Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Coronakrise: Skal du købe din næste ferie nu?

Prisen på rejser er i bund. Men er det en god idé at slå til nu og bestille efterårsferien eller en rejse til næste år? Få svaret her.
Af Christina Vejsgaard
3. August 2020
skal-du-koebe-ferie-under-corona
Foto: Getty Images

Følg med - skriv dig op til vores nyhedsbrev

Har coronavirussen påvirket din ferie? Eller påvirker den dine rettigheder, når du handler?

Corona: Nu kan du rejse igen – men skal du?

Ferier, flybilletter og pakkerejser kan du igen købe til de fleste europæiske lande.

Men hvordan er du stillet, hvis du ikke får mulighed for at rejse alligevel på grund af coronavirus? Få svaret her på siden.

Udenrigsministeriets rejsevejledning har stor betydning for dine muligheder og rettigheder. Rejsevejledningen for en række lande i Europa opdateres ud fra objektive kriterier. Det betyder, at rejsevejledningen til din destination kan ændre sig igen, hvis coronasituationen i landet ændrer sig.

Se rejsevejledningerne fra Udenrigsministeriet

Det skal du vide, før du køber en rejse

Rejsen kan måske lade sig gøre nu, men der er en risiko for, at du ikke kan komme afsted alligevel.

Rejsebureauet kan gå konkurs, så du ikke kommer afsted. Rejsevejledningen kan også ændre sig, så du ikke kan komme afsted.

Juraen er uklar, fordi der ikke er praksis erfaringer fra lignende situationer. Derfor er det svært at sige, om du har mulighed for at få dine penge tilbage, hvis du køber en rejse nu, og du ikke kan komme afsted på grund af coronavirus.

Vælger du at købe en rejse? Så overvej følgende, før du køber:

  • Pakkerejser giver dig bedre muligheder for at få pengene tilbage, end hvis du køber fly og hotel hver for sig.

  • Bilferie eller interrail kan være en fleksibel måde at rejse på, hvor du kan lægge ruten om, hvis rejsevejledningen ændrer sig.

  • Hotelophold med mulighed for at aflyse uden gebyr giver dig mulighed for at ændre planen, hvis rejsevejledningen ændrer sig.

  • Tjek hvordan din rejseforsikring dækker, hvis du tager afsted.

  • Tjek hvordan din rejseforsikring og afbestillingsforsikring dækker, hvis du ikke kan komme afsted.

  • Hvordan har din rejseudbyder klaret coronasituationen dette forår? Tjek eventuelt på sociale medier, om kunderne har kunnet komme i kontakt med selskabet og fået deres penge retur, når de havde ret til det.

  • Skal I i karantæne, når I kommer hjem? Arbejdsgivere, skoler og institutioner kan kræve, at du eller dine børn først kommer tilbage til hverdagen, når I har været hjemme i en periode.

Flybilletter: Sådan er du stillet

Køber du kun flybilletter, kan du miste de penge, du har betalt for flybilletterne.

Fraråder Udenrigsministeriet rejser til et område, har du ikke af den grund krav på at få pengene for din flybillet tilbage. Du har heller ikke nogen lovbestemt afbestillingsret på flybilletter.

Kun hvis flyselskabet aflyser rejsen, har du ret til at få dine penge igen.

Køber du rejsen på et tidspunkt, hvor Udenrigsministeriet fraråder rejser til destinationen, dækker din afbestillingsforsikring ikke.

Flybilletter, som du har købt gennem portaler, kan være sværere at få pengene tilbage for, end flybilletter som du har købt direkte af flyselskabet. Expedia.dk, flybillet.dk og travellink.dk er nogle af de store portaler.

Køb helst flybilletterne direkte af flyselskabet, og køb fleksible billetter, som du kan ændre, hvis du ikke kan komme afsted på det planlagte tidspunkt alligevel. Så er du bedst sikret mod at miste dine penge.

Sådan sikrer du dig bedst, når du køber flybilletter

Pakkerejser: Sådan er du stillet

Pakkerejser giver dig generelt bedre muligheder for at få pengene tilbage, hvis du ikke kan komme afsted.

Coronakrisen har påvirket rejsebranchen hårdt. Mange forbrugere har haft og har stadig meget svært ved at få deres penge tilbage for aflyste rejser, selvom de har ret til at få dem tilbage inden for 14 dage. 

Køber du en ferie, er det en god idé at se efter en ferie, hvor du har mulighed for at flytte ferien eller afbestille, hvis du ikke kan eller vil rejse på det valgte tidspunkt alligevel. Vær opmærksom på at læse aftalevilkårene. 

