Tandtråd: Tjek for uønsket teflon Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Tandtråd: Tjek for uønsket teflon

Tandtråd kan indeholde fluorstoffet PTFE, også kaldet teflon. Men fluorstoffer kan være problematiske for din sundhed og miljøet. Se, hvordan du kan undgå uønskede fluorstoffer i din tandtråd.

Stine Müller · Foto: Morten Andersen · 26. april 2019
Pakker med tandtråd fra de mærker som vi har tjekket for uønsket fluorstof

Tandtråd er godt for mundhygiejnen og bliver ofte anbefalet af tandlægerne. Men nogle slags tandtråd kan indeholde fluorstoffet PTFE, som er bedre kendt under navnet teflon.

PTFE, eller teflon, gør det blandt andet lettere for tandtråden at glide mellem tænderne. Men fluorstoffer kan være problematiske for både din sundhed og miljøet.

Tandtråd med PTFE er ikke i sig selv problematisk. Du bliver dog udsat for fluorstoffer mange steder i din hverdag, for eksempel via mademballage, indeklima, udendørstøj og plejeprodukter.

Vælger du en tandtråd uden fluorstoffer, er du med til at begrænse fluorstoffernes udbredelse i miljøet og derigennem din samlede udsættelse for stofferne – også kaldet cocktaileffekten.

Tandtråd med fluor er ikke det samme

Tandtråd kan også indeholde den samme slags fluor, som du finder i tandpasta. Det kaldes uorganisk fluorid.

Fluor eller fluorid er ikke det samme som fluorstoffet PTFE. Du kan derfor roligt købe tandtråd med fluor.

Sådan undgår du problematiske fluorstoffer i tandtråd

Tandtråd med fluorstoffet PTFE kan du undgå ved i første omgang at kigge på indpakningen.

Indpakningen oplyser ofte, hvis tandtråden indeholder PTFE. Virksomheden er dog ikke forpligtiget til at oplyse, om produktet indeholder PTFE.

Tandtråd, der ikke skriver PTFE på pakken, kan derfor godt indeholde fluorstoffer.

Spørg producenten eller forhandleren direkte, hvis du vil være sikker på, at tandtråden er uden PTFE.

Disse slags tandtråd indeholder PTFE

Forbrugerrådet Tænk Kemi har gennemgået markedet for tandtråd, der oplyser at indeholde PTFE.

Tandtråden er ikke testet for indhold af fluorstoffer på et laboratorie. Listen herunder er udelukkende baseret på, om produkterne oplyser, at de indeholder PTFE.

Disse slags tandtråd med PTFE fandt vi:

 • GUM Easy Floss
 • Curaprox PTFE Dental tape
 • Ekulf MonoFloss
 • Ekulf Betweeners
 • Ekulf PHB flosser PTFE
 • Tandex PTFE tandtråd
 • Pesitro Ultraclean PTFE Satincleans

Alle mærkerne har også tandtråd uden PTFE.

Hvad med Colgate, Jordan og Oral B?

Colgate, Jordan og Oral B har ikke tandtråd på det danske marked, der direkte oplyser, at de indeholder PTFE. Vi har derfor spurgt de 3 store producenter, om de bruger fluorstoffet i deres tandtråd.

De oplyser at følgende tandtråde indeholder PTFE:

 • Colgate Total Pro-Gum Health tandtråd
 • Colgate Total Pro-Gum Health Mint tandtråd.
 • Jordan Easy Slide Floss
 • Jordan Easy Reach Flosser
 • Oral B ProExpert Floss

Jordan og Oral B har også tandtråd uden PTFE på det danske marked, mens Colgate ikke har andre typer tandtråd.

Kan PTFE i tandtråd være kilden til problematiske fluorstoffer?

PTFE betragtes sædvanligvis som et stabilt fluorstof, når det bliver brugt i gryder og pander som non-stick belægning, også kendt som teflon. Fluorstoffer bliver typisk ikke afgivet fra teflon på pander eller gryder - heller ikke ved de højere temperaturer.

Tandtrådsproducenter oplyser til Forbrugerrådet Tænk Kemi, at den PTFE de bruger også er ren, stabil og dermed sikker for brugere af tandtråd.

Undersøgelser af kosmetik PTFE på ingredienslisten viser, at der er fundet indhold af en række problematiske fluorstoffer, der ikke er deklareret på produkterne.

Forekomsten af disse udeklarerede fluorstoffer kan skyldes forurening fra PTFE, eller at PTFE kan nedbrydes til andre fluorstoffer.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har ikke testet indholdet af fluorstoffer i tandtrådene. Vi har udelukkende set på, om tandtråden oplyser at indholde PTFE samt spurgt et par store tandtrådsproducenter om det samme. Vi ved altså ikke præcis hvilke fluorstoffer, der findes i produkterne.

