Ovn - Sådan sparer du på energien
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan sparer du på strømmen i din ovn

Ovne har mange forskellige funktioner. Men bruger du dem forkert, kan det koste dig ekstra på elregningen. Få tips til, hvordan du sparer penge på brugen.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 20. december 2022
ovn spar energi

Din ovn bruger strøm på at varme ovnen op og holde den varm mens du tilbereder maden., og da ovnen har et forholdsvis stort rum at varme op, er det ikke ligegyldigt hvilket energimærke det har. Energimærket på ovnen fortæller dig nemlig, hvor meget strøm ovnen bruger.

En del hvidevarer har pr 1. marts 2021 overgået til et nyt energimærke. I den nye energimærkning er A den bedste score. Ovne er endnu ikke overgået til det nye energimærke.

De fleste ovne har i dag energimærke A, men du kan også finde ovne med A+ eller A++. Bruger du ovnen flittigt, kan du spare strøm og penge ved at vælge en ovn med højt energimærke.

5 tips til at spare penge på ovnens energiforbrug

Selvom din ovn har et godt energimærke, så er der flere ting du kan gøre for at spare på strømmen, når du tænder ovnen.

1. Forvarm ikke ovnen

Forvarm ikke ovnen, med mindre du bager brød eller småkager, der kræver kort tilberedningstid ved høj varme. Sæt retten i kold ovn, og sluk ovnen, når tilberedningstiden er gået. Brug eftervarmen til at tilberede færdigt, hvis dit ret eller bagværk ikke er helt færdig. 

2. Brug eftervarmen

Brug eftervarmen ved at slukke ovnen de sidste 10 minutter af tilberedningstiden.

3. Åbn ikke ovnlugen

Åbn ikke ovnlugen hyppigt under tilberedning, fordi ovnen bruger ekstra energi på at erstatte den varme, der forsvinder, når du åbner.

4. Brug varmluftfunktionen

Brug varmluftfunktionen og sæt flere plader i ovnen på én gang.

5. Sænk temperaturen, når du bruger varmluft

Sænk temperaturen, når du bruger varmluft. Varmluft kræver, at du sænker temperaturen med 20 procent i forhold til konventionel over- og undervarme.

Brug din ovn - i stedet for at købe nyt

Netop nu er svinger priserne på strøm, og for mange giver det mening at spare på strømmen, herunder også at bruge ovnen mindre. Men det giver sjældent mening at købe fx en mindre bordovn, i stedet for at bruge den ovn du har. 

De penge du bruger på at købe en ny mindre ovn eller fx en airfryer står sjældent mål med hvad du bruger i strøm på den ovn du allerede har. Set ud for et bæredygtighedssynspunkt er det også mere miljøbelastende at købe endnu en køkkenmaskine, end at bruge dem du har.