Verdensmål Forbrugerrådet Tænk arbejder for en bæredygtig udvikling
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Verdensmål Forbrugerrådet Tænk arbejder for en bæredygtig udvikling

Søren Høyner · Foto: Getty Images · 29. januar 2021

Verdensmålene er FNs plan for en bedre fremtid. Forbrugerrådet Tænk vil gerne gøre det lettere at nå verdensmålene. Se, hvordan.

FN har lavet 17 verdensmål. De skal sikre en bæredygtig udvikling for hele klodens befolkning.

Målene er blandt andet at udrydde fattigdom, forbedre uddannelse og sundhed, støtte fred, opnå ligestilling, bekæmpe klimaforandringer og sikre ansvarligt forbrug og produktion.

Målene vil verdens lande opnå gennem politiske tiltag og samarbejde med virksomheder og organisationer som Forbrugerrådet Tænk. Du kan også hjælpe.

Hvorfor er verdensmålene vigtige, og hvordan arbejder Forbrugerrådet Tænk for dem? Hvordan kan du bidrage? Bliv klogere her. 

Ansvarligt forbrug og produktion: Undgå spild

Verdensmål 12 skal sikre ansvarligt forbrug og produktion.

Mad, tøj og elektronik bruger alle sammen jordens ressourcer. Hvis ikke vi sikrer en bæredygtig produktion, er der ikke nok ressourcer til fremtidens generationer. Vi skal undgå spild, og produkter skal holde længere.

  • Forbrugerrådet Tænk arbejder for, at det skal være producenternes ansvar, at dine produkter er i orden, når de rammer de danske hylder. Produkter skal holde så længe som muligt, så undgår vi spild af ressourcer, og du kan beholde dine ting længere.
     
  • Du kan undgå tøjspild og madspild ved at bruge det du har, kun købe det nødvendige og købe holdbare produkter. Så behøver du ikke købe nyt så ofte.

Arbejdsforhold: Sådan støtter du etisk produktion

Verdensmål 8 skal sikre anstændige jobs og økonomisk vækst.

Gode arbejdsforhold skal derfor være til stede for alle ifølge verdensmålene. Alle skal have mulighed for et anstændigt og sikkert arbejde, der giver råd til mad, tøj, medicin og tag over hovedet.

Sikkerheden på nogle tøjfabrikker er dog så dårlig, at lemlæstelser og dødsulykker er en fare for arbejderne. Mange arbejdere får ikke udbetalt deres løn. Lønnen kan også være så dårlig, at det ikke er nok til at dække basale behov.

  • Forbrugerrådet Tænk arbejder for, at du kan undgå at købe produkter, hvor der har været brud på menneskerettighederne undervejs. Producenter og forhandlere skal fjerne varer, der er uansvarligt produceret. Så bliver det nemmere at vælge etiske varer.
     
  • Du kan gå efter mærker, der sikrer ordentlige forhold på arbejdspladsen.

Mad med etikken i orden: Det skal være nemt at vælge

Verdensmål 15 handler om at beskytte livet på land og bevare vores skove og natur.

Regnskoven bliver fældet for at gøre plads til kakao- og kaffeplantager. Det udrydder plante- og dyrearter i takt med, at deres levesteder forsvinder. Vi skal forvalte regnskoven og andre naturområder ansvarligt. Sådan bevarer vi naturen.

Mad som kaffe og kakao kan også have store konsekvenser for de bønder, der dyrker det. Kaffebønder kan blive udnyttet af mellemmænd, og børnearbejde bliver tit brugt i kakaoplantagerne.

  • Forbrugerrådet Tænk arbejder for få, men gode mærker på dine varer. Mærkerne skal være troværdige og gøre en reel forskel. Så er det nemmere for dig at vælge varer med etikken i orden.
     
  • Du kan gå efter fairtrade- og økologi-mærket, når du handler.

Transport: Vælg kollektiv transport

Verdensmål 11 skal skabe bæredygtige byer, og her er god, sikker og billig kollektiv transport en vigtig del.

Kollektiv transport udleder generelt mindre CO2 og er mere bæredygtigt end fly og bil, og det sikrer adgang til arbejde og uddannelse for alle.

  • Forbrugerrådet Tænk arbejder for, at den kollektive transport bliver så god, at den kan blive et attraktivt alternativ til fly og bil. Den kollektive trafik skal køre til tiden, det skal være nemt for alle at få information om rejsen og om rettighederne ved forsinkelser.
     
  • Du kan vælge kollektiv transport som for eksempel bus, tog eller metro, når du rejser eller tager til og fra arbejde. Du kan også gøre den kollektive transport bedre ved at være med i debatten hos Passagerpulsen på Facebook.

Sundhed: Undgå uønsket kemi

Verdensmål 3 skal forbedre sundheden hos alle. Vores sundhed er blandt andet truet af uønskede kemikalier i vores mad, plejeprodukter og i legetøj. 

  • Forbrugerrådet Tænk arbejder for, at der skal være færre uønskede kemikalier i mad, kosmetik og produkter i dit hjem. Forbrugerrådet Tænk Kemi tester derfor for uønskede kemikalier i sæbe, cremer, stegepander, legetøj, tyggegummi og meget andet.  
     
  • Du kan undgå at købe produkter med uønsket kemi. Det kan være cremer med hormonforstyrrende stoffer eller legetøj med kræftfremkaldende stoffer.

Klimavenlig energi: Sådan tager du det klimavenlige valg

Verdensmål 7 om bæredygtig energi skal sikre, at alle har adgang til moderne og pålidelig energi, samtidig med at vi udleder mindre CO2.

Global opvarmning, havstigninger og ekstremt vejr truer os alle sammen. Meget energi får vi fra fossile kilder, men der findes alternativer.

  • Forbrugerrådet Tænk arbejder for, at det skal være lettere at skifte til klimavenlig energi. Vi tester også energiforbruget af elektronik og hårde hvidevarer. Så kan du nemmere vælge det mest energivenlige produkt.
     
  • Du kan skifte din el- eller gasleverandør til et mere klimavenligt alternativ og gå efter de mest energivenlige produkter.
Anja Philip

2030-panelet hjælper med at nå Verdensmålene

Forbrugerrådet Tænks formand Anja Philip er medlem af panelet.

Panelet skal hjælpe Folketinget med idéer og initiativer til hvordan, vi kan nå Verdensmålene. Panelet skal også afholde arrangementer, hvor forskellige samfundsaktører kan mødes om løsninger.