Undersøgelse: Fluorstof i blodet

Menneskers udsættelse for fluorstoffer fra PTFE i tandtråd er heller ikke velundersøgt.

En amerikansk undersøgelse peger på at tandtråd, fremstillet af PTFE, kan være en kilde til fluorstoffer i blodet. Undersøgelsen sammenholdt fluorstoffer i blodet på 178 kvinder med deres forbrugsmønstre. for eksempel spisevaner og brugen af tandtråd. Resultatet viste, at der var en sammenhæng mellem brug af tandtråd med PTFE og højere niveauer i blodet af fluorstoffer. Undersøgelsen peger dog på, at der skal flere data til for at kunne slå denne sammenhæng fast.

Det siger virksomhederne

 • Colgate oplyser, at de har 2 slags tandtråd på markedet i Danmark, og at begge er med polytetrafluorethylen-fibre (PTFE). (Ingen af de to slags tandtråd oplyser på indpakningen, at de indeholder PTFE red.)

  De skriver samtidig, at fluorstofferne i PTFE'en er bundet kemisk og ikke bliver frigivet, medmindre den opvarmes til 315-500°C. 

  De uddyber: "Det er vigtigt at informere om, at Colgate tandtråd ikke indeholder PFA, herunder PFHx. Colgate-Palmolive tandtråd er sikkert for forbrugerne”

 • Jordan oplyser, at der ikke er PTFE i de coatninger og vokse, som de bruger på deres tandtråde.

  I to af deres produkter indeholder selve tråden PTFE. Det drejer sig om Jordan Easy Slide Floss og Jordan Easy Reach Flosser.

  Andre Jordan tandtråde er helt uden PTFE.

 • Oral B oplyser, at deres Expert Floss indeholder PTFE (Teflon) fibre, mens Essential Floss and Satin Floss er uden PTFE fibre, men istedet bruger nylon fibre.

 • ”Vi har haft PTFE-tandtråd i vores sortiment i gennem en årrække, da det har været et krav fra vores kunder, især i udlandet. Kunderne har efterspurgt PTFE-tandtråd, da det glider nemmere mellem tænderne, hvorfor det også er brugt af de store brands. Men vores PTFE-tandtråd sælges for eksempel ikke i hverken Matas eller på Apoteket, hvor vores øvrige sortiment er tilgængeligt.

  Vi går meget op i bæredygtighed, miljø og sundhed, og bruger derfor udelukkende fødevaregodkendte råvarer til vores produktion med et minimum af kemi. Derfor er det også vores plan, at lade PTFE-tandtråd udgå af vores sortiment, når vi ikke længere har flere på lager. Vi vil udskifte til mere bæredygtige løsninger.”

 • ”Som Danmarks største webshop for mundpleje-produkter er det vores erklærede mål at føre det bredeste sortiment, så vi kan dække så manges ønsker og behov som muligt. Det gælder også indenfor tandtråd.

  Derfor har vi også flere varianter af tandtråd med PTFE fra bl.a. Tandex, Ekulf mv. Så længe der er efterspørgsel på disse, har vi ingen planer om at tage de pågældende tandtråde fra de store brands ud af sortimentet.

  Til gengæld besluttede vi for over et år siden, at stoppe med PFTE-tandtråd under vores eget varemærke, MundFrisk. Og vi agter heller ikke at tage nye varianter af PFTE-tandtråd ind i sortimentet fra andre brands.”

 • "Der er kun én tandtråd i vores sortiment, der indeholder PTFE og det er GUM Easy Floss 2000MA. Det står på pakningen, så forbrugeren kan vælge den fra. Vores andre tandtråd er uden PTFE."

 • "Vi bestræber os til enhver tid på, at have ISO-certificerede producenter, hvis vi ikke selv producerer produktet og i de fleste tilfælde søger vi altid producenter og råvareleverandører inden for EU, så alle dele af produktionen finder sted inden for de love og regler, der findes inden for EU, og hvor vi har en velfungerende organisation og kontrol.

  Den måde vores tandtråd bruges af vores kunder, er ikke farlig hverken for brugeren  eller for naturen, da tandtråden ikke udsættes for temperaturer, der kan påvirke miljøet og tandtråden ikke indeholder PFAS.. PTFE-tandtråd har imidlertid enormt positive egenskaber hos de kunder, der har svært ved at rense tænder, da PTFE-fiberen giver en tråd, der er utrolig stærk, ikke flosser og glider let mellem tænderne. Denne tandtråd er stærkt anbefalet af tandlæger og tandplejere på grund af dens positive egenskaber til rengøring af tænder og tandkød."