Sådan genkender du sukker i din mad | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Sukker i maden: Sådan genkender du det

Sukker har mange forskellige betegnelser og det kan være svært at se, om en vare indeholder sukker eller ej. Få hjælp til at finde sukkeret her.

Kasper Ellesøe/Lene Torp Carlsen · Foto: Getty Images · 25. april 2025
Sukker

Sukker er ikke bare sukker - det kan komme fra roer, sukkerrør, honning, frugt, mælk, majs og korn og det kan have et væld af forskellige navne. Det kan gøre det meget svært for dig at gennemskue, om der er sukker i din mad - og hvor meget sukker, maden indeholder.

Her er de mest almindelige betegnelser for sukker:

Sukker/rørsukker/sukrose/sakkarose

Almindeligt sukker fra sukkeroer eller sukkerrør. Der er ingen forskel på den kemiske sammensætning, men smagen er en smule forskellig.

Sirup

Tyktflydende opløsning af sukker med et sukkerindhold på cirka 80 procent. Indeholder desuden mineraler fra sukkerrørene.

Honning 

bliver lavet af bier, der indsamler blomsterpollen og omdanner det til honning. Honning indeholder glukose og fruktose ligesom almindeligt sukker. 

Glukose/dextrose/druesukker

Findes i frugter og honning og indgår som bestanddel i almindelig sukker, maltsukker og mælkesukker.

Frugtsukker/fruktose

Findes i frugter og honning samt indgår som bestanddel i almindelig sukker. Det søder mere end glukose.

Mælkesukker/laktose

Sukkermolekyle, der findes i mælk og mælkeprodukter.

Maltsukker/maltose

Dannes ved nedbrydning af stivelse – for eksempel i korn, der spirer. Bruges i brød og på bryggerier.

 

 

Invertsukker 

Dannes ved nedbrydning af almindelig sukker til glukose og fruktose. Kaldes også for kunsthonning, da det er den samme proces, som bierne udfører ved dannelse af honning.

Glukosesirup 

Vandig opløsning, der fremstilles ved at nedbryde stivelsen fra fx majs eller kartofler. Anvendes blandt andet i is, hvor det forhindrer almindelig sukker i at danne krystaller.

High Fructose Corn Syrup (HFCS)

Høj-fruktose majs-sirup - bedre kendt som High Fructose Corn Syrup (HFCS) - er et sødemiddel lavet af majsstivelse, som har været igennem en række processer. Det har længe været brugt i USA, men bliver i højere grad nu også brugt i EU.

Sundhedsrisikoen forbundet med HFCS, har været genstand for meget debat, men forskerne er meget uenige. HFCS findes under mange navne på madvarer - et af dem er isoglukose.

Isoglukose

Fremstilles ved nedbrydning af stivelse fra fx majs til glukose. En del af glukosen omdannes efterfølgende til fruktose. Anvendes ofte i USA under betegnelsen High Fructose Corn Sirup som erstatning for sukker i for eksempel sodavand.