Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Coronakrise: Skal du købe din næste ferie nu?

Sommerferien nærmer sig – men skal du købe din næste rejse nu? Og sikrer en corona-garanti dig bedre rettigheder? Få hjælp her.
Af Christina Vejsgaard
7. Juli 2021
Coronakrise: Skal du købe din næste ferie nu?
Foto: Getty Images

Ferie: Hvad er dine rettigheder, hvis du køber din næste rejse?

Ferier, flybilletter og pakkerejser er billigt til salg - men kan det betale sig at købe din sommerferie, efterårsferien eller en lille rejse til foråret nu?

Udenrigsministeriets rejsevejledning har betydning for dine muligheder og rettigheder, hvis du køber en pakkerejse. Rejsevejledningen opdateres løbende, hvis corona-situationen i ferielandet ændrer sig.

Skal du købe din næste ferierejse nu? Hvordan er du stillet, hvis du køber en rejse nu? Og hvad er dine rettigheder, hvis du ikke får mulighed for at rejse alligevel på grund af corona? Få hjælp her.

Se Udenrigsministeriets rejsevejledninger

Coronapas: Sådan er du stillet

Hvis du har et coronapas, kan du nu stige på et fly fra Danmark og rejse ind i Danmark igen efter en ferie. Du får et coronapas, hvis du enten er vaccineret, har en negativ test eller har været smittet med corona indenfor de seneste 6 måneder.

Selv om du har et coronapas, skal du dog stadig undersøge indrejsereglerne for din specifikke rejsedestination. Det er nemlig ikke sikkert, at din destination anerkender coronapasset som tilstrækkelig dokumentation for, at man må komme ind i landet.

Det er for eksempel ikke alle danske lyntest, der anerkendes i udlandet. Vi anbefaler derfor, at du tager en pcr-test, inden du tager afsted. 

Er du ikke færdigvaccineret, skal du desuden fortsat testes efter indrejse i Danmark, med mindre du rejser hjem fra et land, der er klassificeret som grønt i Udenrigsministeriets rejsevejledning. 

Du kan orientere dig om de enkelte landes regler på de danske ambassaders hjemmesider.

Det skal du vide, før du køber en rejse

Køber du en rejse, er der en risiko for, at du ikke kan komme afsted alligevel.

Rejsevejledningen kan ændre sig, så du ikke kan komme afsted. Rejsebureauet eller flyselskabet kan også gå konkurs, så du ikke kommer afsted.

Vælger du at købe en rejse? Så tænk over dette, før du køber:

 • Pakkerejser giver dig bedre muligheder for at få pengene tilbage, hvis Udenrigsministeriet fraråder destinationen, end hvis du køber fly og hotel hver for sig.
 • Bilferie eller interrail kan være en fleksibel måde at rejse på, hvor du kan lægge ruten om eller aflyse, hvis rejsevejledningen ændrer sig.
 • Hotelophold med mulighed for at aflyse uden gebyr giver dig mulighed for at ændre planen, hvis rejsevejledningen ændrer sig.
 • Tjek hvordan din rejseforsikring dækker, hvis du tager afsted - og tjek, hvordan din afbestillingsforsikring dækker, hvis du ikke kan komme afsted, eksempelvis på grund af en positiv coronatest.
 • Hvordan har din rejseudbyder klaret corona-situationen indtil nu? Tjek eventuelt på sociale medier, om kunderne har kunnet komme i kontakt med selskabet og fået deres penge retur, når de havde ret til det.
 • Hvis rejselandet kun tager imod turister, som er vaccinerede eller kan fremvise et coronapas, når du skal afsted, og du ikke er vaccineret endnu, kan du ikke få pengene for din ferie tilbage (men din rejseforsikring kan måske hjælpe).
 • Skal I i karantæne, når I kommer hjem? Myndigheder, arbejdsgivere, skoler og institutioner kan have regler for, at du eller dine børn skal testes, gå i isolation eller først kan komme tilbage til hverdagen, når I har været hjemme i en periode.

Flybilletter: Sådan er du stillet

Køber du kun flybilletter, kan du miste de penge, du har betalt for flybilletterne.

Kun hvis flyselskabet aflyser rejsen, har du ret til at få dine penge igen.

 • Fraråder Udenrigsministeriet rejser til destinationen, har du ikke af den grund krav på at få pengene for din flybillet tilbage. Du har heller ikke nogen lovbestemt fortrydelsesret på flybilletter.
   
 • Lukker landet for indrejse på afrejsetidspunktet? Hvis landet har forbud mod indrejse, vil Udenrigsministeriet fraråde destinationen. Men du har ikke krav på at flyselskabet betaler pengene tilbage, medmindre at selskabet vælger at aflyse flyrejsen.
   
