Flyverdragt: Alt du skal vide
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Alt du skal vide om flyverdragter

Flyverdragter kan være dyre at købe år efter år. Her får du nogle tips til, hvordan du får den rigtige flyverdragt, og hvordan den holder flere sæsoner.

Stine Müller · Foto: Getty Images · 6. oktober 2022
Alt du skal vide om flyverdragt

Imagecredit: Getty Images

Flyverdragter holder dit barn varmt og tørt i efteråret og vinterhalvåret. Men hvilken er den rette flyverdragt til dit barn?

Forbrugerrådet Tænk har testet ni flyverdragter for deres holdbarhed, vandtæthed, åndbarhed, sikkerhed, og om de er indeholder uønsket kemi i form af fluorstoffer og bisphenol A.

I denne artikel kommer vi med nogle råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe flyverdragt.

Hvornår skal mit barn bruge flyverdragt?

Dit barn kan starte med at bruge flyverdragt, når det begynder at gå og kravle omkring 1 års alderen. Flyverdragter er ikke til at sove i. De er meget varme og kan også være stive i stoffet.

Ligger dit barn i barnevognen i koldt vejr, så skal du bruge en tynd heldragt, flere lag tøj og/eller tæpper i stedet for en flyverdragt.

Sæsonen for flyverdragter er det sene efterår og vinterhalvåret, og når vejret nærmer sig 0 grader. Du skal dog være opmærksom på et par ting:

  • Dit barn kan ikke selv mærke, om det har det for koldt eller varmt op til 2-3 års alderen. Brug dig selv til at vurdere, om det er varmt eller koldt nok til at give dit barn flyverdragt på.
  • Hvis dit barn sveder meget i den varme flyverdragt, får dit barn det ubehageligt og kan miste lyste til at bruge dragten.
  • På våde dage er regntøj over tyndere termotøj et godt alternativ til flyverdragten, hvis det ikke er koldt
  • Tyndere termosæt er godt på milde tørre efterårsdage

Hvor kraftigt isoleret skal flyverdragten være?

Isoleringen i de fleste flyverdragter er rigeligt kraftig til en gennemsnitlig dansk vinter. Hvor isoleret dragten skal være kommer an på hvor aktivt dit barn er.

Forbrugerrådet Tænks test viser, at de kraftigste flyverdragter kan være unødvendigt tunge for dit barn. En kraftig flyverdragt gør det typisk også sværere for dit barn at bevæge sig og være aktiv. En kraftig isoleret flyverdragt kan hjælpe dit barn med at holde sig varm, hvis det er til mere stillesiddende leg.

Lettere, tyndere flyverdragter giver mere bevægelighed. De kan bruges tidligere på året, da de ikke er for varme, og de kan nemt suppleres med et ekstra lag tøj under dragten i de koldeste perioder. Tyndere flyverdragter er bedst, hvis du har et aktivt barn. De er nemmere at bevæge sig i, og dit barns aktivitet er med til at holde det varmt under dragten.

Skal flyverdragten være vindtæt?

Køber du en flyverdragt med mindre kraftig isolering, skal den være vindtæt. Det skærmer dit barn fra den kolde vind, og holder dit barn varmt.

Vindtætte flyverdragter kan være udstyret med vindfang, som stikker lidt frem ved ærmerne og anklerne. Vindfang hjælper med at holde dit barn varmt, ved at lukke åbningerne ved ærmerne og benene tæt.

Visse typer vindfang kan suge vand til sig. Undgå vindfang, hvis dit barn godt kan lide at lege i vand og vandpytter.

Hvor vandtæt skal flyverdragten være?

Flyverdragter reklamerer med at være vandtætte helt op til 15.000 millimeter. Forbrugerrådet Tænk vurderer, at en vandtæthed på 4.000 millimeter er nok for flyverdragter, beregnet til et dansk vinterhalvår.

Vandtæthed på 4.000 millimeter svarer til, at du kan stille en 4 meter høj vandsøjle oven på flyverdragten, uden at vandet trænger gennem stoffet.

