Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Sådan har vi testet hakkede tomater

12 hakkede tomater på dåse er testet af Forbrugerrådet Tænk for, hvor godt de smager, og om de indeholder uønsket kemi.
Af Lars Nøhr Andresen
5. April 2018
Foto: iStock

Kun hakkede tomater på dåse er testet

Forbrugerrådet Tænk har testet 12 hakkede tomater på dåse, hvoraf 5 er økologiske, på smag og indhold af uønsket kemi. 

Kun hakkede tomater på dåse er med i testen

Hakkede tomater i anden emballage som for eksempel pap eller glas, flåede tomater eller hakkede tomater tilsat krydderier er ikke med i testen.

Smagen er bedømt af 3 eksperter

Smag er bedømt af 3 eksperter, der har smagt på alle 12 typer hakkede tomater.

Tomaterne blev varmet op til minimum 80 grader celsius i en gryde, hældt på termokopper med låg og afkølet til stuetemperatur umiddelbart inden smagningen.

Eksperterne fik serveret prøverne i tilfældig rækkefølge og bedømte dem individuelt. Bedømmelsen for smag er et gennemsnit af de tre dommeres vurderinger.

Testsmagerne var:

  • Lektor og fødevare­kandidat Michael René.
  • Kok og forfatter Christine Bille Nielsen.
  • Kogebogsforfatter og ­ekspert i det italienske køkken Andreas Harder.

Laboratorie har undersøgt for uønsket kemi

Uønsket kemi er en undersøgelse af, om den indvendige coating i dåserne indeholder bisphenol A, F eller S eller stoffer, som bisphenol A indgår i (BADGE). Vi har ikke analyseret indholdet af de uønskede kemikalier i selve tomaterne.

Samlet bedømmelse vægtes således:

  • Smag 90 %,
  • uønsket kemi 10 %.