Babyudstyr: Spørg om disse uønskede kemikalier i butikken
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Babyudstyr: Spørg om disse uønskede kemikalier i butikken

Klapvogne, autostole og andet babyudstyr har ikke en ingrediensliste. Derfor skal du selv spørge i butikken. Se, hvilke uønskede stoffer du bør spørge om.

Stine Müller · Foto: Getty Images · 2. april 2024
baby i klapvogn

Klapvogne, autostole og bæreseler er nogle af de mange ting på listen over babyudstyr til kommende forældre. Men disse produkter kan indeholde uønsket kemi.

Desværre er det ikke til at se eller læse kemikalieindholdet på disse produkter. Du kan derfor ikke se på klapvognen eller autostolen, om der er problematiske flammehæmmere eller fluorstoffer i produktet.

Det skyldes, at virksomheden bag som udgangspunkt ikke har pligt til at oplyse om indholdsstoffer på babyudstyret.

Spørg om kemien i butikken

Vil du gerne vide mere om uønskede kemikalier i babyudstyr? Den bedste løsning er selv at spørge forhandleren i butikken eller på webshoppen. Du kan også kontakte producenten bag produktet.

Spørger du til kemien i et produkt, sender du også et godt signal til både forhandlere og producenter. Du viser, at uønskede kemikalier i babyprodukter er noget, som du går op i og synes, at de skal have styr på.

Virksomhederne har pligt til at svare dig inden for 45 dage, hvis deres produkt indeholder kemikalier, der står på EU’s kandidatliste over særligt problematiske stoffer.

Spørg om disse fire uønskede stoffer

Er babyudstyret blevet overfladebehandlet med PFAS? 

PFAS kan du finde i vand- og fedtafvisende imprægnering. Stofferne er problematiske for miljøet og er blandt andet mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Indeholder babyudstyret fosforholdige flammehæmmere?

Flammehæmmere er kemikalier, der bliver tilsat produkter for at mindske brandfaren. Men nogle af dem er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

Er der klorparaffiner i babyudstyret?

Klorparaffiner er stoffer, som kan være smørende, blødgørende eller mindske brandfaren. Men stofferne er også mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

Er babyudstyret forurenet med tjærestoffer (PAH’er) såsom naftalin?

Tjærestoffer (PAH'er) er forureninger, der kan opstå i produktet i forbindelse med produktionen. Blandt andet naftalin er klassificeret som muligt kræftfremkaldende.

Test: Find babyudstyr uden uønsket kemi

Forbrugerrådet Tænk Kemi tester løbende baby- og børneprodukter. Her finder vi jævnligt PFAS, flammehæmmere, klorparaffiner og tjærestoffer.

Kemikalieindholdet hænger ikke nødvendigvis sammen med, om produktet er billigt eller dyrt.

Tjekker du vores test af klapvogne, inden du køber, kan du finde flere gode valg inden for baby- og børneudstyr.

Tjek Kemien: Brug appen til at spørge

Med appen Tjek Kemien kan du spørge virksomheder, om deres produkt indeholder kemikalier fra EU’s såkaldte kandidatliste over særligt problematiske stoffer.

Det kan fx være ftalater og flammehæmmere.