Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Løbecykler: Tjek dette inden køb

Løbecykler kan lære børn at køre på cykel, men du skal se dig for inden køb. Forbrugerrådet Tænk har tidligere testet løbecykler. Få konklusionerne fra testen her.
Af Jesper Frydland-Raun
8. Juni 2016
Foto: iStock

Løbecykler var fyldt med fejl

Løbercykler er en god måde at lære børn at cykle på, men der er blandt andet en del farlige smådele og klemfælder på de modeller, som Forbrugerrådet Tænk tidligere har testet.

Løbercykler går desuden relativt nemt i stykker, og nogle er designet således, at de kan skade dit barns ryg ved bump i vejen. Forbrugerrådet Tænk giver dig derfor her råd om hvilke forholdsregler du skal tage, inden du køber din løbecykel:

  • Styret må ikke være for bredt
  • Højden skal kunne justeres
  • Løbecyklens hjul skal være brede og bløde
  • Tjek løbecyklen for farlige smådele og klemfælder
  • Løbercykler går nemt i stykker, vurder derfor kvaliteten nøje

Styret må ikke være for bredt

Løbecyklen er sværere at styre og manøvrere, hvis styret er for bredt. Styret skal kunne dreje cirka 45 grader, så barnet ikke behøver at løfte cyklen i sving.

Et styr, som kan dreje begrænset, kan give en mere stabil kørsel og minimere fald.

Løbecyklens styr må ikke være for tæt ved sadlen, da barnet så kan få styret for tæt på kroppen.

Undgå håndbremse på cyklen, da den fylder på styret og kun vil distrahere barnet. Håndtagene må ikke være formet efter hænder, så barnets hænder kun kan placeres et bestemt sted.

Højden skal kunne justeres

Løbecyklen skal kunne justeres løbende, så barnet kan bruge den i længere tid. Løbecyklens sadel og styr skal have en højde, der passer til barnets størrelse.

Sadlen på løbecyklen skal være blødt og polstret, da bump i vejen kan være hårde for ryg og haleben.

Har løbecyklen en lav stang, vil det være nemmere for barnet at stige af og på.

Løbecyklens hjul skal være brede og bløde

Hjulene på løbecyklen skal være brede, da det giver en mere stabil kørsel.

Løbecyklens hjul bør også være bløde. Bløde hjul aflaster nemlig barnets ryg ved bump i vejen.

Løbecykler har farlige smådele og klemfælder, tjek derfor inden køb

Løbecykler har en del farlige smådele, der kan skade dit barn. Ventilhætter, beslag, bolte og andre detaljer kan være til fare for børn.

Løbecyklens smådele er især farlige for børn under 3 år, fordi små børn putter ting i munden og kan blive kvalt.

Børn kan få fingrene i klemme i hængslede led mellem stel og styr, hvor der på nogle cykler er en åbning, som kan masebarnets fingre, når styret drejer.

Løbecykler går for nemt i stykker

Løbecykler går hurtigt i stykker ved helt almindelig brug. Det viste vores test af en række udbredte modeller på det danske marked tilbage i 2013.

Styret har gummi i enderne af håndtaget, som nemt bliver slidt op på nogle modeller, og løbecyklens styr kan også gå i stykker således, at den ikke kan svinge lige meget til begge i sider.

Regler for ­løbecykler i ­trafikken

Færdselsloven gælder ikke for løbecykler, men de må så heller ikke køre på vejen eller cykelstien. Børn under 6 år må ifølge færdselsloven ikke cykle på hverken vej eller cykelsti uden at være sammen med en voksen.

På fortovet må børn under 6 år til gengæld gerne cykle – både alene, og når de er sammen med en voksen. Løbecykler er kategoriseret som legetøj – ikke cykler – og er derfor ikke omfattet af færdselsloven.

I trafikken må løbecyklerne derfor ikke anvendes, hverken på vej eller cykelsti, men de må køre på ­for­tovet. Der er intet krav om, at barnet skal bruge cykelhjelm, når det ­cykler. Det samme gælder for løbecykler.

Regler for ­løbecykler i ­trafikken

Få overblik over reglerne for løbecykler i trafikken i bunden af denne artikel.