Vores test viser, at det producenten lover ikke altid holder. Det skyldes oftest, at de tapede sømme ikke er tætte nok til at holde vandet ude, og så kan dit barn blive våd på indersiden af dragten, men for nogen dragter er der også yderstof, der er betydelig mindre vandtæt end både dragtens egne anprisninger, samt de 4000 mm vi forventer.

Sådan vedligeholder du flyverdragten

Skal din flyverdragt holde til flere sæsoner og måske også til flere børn kræver det, at stoffet er slidstærkt, men også at du passer ordentlig på den.

Flyverdragter er beregnet til at blive brugt udendørs. Den kan godt se beskidt ud på ydersiden, men stadig være ren på indersiden.

Skal din flyverdragt holde så langt tid som muligt, så kan du følge disse tips:

  • Husk navn – også i den aftagelige hætte.
  • Er flyverdragten beskidt, kan du rense ydersiden af dragten for skidt med en våd klud.
  • Vask flyverdragten så sjældent som muligt. Det slider på dragtens vandafvisende evne.
  • Følg flyverdragtens vaske- og tørreanvisninger, så du ikke skader dragten.
  • Vask ved så lave grader som muligt, for miljøets skyld.
  • Vend vrangen ud ved vask. Så slides en eventuel overfladebehandling mindre mod tromlen.
  • Brug imprægnering uden fluorstoffer, hvis flyverdragten mister sin vandskyende evne i løbet af sæsonen.
  • Fjern kunstig pels før vask, hvis muligt.
  • Undgå skyllemiddel – det er helt unødvendigt og kan nedsætte stoffets vandtæthed.
  • Tør kun flyverdragter, der kan tåle det, i tørretumbler eller tørreskabe. Ikke alle flyverdragter kan tåle en tur i tørretumbler eller varmeskab. Hvis det er vigtigt for dig eller den institution dit barn går i, skal du være opmærksom på dette inden køb. I nogle tilfælde mangler der information om tørreskab, og så må du spørge.

Skal flyverdragten også være vandafvisende?

Vandafvisende og vandtæt er ikke det samme. Flyverdragterne bliver typisk vandafvisende af at stoffet bliver imprægneret. Det gør, at vandet preller af på dragtens overflade.

Er flyverdragten ikke vandafvisende, så kan stoffet suge vand til sig, så dragten bliver våd, kold og tung.

Vandtætheden sikrer, at flyverdragten er tør på indersiden. Dragten kan dog blive mere ubehagelig at have på, særligt på de våde dage, hvis ikke den også er vandafvisende.

Vores test viser, at nogen flyverdragter ikke afviser vandet tilstrækkeligt efter 5 vaske. Der er dog også flere, der er fint vandafvisende.

Mange af dem oplyser, at de er imprægneret med Bionich Finish, der er den mest udbredte fluor-fri imprægnering. Har du selv brug for at imprægnere flyverdragten på et senere tidspunkt, så vælg en fluorstoffri imprægnering

Hvordan sikrer jeg at flyverdragten passer til mit barn?

Flyverdragten skal passe til dit barn. Her er nogle tips til, hvad du skal holde øje med:

  • For stor størrelse. Krøller og folder flyverdragten for meget i arme og ben, så dit barn ikke kan bevæge sig ordentligt, så er dragten for stor.
  • For lille størrelse. Flyverdragten må ikke stramme henover ryggen på dit barn, når dit barn sidder på hug. Dragten skal også kunne lukkes uden besvær og uden at stramme om kroppen.
  • Rummelighed. Flyverdragten skal have plads, til at du kan tage en håndfuld stof lige under bagdelen, når dit barn står op.
  • Ærmelængde. Ærmerne er perfekte i længden, hvis håndleddene stadig er dækket af ærmet. Bed dit barn om at løfte armene ud til siden uden at strække dem unaturligt for at tjekke længden.
  • Elastik i livet. Køb en flyverdragt med elastik i livet. Så kan du tilpasse flyverdragten, så benene på flyverdragten bliver holdt oppe, og dit barn kan lege ubesværet. Det gør det nemmere at bruge flyverdragten i flere sæsoner.
  • Tilpasning.  Justering af ærme og benvidde kan hjælpe med at tilpasse lidt for lange arme eller ben, så barnet undgår at flyverdragten er i vejen under leg.
  • Hætten på flyverdragten. Hætten skal kunne tilpasses til dit barns behov og skal også kunne helt fjernes. Overvej om der er dage eller perioder, hvor den skal tages helt af.
  • Lang lynlås. En lang lynlås er nemmere for dit barn at åbne og lukke flyverdragten.
  • Foringen. Foret skal være glat, så flyverdragten er så nem at tage på som muligt. En tyndere foring giver typisk mere bevægelighed for børnene.
  • Polstringen i flyverdragten kan være forskellig fordelt. Kig efter flyverdragter med meget polstring på bagdelen, hvis dit barn er til stillesiddende leg. Dette isolerer ekstra mod kulden fra jorden.

