi nøjagtig den mængde vand, frugtkød og den naturlige aroma, der er udvundet og opsamlet ved inddampningen. Dermed svarer juicens sammensætningen til en  friskpresset juice, og det er derfor tilladt at kalde en juice for 100% frugt - eller i dette tilfælde 100 % presset frugt.

Juicen pasteuriseres for at sikre en tilstrækkelig kvalitet og holdbarhed. Vi skriver ikke nogetsteds på kartonet, at juicen er friskpresset, ligesom det tydeligt fremgår af varebetegnelsen, at der er tale om juice fra koncentrat.

Jørn Falk, Marketing Director, Rynkeby

Roulade marcipansmag

Roulade "med marcipansmag" uden marcipan

"Jeg troede, der var marcipan udenpå kagen. Men der stod "marcipansmag" uden på pakken - hvilket altså betyder, at det ikke indeholder marcipan. Jeg følte mig virkelig snydt og spiser aldrig sådan nogle billige supermarkedskager igen."

Indsendt af Helle

PRODUCENTENS SVAR:

Som det fremgår tydeligt af forsiden af produktet, er det en ”Roulade med marcipansmag”, og dette er varebetegnelsen i henhold til mærkningslovgivningen. Produktet er på grund af indholdet netop IKKE en "marcipanroulade", så vi følger blot mærkningslovgivningen og har tydeligt gjort opmærksom på produktets indhold i varebetegnelsen.

Lone Pedersen, kvalitetschef hos Dan Cake