Kosmetik med forbudte fluorstoffer fjernes fra hylderne
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Kosmetik med forbudte fluorstoffer fjernes fra hylderne

Selvom fluorstoffer, eller PFAS, er problematiske for miljø og sundhed, findes de stadig i kosmetik. Senest har The Body Shop fjernet en foundation med et forbudt fluorstof.

Katja Laukkonen Ravn · Foto: Getty Images · 23. december 2021
Fluorstoffer findes bl.a. i kosmetik og plejeprodukter som cremer og make-up for at give den helt rigtige konsistens.

Fluorstoffer, eller PFAS, er kendt for deres vand- og fedtafvisende effekt.

Derfor findes stofferne ofte i bl.a. i kosmetik og plejeprodukter som fx cremer og make-up for at give den helt rigtige konsistens.

Men disse stoffer kan være et problem for miljøet og din sundhed, fordi de kan ophobe sig i kroppen og i sidste ende kan medføre øget risiko for kræft, øget abortrisiko, dårligere immunforsvar og hormonforstyrrelser.

Svensk undersøgelse finder forbudt fluorstof

Den svenske Naturfredningsforening har igennem længere tid haft fokus på fluorstoffer i kosmetik og plejeprodukter.

For nylig fandt de fluorstoffet ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate i produktet Fresh Nude Foundation fra The Body Shop. 

Fluorstoffet er ifølge den svenske Kemikalieinspektion ikke tilladt at anvende.

I flere lande inklusiv Danmark har The Body Shop nu fjernet produktet fra markedet.

Kun nogle fluorstoffer er forbudt

Det er kun i nogle tilfælde, at fluorstoffer er forbudt.

I 2020 trådte et forbud i kraft i EU, der forbyder anvendelse af fluorstoffet PFOA eller andre stoffer, der kan nedbrydes til PFOA. Forbuddet gælder også for kosmetik og plejeprodukter.

Stoffet i Fresh Nude Foundation fra The Body Shop er et eksempel på en PFOA-relateret ingrediens.

I 2023 vil endnu et forbud træde i kraft, der skal forbyde anvendelsen af en række andre fluorstoffer, hvoraf nogle tidligere også er fundet i kosmetik og plejeprodukter.

Derudover arbejdes der på en række andre forbud i EU mod de problematiske fluorstoffer.

Andre fluorstoffer udfases også

Udover ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate har vi tidligere også fundet andre fluorstoffer i kosmetik og plejeprodukter, som ikke længere må anvendes i produkter i EU. Eller hvor et forbud er meldt ud, men endnu ikke trådt i kraft.

Det gælder fx C9-15 fluoroalcohol phosphate og perfluorononyl dimethicone.

Et nyt tjek fra Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at produkter, som tidligere indeholdt disse stoffer, enten er udgået eller ikke længere indeholder disse stoffer.

Andre fluorstoffer er dog stadig i brug i kosmetik og plejeprodukter.

Foundation er fjernet, men ikke helt

The Body Shop har nu valgt at fjerne den fluorholdige foundation fra bl.a. det svenske og det danske marked. Forbrugere kan også få ombyttet eller returneret produktet ved henvendelse i en af deres butikker.

Produktet er dog endnu ikke helt væk fra markedet. På få udenlandske webshops og på The Body Shops egen internationale side kan du tilsyneladende stadig købe produktet med fluorstoffet.  

Til dette oplyser The Body Shop, at de er på vej med en ny udgave uden fluorstoffer i EU og globalt.

Det siger The Bodyshop

  • The substance in the existing formula of Fresh Nude Foundation, Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate, is not restricted under EU Cosmetic Regulation, and the specific grade we are using is free of PFOA and PFOS. Despite this, production of our Fresh Nude Foundation formula containing Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate has ended, and the revised new PFA-free formula is now shipping from our warehouse and is going on sale in both the EU and globally very soon.

    Hovedkontor i England, The Body Shop

Undgå fluorstoffer med Kemiluppen

Vil du undgå fluorstoffer i dine plejeprodukter og kosmetik?

Brug Kemiluppen og tjek, hvilke stoffer dine produkter indeholder. I Kemiluppen får plejeprodukter med fluorstoffer den dårligste kemibedømmelse, C-kolben.

Det gælder både de stoffer der er eller snart er forbudt, men også for alle andre fluorstoffer.

Forbrugerrådet Tænk Kemi mener: Fluorstofferne er unødvendige og forbudt

"Vi ved, at fluorstoffer har en række uønskede effekter for både miljø og for vores sundhed. Derfor hører de ikke hjemme i cremer og kosmetik, som vi som forbrugere smører os ind i dagligt. Det gælder selvfølgelig særligt de stoffer, der allerede er forbudt at anvende, men også alle de andre fluorstoffer, som vi håber på også snart er forbudt.”

Stine Müller, projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi