Sådan undgår du PFAS i outdoor tøj
Jakker, regntøj, flyverdragter og vanter kan indeholde PFAS, der kan være problematiske for din sundhed og miljøet. Følg disse fire tips til at undgå fluorstoffer i udendørstøj.
Regntøj, flyverdragter, skitøj og andet udendørstøj skal kunne stå imod både vind og vejr.
Denne type outdoor tøj kan være produceret eller imprægneret med PFAS, som har både vand- og smudsafvisende egenskaber.
PFAS er kendt for at være problematiske for miljøet og sundheden. Når PFAS produceres på fabrikkerne til at lave tøj, stegepander osv., så ender stofferne også i naturen, hvor de er meget lang tid om at blive nedbrudt. Gennem fødekæden kan de i sidste ende ophobe sig i dyr og mennesker.
Forskere går ud fra, at stort set alle mennesker i dag har fluorstoffer i kroppen.
Her kan du finde PFAS
Du kan sagtens finde udendørstøj, som er produceret uden de problematiske stoffer, og Miljøstyrelsen råder derfor til at købe udendørstøj uden fluorstoffer.
Ejer du allerede udendørstøj med fluorstoffer, er tøjet ikke i sig selv miljø- eller sundhedsfarligt.
Vi anbefaler at bruge dit tøj, indtil det er slidt og skal udskiftes. Når du skal købe nyt, så kan du vælge at finde tøj uden PFAS.
Udendørstøj dækker over en lang række produkter. Du kan derfor finde PFAS, eller fluorstoffer, mange steder i din garderobe.
Disse produkter kan indeholde PFAS:
- Jakker, skaljakker og outdoor-jakker
- Skitøj, skijakker og skibukser
- Regnjakker og regnbukser
- Flyverdragter og overtræksbukser
- Vanter, luffer og handsker
- Vandrestøvler og vandresko
Gå efter ”uden fluorstoffer” eller ”PFC fri”
Producenterne bag udendørstøjet er ikke forpligtede til at oplyse, om produkterne er med eller uden fluorstoffer. Men producenter, der ikke bruger stofferne, skriver det ofte.
Vælg produkter, der markedsfører sig med:
- PFC-fri
- PFAS-fri
- Uden fluorstoffer
- Fluorine free
- Fluorcarbon fri
Betegnelserne dækker over alle fluorstoffer og ikke kun udvalgte stoffer. Bruger producenten disse betegnelser, erklærer de, at der ikke er brugt fluorstoffer i produktet.
”PFOA fri” og "PFOS-fri" kan du ikke gå efter
PFOA- og PFOS fri betyder, at der ikke er brugt to bestemte fluorstoffer, som allerede er ulovlige at anvende i produkter. Mange producenter bruger denne mærkning, selvom produktet indeholder andre fluorstoffer. Denne mærkning kan du derfor ikke gå efter.
Oeko-tex - ”Tiltro til tekstiler” er en mærkningsordning, der stiller krav til restkemikalier i tekstiler. Ordningen har i en årrække haft visse krav vedr. PFAS, men ikke et fuldt forbud.
I april 2023 stillede de krav til, at der ikke må være PFAS i babytekstil, mens forbuddet i øvrige produktgrupper først indfases fra april 2024 for nye godkendelser.
Tjek både membran og imprægnering for PFAS
Du kan finde PFAS i membranen og imprægneringen på dit udendørstøj.
Imprægnering skal gøre tøjet vandtæt og indeholder ofte PFAS.
Imprægnering bliver også kaldt DWR (Durable Water Repellent). Hvis der står ”PFC-free DWR”, betyder det, at selve imprægneringen er uden PFAS.
Membraner bruges i skaljakker og andet funktionelt tøj som fx skitøj. Membraner kan være baseret på PTFE, som er et fluorstof.
Gore-tex, PTFE og Teflon bliver alle brugt i udendørstøj og er baseret på fluorstoffer. Gå derfor efter andre materialer, hvis du vil undgå fluorstoffer.
En nyere udgave af Gore-tex med navnet Gore-tex ePE er dog uden PTFE og i stedet for baseret på polyethylen, som generelt ikke er problematisk.
Du kan spørge hos forhandleren, om de sælger jakker og vanter med fluorfri membran.
Vedligehold med imprægnering uden PFAS
Udendørstøj skal ofte genimprægneres, så det forbliver vandtæt. Gå efter en imprægnering uden PFAS, når det er tid til at genopfriske tøjet.
Spørg forhandleren efter en fluorfri udgave, hvis du vil være helt sikker på, at imprægneringen er PFAS-fri.
Undgå PFAS i imprægneringsmidler
Imprægneringssprays kan indeholde PFAS, også kaldet fluorstoffer, der er problematiske for miljø og sundhed. Se, hvilke sprays du skal undgå her.
Disse cykelolier er uden PFAS
Vi har testet 27 olier til cykelkæden for de uønskede kemikalier PFAS. Vi har fundet 13 kædeolier uden PFAS. Se dem her.
Disse mælkeskummere er uden PFAS i belægningen
Tre ud af fire mælkeskummere i testen er uden de miljø- og sundhedsskadelige stoffer PFAS i belægningen. Se dem her.