Skal jeg vælge velcro eller knapper?

Flyverdragter bruger både velcro og trykknapper, afhængigt af hvilken model du vælger, men de har forskellige fordele og ulemper.

Trykknappernes fordele og ulemper er:

Trykknappernes fordele og ulemper er:

Fordele

Ulemper

  • Hænger ikke fast i andet tøj.

  • Er meget holdbare og svære at slide op

  • Generer børn, når de presser mod huden

  • Kan være svære at knappe for dit barn

Velcroens fordele og ulemper er:

Fordele

Ulemper

  • Presser ikke op mod huden på dit barn

  • Er nemme for børn at bruge

  • Vanter og andet tøj kan hænge fast i velcroen

  • Bliver over tid slidt og holder op med at virke.

Vælg en flyverdragt med aftagelig hætte

Hætter på tøj skaber en risiko for ulykker, hvis dit barn hænger fast i hætten. Dette gælder særligt, hvis hætten ikke løsner sig fra flyverdragten, eller hvis den kan danne en løkke i sig selv.

Hætterne kan være irriterende for børnene at have hængende, når de ikke bliver brugt. Tag hætten af flyverdragten i perioder, hvor vejret er til det. Så risikerer du heller ikke, at hætten hænger fast på legepladsen.

Størstedelen af flyverdragterne i vores test bliver lavet med aftagelige hætter. Hvis flyverdragten har kunstig pels på hætten, så husk at tjek om den skal tages af ved vask.

Undgå PFAS i flyverdragter

Fluorstoffer eller PFAS gør overtøj vandafvisende og tæt. Det kan også bruges til at gøre tekstil smudsafvisende.

PFAS er tilladt at anvende i tøj som flyverdragter og andet overtøj. Det er et problem, da fluorstoffer blandt andet kan være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. De er også dårlige for miljøet, da de ikke nedbrydes og derfor havner i naturen.

Vasker du en flyverdragt med fluorstoffer, bliver fluorstofferne skyllet ud med spildevandet, hvorefter de kan ophobes i mennesker og miljøet via luft, vand, jord, dyr og planter.

Undgå flyverdragter med fluorstoffer ved at vælge en flyverdragt, hvor der står, at de er PFC fri, fluorfri eller tilsvarende.

Flere flyverdragtsproducenter angiver, at de bruger andre vandafvisende behandlinger som eksempelvis Bionic Finish og ecorepel. Når vi tester flyverdragter finder vi stadig enkelte flyverdragter som indeholder PFAS

Flyverdragter af genbrugt plastik er ikke altid miljøvenligt

Nogle flyverdragter angiver, at de indeholder genanvendt plastik. Producenterne skriver det typisk som ”recycled plastic”.

Holdbarheden kan være dårligere, når man bruger genanvendt plastik i tøj. Det bekræfter vores test fra 2020, hvor to af dragterne med genanvendt plast i det yderste lag polyester hørte til blandt de mindst holdbare i testen. Testens tredje dragt med genanvendt materiale var derimod testens mest slidstærke.

I testen fra 2022 er billedet tilsvarende. Holdbarheden af de flyverdragter, der oplyser at være af genanvendt plastik varierer fra dårlig til meget god.

Det er ikke altid tydeligt, hvor meget genvundet plastik flyverdragterne er lavet af. Det kan derfor være svært at gennemskue, om det har en miljømæssig værdi. Gevinsten for miljøet falder også, hvis holdbarheden af produktet samtidig er begrænset.