Gå til hovedindhold

Test: Honning

Honning som akaciehonning, lynghonning og solsikkehonning, skal leve op til en række krav, for at må kalde sig det. Vi har testet 10 honninger fra Danmark og udlandet. Se hvordan de klarer sig i vores uvildige test

Testet d. 15. december 2025

Grundige og uvildige test koster penge

Du kan få adgang til denne og alle andre test på tænk.dk

for 58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Om testen af
Honning

Forbrugerrådet Tænk har testet 10 honninger fra supermarkeder og specialbutikker. Honningerne er såkaldte uniflorale honninger, dvs. at de bliver solgt på at indeholde honning fra kun en blomstertype. Vi har testet akaciehonning, lynghonning, rapshonning og solsikkehonning

Test af honning

Vi tester honningerne for smag, kvalitet, ægthed og oprindelse. Det betyder, at vi undersøger, om de er tilsat sukker – hvilket ikke er lovligt. Vi tester om de er blevet varmebehandlet, som heller ikke er lovligt og så ser vi på indhold af bl.a. pollen, naturlige enzymaktiviteter  og honningens elektriske ledeevne , for at afgøre om honningen primært stammer fra den blomst, producenten siger.
Vi kan også via pollentesten se om honningen stammer fra det område producenten angiver – fx om dansk honning er fra Danmark.

Vi har testet honning fra disse mærker

Vi har testet akaciehonning, lynghonning, rapshonning og solsikkehonning fra følgende mærker:
Biogan, Gestus, Jakobsens, Rema 1000, Salling, Sunbest, Søbogaard og Änglamark

Derfor tester vi honning

Honning er et naturligt produkt, som derfor ikke må tilsættes smag, sukker eller andre ting. Honning skal også forarbejdes mindst muligt, det betyder, at det ikke må opvarmes eller lignende. 
Det er også et dyrt produkt, og særligt special-honningerne der stammer fra en enkelt blomst, er ofte dyre. Det er svært at gennemskue om honningen er det, den udgiver sig for, og om den kommer fra det land der står på emballagen.
Vores test er med til at sikre, at du får hvad du betaler for og at kvaliteten er i orden.
 

Mød holdet bag vores honning test

Thora og Peter har stået for vores test af honning og haft kontakten med laboratoriet. Amanda har udvalgt et bredt udsnit af uniflorale honninger i danske butikker

tuh

Thora Uldall-Hansen

Projektleder
Test og research
peterskjoedt

Peter Skjødt

Projektleder
Test og research
amanda

Amanda Nordmann Kjær

Studentermedarbejder
Test og research

Sådan har vi testet honning

  • I kvaliteten af honning ser vi på

    Diastase: Diastase er et naturligt enzym der findes i honning, og indholdet af det, kan også bruges som en indikator for honningens kvalitet. Enzymet nedbrydes naturligt (langsomt) over tid, men der sker en kraftig øgning i nedbrydningen, hvis honningen opvarmes, eller hvis den opbevares for varmt. 

    HMF: Hydrocymethylfurfural (HMF) dannes naturligt ved nedbrydningen af sukker. Indholdet af HMF er et parameter for honningens kvalitet, da det kan afsløre om honningen er blevet opvarmet, om det er blevet opbevaret i lang tid. Ifølge honningbekendtgørelsen må indholdet af HMF i honning højst være 40 mg/kg. Overordnet sigter man efter at honningen er håndteret mindst muligt, og derved en så lav HMF-værdi som muligt. 

    Vandaktivitet: Honningens vandaktivitet er et mål for hvor meget frit vand der er tilgængeligt i honningen. Det er i det frie vand at f.eks. gær vil kunne vokse, hvorfor det er ønsket at vandaktiviteten er så lav som muligt. Hvis vandaktiviteten er under 0,6, er der en lille risiko for gærvækst og andet mikrobiel vækst. 

    Tilsat sukker: Der har tidligere været sager med, at honning er blevet tilsat sukker/sirup. Derfor har vi undersøgt sukkerprofilen på produkterne. I testen tilbage i 2020 blev der også fundet to produkter hvor der uden tvivl var blevet snydt og tilsat sukker. Sukker bliver tilsat for at få honningen til at ’strække’ længere, da sukker er billigere end honning. 
    Der er blev ikke fundet produkter med tilsat sukker i 2022, og ej heller her i 2025. 

  • Pollenanalysen giver information om, hvor mange forskellige typer pollen honningen indeholder, og hvilken procentdel af forskellige typer pollen honningen indeholder. Pollenanalysen giver også information om honningens oprindelse.

  • Vi har vurderet informationen på emballagen.

    Vi ser bl.a. på om der står hvilket land honningen kommer fra og om der er information om opbevaring m.m.

    • Honningkvalitet: 60%
      • HMF: 15 %
      • Diastase: 15 %
      • Tilsat sukker: 15 %
      • Vandaktivitet: 15 %
    • Pollenprofil: 20 %
    • Sporbarhed: 10 %
    • Information på emballage: 10%