 • Tager rejselandet kun imod turister, som er vaccinerede eller kan fremvise et coronapas, og er du ikke vaccineret endnu? Så får du ikke pengene for flybilletten tilbage.

Køber du rejsen på et tidspunkt, hvor Udenrigsministeriet fraråder rejser til destinationen, dækker din afbestillingsforsikring og rejseforsikring muligvis kun delvist eller slet ikke. Nærlæs vilkårene og spørg på forhånd forsikringsselskabet – og få eventuelle tilsagn om dækning på skrift.

Køb helst flybilletterne direkte af flyselskabet, og køb fleksible billetter, som du kan ændre, hvis du ikke kan komme afsted på det planlagte tidspunkt alligevel. Så er du bedst sikret mod at miste dine penge.

Flybilletter, som du har købt gennem portaler, kan være sværere at få pengene tilbage for, end flybilletter som du har købt direkte af flyselskabet. Expedia.dk, flybillet.dk og travellink.dk er nogle af de store portaler.

Sådan sikrer du dig bedst, når du køber flybilletter

Pakkerejser: Sådan er du stillet

​Pakkerejser er rejser, der består af mindst 2 rejseydelser. Det kan for eksempel være, at du køber fly og hotel samlet i en klassisk charterferie. Billetter til for eksempel koncerter eller fodboldkampe kan også tælle med, hvis de er en væsentlig grund til, at du bestiller netop den rejse.

Pakkerejser giver dig generelt bedre muligheder for at få pengene tilbage, hvis du ikke kan komme afsted. Rejsebureauer plejer nemlig at aflyse rejsen, hvis Udenrigsministeriet fraråder destinationen, når du skal afsted. Aflyser rejsebureauet din rejse, får du alle dine penge retur.

Det er dog ikke et lovkrav, at rejsebureauet aflyser rejsen, hvis Udenrigsministeriet fraråder rejser til destinationen. Derfor er det en god idé at få på skrift, at rejsebureauet vil aflyse rejsen i den situation, før du køber rejsen.

Nærlæs vilkårene for at afbestille eller flytte ferien, før du køber – husk at aflyser du selv rejsen, får du ikke nødvendigvis dine penge tilbage. Vær også opmærksom på, hvor tæt på afrejse du eventuelt kan flytte din rejse.

 • Køber du en pakkerejse til en destination, mens Udenrigsministeriets rejsevejledning til området er rød eller orange, og fraråder Udenrigsministeriet stadig destinationen på afrejsetidspunktet, kan du få dine penge retur, hvis rejsebureauet aflyser rejsen. Få på skift om de vil aflyse i den situation, hvis du køber rejsen imens destinationen er frarådet.
   
 • Lukker landet for indrejse på afrejsetidspunktet? Hvis landet har forbud mod indrejse, vil Udenrigsministeriet fraråde destinationen. I så fald kan du få pengene for pakkerejsen tilbage, hvis rejsebureauet aflyser din rejse. Aflyser bureauet ikke rejsen, kan du miste en del eller hele det beløb, du har betalt for rejsen.
   
 • Tager rejselandet kun imod turister, som er vaccinerede eller kan fremvise et coronapas, og er du ikke vaccineret endnu? Rejsearrangøren skal oplyse dig i købet om særlige indrejsekrav, som fx et vaccinekrav. Hvis det ikke var et vilkår, at du skulle vaccineres, da du købte rejsen, så kan du som udgangspunkt hæve købet og få dine penge retur. Hvis du selv aflyser rejsen, kan du miste en del af det beløb, som du har betalt for rejsen.

 

Hjælper en corona-garanti fra rejsebureauet?

Flere rejsebureauer giver corona-garantier, hvor de lover, at du kan få pengene for pakkerejsen retur, hvis Udenrigsministeriet fraråder rejsen.

Køber du en rejse med corona-garanti, skal du være forberedt på:

 • at rejsen måske alligevel ikke bliver til noget, og du først får det afklaret kort før afrejse.
 • at udgifter til koncertbilletter, lejebiler og så videre vil være tabt.
 • vil du ikke rejse på rejsetidspunktet, fordi du er utryg? Så kan du sandsynligvis ikke bruge garantien, hvis Udenrigsministeriet ikke fraråder destinationen.
 • at du måske kun kan ombooke rejsen indtil 60 dage før afgang, hvilket kan være lang tid i den nuværende situation. 

Spørg rejsebureauet, før du køber rejsen, om de vil garantere dig at aflyse rejsen, hvis Udenrigsministeriet fraråder destinationen, og få bureauets svar på skrift. Og husk altid at læse aftalevilkårene grundigt. 

Airbnb, hoteller, udflugter, billeje, koncerter og lignende: Sådan er du stillet

Booker du selv hotel, lejer en bil eller køber du billetter til en koncert? Så kan du risikere at miste pengene, hvis du ikke kan komme afsted på din rejse.

