Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Boligkøb

Køb af hus eller lejlighed er en stor beslutning. Bliv klædt på til at gøre et godt køb og undgå ubehagelige overraskelser, når det er for sent.
Af Mette Andrea Boesgaard
1. April 2020
boligkøb-alt-du-skal-vide
Foto: Getty Images

Kom godt igennem boligkøbet

Boligkøb er en stor mundfuld, uanset om du er førstegangskøber, eller du skal flytte fra én ejerbolig til en anden.

Realkreditlån, tilstandsrapporter og ejerskifteforsikringer kræver opmærksomhed og omtanke. Vi har samlet alt det, du skal vide, inden du køber bolig.

Sådan forbereder du dig bedst på at købe bolig:

Huskøb: 5 ting, du skal huske, før du køber
Vælg den bedste bolig til dig

Pris, beliggenhed og finansiering på din nye bolig er vigtige for, hvordan du kommer til at leve de næste mange år.

Hvor meget kan du låne for, og hvor skal du købe? Der er 5 ting, du skal have styr på, inden du vælger den bolig, du vil købe.

Andelsbolig det skal du tænke over, inden du køber
Andelsbolig: Er det bedre end ejerbolig?

Andelsboliger er billigere at købe, så du kan få flere kvadratmeter for dine penge. Udbetalingen kan til gengæld være høj, og du har ikke samme muligheder for at bygge om, som du har i en ejerbolig.

Tilstandstrapport saadan laeser du den
Tilstandsrapport: Sådan læser du den

K3'ere, UN og hustypebeskrivelser. Der er mange begreber at holde styr på i en tilstandsrapport. Hvad skal du være særligt opmærksom på, og hvordan undgår du at overse vigtige fejl ved din kommende bolig?

Ejerskifteforsikringer tjek dette foer du vaelger
Ejerskifteforsikring: Find den rigtige

Hvad sker der, hvis du opdager en skade ved din nye bolig, efter købet er gået igennem? En ejerskifteforsikring kan hjælpe, men hvor meget dækker forsikringen egentlig?

Købermægler køberrådgiver skal du have hjælp til at købe bolig
Køberrådgivning: Er det pengene værd?

Ejendomsmælger er en sælger for den tidligere ejer af din næste bolig.

Boligkøbet er en stor beslutning, og en køberrådgiver kan hjælpe dig med at forhandle og tjekke standen på dit hus. Men hvordan får du den bedste rådgivning for pengene? Og hvad kan rådgiveren egentlig hjælpe dig med?

Projektbolig projektlejlighed husk før køb
Projektbolig: Tjek dette, inden du køber

En nybygget lejlighed eller et helt nyt hus kan være lokkende, fordi alt er i god stand, når du flytter ind. Til gengæld kan du ikke fornemme rummene. 

sommerhus
Sommerhus: Skal du købe?

Et sommerhus kan være rammen om mange gode ferier. Men er også være en stor post i budgettet, så du skal tænke dig godt om, inden du køber.

Beregn dit rådighedsbeløb
Kend dit rådighedsbeløb

Rådighedsbeløbet er det beløb, du har til overs, når du har betalt dine regninger. Beløbet er vigtigt for, hvor meget banken og realkreditselskabet vil låne dig. Derfor skal du vide, hvad beløbet er.

Realkreditlån: Det skal du spørge om
Vælg det rigtige realkreditlån

Realkreditlånet til din bolig skal du betale af på i mange år. Det er derfor vigtigt, at du vælger det lån, der passer bedst til din økonomi - skal det være fastforrentet eller flexlån? Og hvor store er omkostningerne på lånet?

Find en god uafhængig økonomisk rådgiver
Find en uafhængig økonomirådgiver

Ejer du en bolig, skal du tage hensyn til nogle andre ting i din økonomi, end hvis du var lejer. For eksempel skal du have penge til at vedligeholde dit hus eller din lejlighed. En uafhængig økonomirådgiver kan hjælpe dig godt i gang med den nye økonomiske situation. 

Rådgiveren kan også hjælpe med at finde det rigtige realkreditlån til dig.