For at du kan få refunderet hele beløbet for rejsen skal der være sket en forværring i forhold til da du købte rejsen.

Hvis du køber en rejse til en destination, hvor Udenrigsministeriets vejledninger er gul, hvilket betyder at du skal være forsigtig, vil der være sket en forværring, hvis Udenrigsministeriet fraråder destinationen på afrejsetidspunktet. Du vil derfor få alle pengene retur for en pakkerejse.

​Rejser er pakkerejser, når de består af mindst 2 rejseydelser. Det kan for eksempel være, at du køber fly og hotel samlet. Billetter til for eksempel koncerter eller fodboldkampe kan også tælle med.

Airbnb, hoteller, udflugter, billeje, koncerter og lignende: Sådan er du stillet

Booker du selv hotel, lejer en bil eller køber du billetter til en koncert? Så kan du risikere at miste pengene, hvis du ikke kan komme afsted på din rejse.

Vilkårene i lejekontrakten eller betingelserne er afgørende for dine muligheder for at få penge tilbage. Hvis der ikke står i kontrakten, at du kan annullere købet, har du ikke nødvendigvis mulighed for det. Derfor er det vigtigt, at du læser betingelserne grundigt, inden du køber eller reserverer ophold eller oplevelser til din ferie.

Afbestillingsvilkårene skal du også tjekke, inden du bestiller eller køber. Nogle gange kan du afbestille uden at skulle betale gebyr indtil dagen før.

Loven om fortrydelsesret gælder ikke, hvis du lejer en feriebolig online eller booker et ikke-refunderbart ophold på et hotel.

Pengene kan du måske få tilbage gennem din rejseforsikring eller afbestillingsforsikring. Men i alle tilfælde vil det normalt forudsætte, at du har købt billetterne eller booket hotelværelset på et tidspunkt, hvor Udenrigsministeriet ikke frarådede rejser til området.

Sommerhus eller ferielejlighed: Tjek dette, inden du booker

Billetter til koncerter, sport og andre begivenheder: Her er dine rettigheder 

Billeje i udlandet: Tjek dette, inden du booker

Afbestillingsforsikring og rejseforsikring: Dækker den?

En afbestillingsforsikring dækker, hvis du ikke kan komme på din rejse alligevel - og din rejseforsikring dækker, hvis du bliver syg eller kommer ud for et uheld på din rejse.

Køber du en ferie, selv om Udenrigsministeriet frarådede rejser til destinationen på det tidspunkt, du bestilte rejsen? Så risikerer du, at hverken din afbestillingsforsikring eller din rejseforsikring dækker.

Dækker afbestillingsforsikringen ikke, kan du ikke få pengene for rejsen tilbage, hvis du alligevel ikke kan komme afsted på ferien. For eksempel fordi du bliver syg, inden du skal afsted.

Rejseforsikringen dækker muligvis ikke, hvis  du får en corona-relateret skade på rejsen. Det kan for eksempel være, hvis du bliver syg af COVID-19 på rejsen.

Men det kan også være, hvis du får brug for at blive evakueret på rejsen, eller hvis du er nødt til at blive behandlet på et privathospital, fordi de offentlige sygehuse er overbelastet af corona-patienter.

Spørg derfor forsikringsselskabet, hvordan du vil være stillet, inden du køber en rejse. Tjek også, hvad der står i dine forsikringsbetingelser.

Sådan dækker rejseforsikringerne under coronakrisen

Konkurs: Kan du få pengene tilbage?

Coronakrisen presser rejseselskabernes økonomi, og det kan ende med, at nogle flyselskaber eller rejsebureauer går konkurs. Sker det, kan du i nogle tilfælde få dine penge tilbage gennem Rejsegarantifonden.

Rejsegarantifonden dækker konkurs af bureauer, der sælger pakkerejser, hvis bureauet er medlem af fonden. 

Rejsegarantifonden dækker nogle flybilletter. Der kan være en selvrisiko, og dækningen afhænger af, om der er penge nok i fonden. 

Har du købt en pakkerejse, er du bedre sikret, end hvis du kun har købt flybilletter.

Sådan er du stillet ved konkurser hos flyselskaber og rejsebureauer

Få rådgivning om dine rettigheder

Fik du ikke svar på dit spørgsmål? Forbrugerrådet Tænk giver rådgivning om dine rettigheder.

Som medlem af Forbrugerrådet Tænk kommer du forrest i telefonkøen, og du kan få rådgivning på mail.