Sukker i maden: Sådan genkender du det
Sukker har mange forskellige betegnelser og det kan være svært at se, om en vare indeholder sukker eller ej. Få hjælp til at finde sukkeret her.

Sukker er ikke bare sukker - det kan komme fra roer, sukkerrør, honning, frugt, mælk, majs og korn og det kan have et væld af forskellige navne. Det kan gøre det meget svært for dig at gennemskue, om der er sukker i din mad - og hvor meget sukker, maden indeholder.
Her er de mest almindelige betegnelser for sukker:
Sukker/rørsukker/sukrose/sakkarose
Almindeligt sukker fra sukkeroer eller sukkerrør. Der er ingen forskel på den kemiske sammensætning, men smagen er en smule forskellig.
Sirup
Tyktflydende opløsning af sukker med et sukkerindhold på cirka 80 procent. Indeholder desuden mineraler fra sukkerrørene.
Honning
bliver lavet af bier, der indsamler blomsterpollen og omdanner det til honning. Honning indeholder glukose og fruktose ligesom almindeligt sukker.
Glukose/dextrose/druesukker
Findes i frugter og honning og indgår som bestanddel i almindelig sukker, maltsukker og mælkesukker.
Frugtsukker/fruktose
Findes i frugter og honning samt indgår som bestanddel i almindelig sukker. Det søder mere end glukose.
Mælkesukker/laktose
Sukkermolekyle, der findes i mælk og mælkeprodukter.
Maltsukker/maltose
Dannes ved nedbrydning af stivelse – for eksempel i korn, der spirer. Bruges i brød og på bryggerier.
Invertsukker
Dannes ved nedbrydning af almindelig sukker til glukose og fruktose. Kaldes også for kunsthonning, da det er den samme proces, som bierne udfører ved dannelse af honning.
Glukosesirup
Vandig opløsning, der fremstilles ved at nedbryde stivelsen fra fx majs eller kartofler. Anvendes blandt andet i is, hvor det forhindrer almindelig sukker i at danne krystaller.
High Fructose Corn Syrup (HFCS)
Høj-fruktose majs-sirup - bedre kendt som High Fructose Corn Syrup (HFCS) - er et sødemiddel lavet af majsstivelse, som har været igennem en række processer. Det har længe været brugt i USA, men bliver i højere grad nu også brugt i EU.
Sundhedsrisikoen forbundet med HFCS, har været genstand for meget debat, men forskerne er meget uenige. HFCS findes under mange navne på madvarer - et af dem er isoglukose.
Isoglukose
Fremstilles ved nedbrydning af stivelse fra fx majs til glukose. En del af glukosen omdannes efterfølgende til fruktose. Anvendes ofte i USA under betegnelsen High Fructose Corn Sirup som erstatning for sukker i for eksempel sodavand.

Mørk chokolade: Disse er Bedst i Test
Mørk chokolade kan smage meget forskelligt, også selvom de alle har et kakaoindhold på 70 %. Se hvilke chokolader vores testpanel foretrækker.

Vaniljeis: Sådan vælger du en god købeis
Vaniljeis er klassikeren over alle is. Læs hvad du skal se efter, hvis du er på jagt efter en god vaniljeis i supermarkedet.

Disse slikposer indeholder titaniumdioxid
Titaniumdioxid er blevet forbudt som farvestof i mad. Men der kan stadig gå tid, før det er helt væk fra hylderne. Se, om dit yndlingsslik indeholder stoffet.