Snacks: Sådan snyder gode tilbud og mersalg
Caféerne og kiosker bruger smarte metoder, der skal få dig til at købe flere usunde snacks, end du havde planlagt. Få hjælp til at gennemskue deres tricks.
Mersalg får dig til at købe mere
Caféer, kiosker, biografer og tankstationer er gode til at sælge dig usunde snacks og små mellemmåltider, som du ikke havde planlagt at købe.
I stedet for en lille juice, kaffe eller 1 enkelt croissant, ender du med at købe flere usunde godter, end du kan spise.
Metoden hedder mersalg. Det går ud på at få dig til at bruge flere penge i butikken, end du havde tænkt dig på forhånd.
Usunde snacks er mange - især unge - tilbøjelige til at takke ja til, hvis de får tilbuddet. Det viser en undersøgelse, Forbrugerrådet Tænk har lavet. Her får du hjælp til at gennemskue mersalg.
Tilbuddet er ikke godt, hvis du ikke kan spise op
2 croissanter til næsten sammen pris som 1 kan virke som et godt tilbud. Det samme kan den kæmpe store kop kaffe, der kun koster 4 kroner mere end den lille.
Tilbuddet kan være så godt, at du ikke føler, det giver mening at sige nej. Men ender du med at smide halvdelen ud i skraldespanden, har du i virkeligheden betalt mere for det, du faktisk havde tænkt dig at købe.
Overvej derfor grundigt, om du rent faktisk kan drikke den store kaffe eller spise 2 croissanter, så dine køb ikke ender som madspild.
Husk, hvad du kom for at købe
Sælgeren i kiosken kan friste med tilbud om at købe ekstra, når du står ved kassen for at betale.
Butikken har måske tilfældigvis tilbud på en lækker chokoladebar eller en kage til kaffen. Og du kan nemt komme til at sige ja. Især når kagerne ligger lige ved siden af kassen, og du allerede har Dankortet fremme.
Tænk dig derfor godt om, inden du siger ja til sælgeren. Det kan både spare dig for penge og overflødige mængder fedt og sukker.
Pas på kalorierne
Mad, der bliver solgt som mersalg, er ofte usund. Selv om du kun siger ja til små ekstra mellemmåltider engang i mellem, kan du i længden ende med at få meget mere fedt og sukker, end du regner med.
Køber du for eksempel en stor caffe latte i stedet for en lille 3 gange om ugen, svarer det, ifølge Kræftens Bekæmpelse, til cirka 2 kilo ekstra om året på vægten.
Småbeløb bliver dyre tilsammen
Impulskøb som snacks, fastfood og andre småkøb som to-go kaffe og chokolade kan koste rigtig mange penge, uden du tænker over det.
Ender dine madrester i skraldespanden, koster det også i regnskabet. Madspild er nemlig både dyrt for din pengepung og for miljøet.
Undgå at blive snydt af sundhedsbudskaber på mad
Ernærings- og sundhedsanprisninger som "kalium er med til at vedligeholde nervesystemet" er tilladt på mad. Men du skal være kritisk over for dem
Mere fars end filet: Forbrugerrådet Tænk klager over fiskeafgørelse
Forbrugerrådet Tænk har klaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet over en afgørelse fra Fødevarestyrelsen, der lægger op til, at blandet, hakket fisk godt må sælges under betegnelsen fiskefilet.
Catering: Undgå at blive snydt, når du bestiller mad
Kan du få pengene tilbage for maden, hvis festen er aflyst? Og hvad skal du gøre, hvis maden er dårlig eller ikke kommer? Få styr på dine rettigheder, når du bestiller mad udefra.