Godt at vide om honning
Er honning sundt? Hvilken honning skal du vælge? Vi guider dig gennem markedet for de mange forskellige slags honninger.

Honning er et naturprodukt, hvor årstid, område, vind, vejr og meget mere har indflydelse på produktet. Du kan købe blomsterhonninger, som typisk er honning fra mange forskellige blomster, og du kan købe specialhonninger som akacie-, lyng- eller manukahonnng, hvor bierne har hentet pollen primært fra én type blomst.
Vi har testet forskellige honningprodukter for at undersøge, om det faktisk er den type honning, som der står på emballagen og for at se om produktet for eksempel er tilsat sukker eller indeholder for meget gær og lignende.
Hvad er honning lavet af?
Honning består af frugtsukker, druesukker, mineraler, proteiner og naturlige smagsstoffer fra de blomster, som bierne har besøgt.
Når honning smager og dufter forskelligt, er det fordi bierne henter nektar i de forskellige blomster og afgrøder, der er i området. Der er forskel på smagen af forårs, sommer – og sensommer honning, da der er forskel på hvilke blomster og planter, der blomstrer i løbet af året.
Manuka, lyng, akacie eller blomster?
For at en honning kan hedde fx lynghonning, skal bierne primært have besøgt lyngblomster. Det er stort set umuligt for dig som forbruger at vide, om det er tilfældet.
I laboratorietest kan man identificere pollentyperne i honningen og det afslører hvilke typer blomster og planter, bierne har besøgt, samt hvor honningen stammer fra i verden.
Honningproducenterne benytter en tysk branchestandard for at klassificere honningtypen. Her ser man på, om honningen stammer fra den specifikke blomst, men andre parametre som tekstur og smag skal også være rigtige, for at producenten kan sige, at honningen stammer fra en særlig type plante, træ eller blomst.
Blomsterhonning er den betegnelse det meste honning har, og det skyldes ofte, at honningen kommer fra flere typer blomster, afhængig af sæson.
Den honning du køber i butikkerne, må ikke være tilsat sukker eller sirup. Ellers må det ikke kalde sig honning. Vi har tidligere fundet tilsat sukker i honning.
Er dansk eller udenlandsk honning bedst?
Du skal vælge den honning du bedst kan lide. I vores test klarer dansk honning sig godt, men det gør honning fra andre lande også.
Det kan være god ide at købe dansk honning, hvis du vil støtte lokal dansk produktion og derudover gerne vil spare på den unødige transport, det kræver at fragte udenlandsk honning til Danmark.
På deklarationen skal der stå, hvor honningen kommer fra - men mærkningen kan vildlede, så udenlandsk honning bliver beskrevet som dansk, hvis blot den er blevet hældt på glas i Danmark.
Uanset om du køber en specialhonning eller en almindelig blomsterhonning, kan honningen komme fra flere lande og biavlere. I vores test kan du se hvilken oprindelse, der er oplyst og hvad vores laboratorietest viser.
Presset, cremet honning eller flydende honning?
Konsistensen af honning afhænger blandt andet af, hvordan biavleren har behandlet eller ladet honningen være, efter at den er indsamlet.
- Presset honning: Presning af honning er en af de ældste metoder at udvinde honning på. Ved presning udsættes honningen ikke for luftens ilt og holder af samme grund bedre på duft- og smagsstoffer.
- Slynget honning: Her har biavleren slynget honningen ud af honningtavlerne.
- Krystalhonning: Flydende honning, der har krystalliseret sig.
- Rørt honning: Krystalliseret honning, der er rørt i under krystalliseringsprocessen.
Er honning sundere end sukker?
Kemien i sukker og honning er nogenlunde den samme. På trods af at honning er et naturprodukt, der består af frugtsukker, druesukker, mineraler og proteiner.
Honning indeholder cirka 74 procent kulhydrat, mens sukker indeholder 100 procent kulhydrat.
I 2019 forklarede Preben Vestergaard, der er ernæringsekspert fra Professionshøjskolen Metropol, at næringsindholdet i honning er så lille i forhold til sukker, at man ikke kan sige, at det er sundere at spise honning frem for sukker.
Sundhedsmæssigt betyder det heller ikke noget, om du vælger honningen i cremet eller flydende form. Konsistensen på honning er nemlig udelukkende afhæng af, hvordan honningen er blevet behandlet efter den er høstet.
Det kan dog have sine fordele at bruge honning i mad i stedet for sukker. Da honning er sødere end sukker kan man bøjes med at bruge mindre og på den måde bruge honning til at begrænse den mængde sukker, man spiser. Samtidig får man lidt færre kulhydrater fra honning, fordi den også indeholder vand og andre stoffer.
Hvor længe kan honning holde sig?
Honning kan i teorien holde sig for evigt på grund af det høje indhold af sukker, der konserverer honningen. I de egyptiske pyramider har man fundet 3.000 år gammel honning, som stadig kan spises.
Men selvom honning har en lang holdbarhedstid, kan du selv gøre dit for at bevare din honnings smag og konsistens bedst muligt.
Holdbarhedsdatoen på honning er typisk 1 til 1,5 år, hvis du kigger på emballagen. Ofte står der ”bedst før”, som er en indikation af, at honning godt kan holde sig længere. Smag og duft på din honning, før du smider den ud, for ofte kan den holde længere.
Gode råd til opbevaring af honning:
- Honning skal opbevares tørt. Får honning fugt, begynder den nemlig at gære.
- Honning skal opbevares i en tætsluttende emballage. Det skyldes, at honning kan optage duft fra omgivelserne.
- Honning skal opbevares mørkt og køligt, så enzymerne, der medvirker til honningens gode egenskaber, ikke nedbrydes af lyset.

Her er den bedste honning
En dansk honning klarer sig bedst i vores test af ti honninger. Testen viser også, at pris og kvalitet ikke hænger sammen.

Du får ikke altid den honning du har betalt for
Det er svært at afgøre om lynghonning kommer fra lyngplanter eller om honningen er tilsat sukker eller sirup. Det viser vores test af honning.

Disse slikposer indeholder titaniumdioxid
Titaniumdioxid er blevet forbudt som farvestof i mad. Men der kan stadig gå tid, før det er helt væk fra hylderne. Se, om dit yndlingsslik indeholder stoffet.