Sådan vælger du den rigtige ovn
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan vælger du den rigtige ovn

Ovne ser meget ens ud, men selv små forskelle kan få stor betydning. Effektivitet, funktioner og priser varierer meget. Undgå fejlkøb med denne artikel.

Gitte Sørensen · 9. januar 2024
Mad i en ovn ud af mange mærker ovne

Du kan få indbygningsovne i mange prisklasser og med mange funktioner. Men skal du blot bruge ovnen til de mest almindelige ting, såsom at bage et brød eller at stege en kylling, kan du roligt gå efter prisen. Det viservores test af ovne til indbygning.

Indbygningsovne findes også med særlige funktioner som pyrolyse, damp, optøning og timere. De koster typisk også ekstra.

Overvej derfor dine ønsker til en ny ovn, og undgå fejlkøb. Få hjælp i denne artikel.

Ovne skal stege, bage og grille

De mest basale opgaver for en ovn er stegning, bagning og grillning, og dem skal ovnen kunne klare tilfredsstillende.

Vi tester alle ovne for netop de opgaver. I testen kan du under hver ovn se, hvordan den klarer netop de opgaver. For ikke alle er lige gode til den opgave. I vores test kan du under de enkelte modeller se hvordan de klarer sig i det testparameter, der hedder "Madlavning" 

Holder ovnen temperaturen?

Det er vigtigt at ovnene viser den rigtige temperatur og holder dem stabilt. Vores test viser, at temperaturen svinger i  alle ovnene, men der er stor forskel på med hvor meget. Jo mindre udsving, desto bedre.

Ovnene er testet for, om de kan holde temperaturen stabilt ved 80, 150, 200 og maxtemperatur ved henholdsvis konventionel varme og varmluft.

Tjek derfor ovnens temperaturstabilitet i vores test under punktet "Funktion" - hvis det er vigtigt for dig at din ovn er præcis.

Funktioner, der er gode 

Undervarme: Er det muligt kun at bruge undervarme i ovnen? Det kan for eksempel være nyttigt, hvis du laver en pizza, og vil opvarme en pizzasten, så du får en ekstra sprød bund.

Overvarme: Er det muligt kun at bruge overvarme i ovnen? Ligesom med undervarmen, kan der være retter, hvor det giver mening, at varmen kun kommer fra oven.

Lille grill: Hvis du kun skal grille en mindre ting i ovnen, kan du vælge at bruge et mindre grillareal, hvis ovnen har denne funktion.

Turboopvarmning: En ekstra hurtig opvarmning af ovnen.

Pyrolyse: En rengøringsfunktion, hvor ovnen varmes op til omkring 500 grader, så skidt og snavs i ovnen forkuller, og asken efterfølgende kan tørres op med en klud. Pyrolyse gør rengøringen lettere, men pyrolyseovne er generelt lidt dyrere end andre ovne. Hvis du ikke har noget imod at gøre ovnen ren selv, er pyrolyse unødvendig.

Damp: Damp kan være godt, hvis du bager meget. Men gør du det kun engang imellem, vil det sjældent være den ekstra udgift værd, og du kan selv skabe damp i din ovn under bagning ved at sætte en skål med vand i ovnen.

Stol ikke altid på ovnens automatiske programmer

Nogle ovne har automatiske programmer, hvor du for eksempel bare sætter en kylling ind, og vælger stegt kylling i ovnens menu. 

Vi tester i første omgang de automatiske programmer, hvis sådanne eksisterer. Hvis det giver et dårligt resultat, indstiller vi ovnen efter manualen og tester igen.

Vores erfaring fra testen viser, at de automatiske programmer ofte fungerer fint, men ikke altid. Vælger du en ovn med automatiske programmer, bør du være opmærksom de første gange, du bruger automatikken. 

Ovnens størrelse

Producenten oplyser altid, hvor stor volumen er i ovnen. Men du kan ikke altid regne med at det er plads du kan udnytte.

Hvis du skal bage et brød eller stege en kylling, er det ikke et praktisk problem, at nogle af ovnene er mindre indvendig. Men er du en flittig bager af boller og småkager, vil pladestørrelsen i de mindst rummelige ovne ofte betyde, at du skal bruge flere plader og dermed længere tid og mere energi for at få bagt hele portionen. 

Før du køber en ovn, så se ind i ovnen, og vurder, om den er så stor, som det er oplyst. Blæsere og ovnens indvendige form kan gøre pladsen mindre. I vores test har vi målt ovnens reelle plads og du kan se størrelsen vi er nået frem til under de enkelte modeller.