Vilkårene i lejekontrakten eller betingelserne er afgørende for dine muligheder for at få penge tilbage. Hvis der ikke står i kontrakten, at du kan annullere købet, har du ikke nødvendigvis mulighed for det. Derfor er det vigtigt, at du læser betingelserne grundigt, inden du køber eller reserverer ophold eller oplevelser til din ferie.

Afbestillingsvilkårene skal du også tjekke, inden du bestiller eller køber. Nogle gange kan du afbestille uden at skulle betale gebyr indtil dagen før.

Fortrydelsesretten gælder ikke, hvis du lejer en feriebolig eller booker et ophold på et hotel.

Nogle af udgifterne kan du måske få tilbage gennem din rejseforsikring eller afbestillingsforsikring. Men i alle tilfælde vil det normalt forudsætte, at du har købt billetterne eller booket hotelværelset på et tidspunkt, hvor Udenrigsministeriet ikke frarådede rejser til området.

Sommerhus eller ferielejlighed: Tjek dette, inden du booker

Billetter til koncerter, sport og andre begivenheder: Her er dine rettigheder

Billeje i udlandet: Tjek dette, inden du booker

Afbestillingsforsikring og rejseforsikring: Dækker den?

En afbestillingsforsikring dækker en række situationer, hvor du ikke kan komme på din rejse alligevel. Det gælder som udgangspunkt også, hvis du eller en i din husstand bliver syg med coronavirus inden afrejse.

Din rejseforsikring dækker, hvis du eksempelvis bliver syg eller kommer ud for et uheld på din rejse. Men du skal være opmærksom på, at flere forsikringsselskaber ikke dækker, eller kun delvist dækker, hvis du er i et land som Udenrigsministeriet fraråder rejser til, og du oplever skader eller situationer, der kan relateres til coronavirus.

Køber du en ferie, selv om Udenrigsministeriet frarådede rejser til destinationen på det tidspunkt, du bestilte rejsen? Så risikerer du, at hverken din afbestillingsforsikring eller din rejseforsikring dækker, eller de kun dækker delvist.

Hvis Udenrigsministeriet frarådede rejsen, da du købte den, dækker din afbestillingsforsikring ikke, at Udenrigsministeriet stadig fraråder rejsen, når du skal afsted. Men hvis der i stedet er tale om, at du fx bliver syg inden afrejse, vil den dække normalt, uanset hvad Udenrigsministeriet har rådet eller frarådet ved købs- eller afrejsetidspunkt. 

Rejseforsikringen dækker muligvis slet ikke eller kun delvist. Det kan særligt være tilfældet, hvis du får en corona-relateret skade på rejsen, eksempelvis hvis du bliver syg af COVID-19 eller på anden måde bliver berørt - hvis du for eksempel ikke kan komme hjem som planlagt.

Det varierer fra selskab til selskab, hvordan du er stillet. Spørg derfor forsikringsselskabet, hvordan du vil være stillet, inden du køber en rejse og få eventuelle løfter om dækning på skrift. Tjek også selskabets hjemmeside og hvad der står i dine forsikringsbetingelser.

Rejseforsikring: Tjek dette, før du køber

Afbestillingsforsikring: Tjek dette, før du køber

Konkurs: Kan du få pengene tilbage?

Coronakrisen presser rejseselskabernes økonomi, og det kan ende med, at nogle flyselskaber eller rejsebureauer går konkurs. Sker det, kan du i nogle tilfælde få dine penge tilbage gennem Rejsegarantifonden.

Rejsegarantifonden dækker konkurs af bureauer, der sælger pakkerejser, hvis bureauet er medlem af fonden. Hvis du har fået en voucher, vil den også være dækket i tilfælde af konkurs.

Rejsegarantifonden dækker nogle flybilletter. Der kan være en selvrisiko, og dækningen afhænger af, om der er penge nok i fonden. Vouchers fra flysleskaber er ikke dækket i tilfælde af konkurs.

Har du købt en pakkerejse, er du bedre sikret, end hvis du kun har købt flybilletter. Hvis du køber en pakkerejse, er det desuden en god idé at holde sig til etablerede danske rejsebureauer, der er registreret i den danske rejsegarantifond. Flere danske rejsebureauer er registreret i den svenske rejsegarantifond, Kammarkollegiet, og den giver ikke altid lige så god dækning som den danske. Den danske rejsegarantifond dækker alle udgifter, hvis en virksomhed går konkurs.

Sådan er du stillet ved konkurser hos flyselskaber og rejsebureauer

Få rådgivning om dine rettigheder

Fik du ikke svar på dit spørgsmål? Forbrugerrådet Tænk giver rådgivning om dine rettigheder med hensyn til købelov og markedsføring.

Som medlem af Forbrugerrådet Tænk kommer du forrest i telefonkøen, og du kan få rådgivning på mail.