TEST: Ansigtscremer ➡️ Test af uønsket kemi i 62 ansigtscremer 🔍
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Ansigtscremer

Hvilke ingredienser er der i fugtighedscremer, som du plejer dit ansigt med? Vi tester 62 ansigtscremer for, om de indeholder uønsket kemi.

Testet d. 12. december 2024

Om testen af
Ansigtscremer

Forbrugerrådet Tænk Kemi tester 62 almindelige ansigtscremer, der kan købes på nettet eller i fysiske butikker i Danmark. Cremerne er i forskellige prisklasser og der er både cremer markedsført til mænd, kvinder og til alle. 

Vi har testet for stoffer, der allergifremkaldende, mistænkt for at være hormonforstyrrende,  eller som belaster miljøet. 

Disse mærker er med i testen 

Vi har testet mange forskellige mærker for at repræsentere markedet bredt. Det er cremer fra: 

ACO, Apotekets, Avène, Avivir, Beauté Pacifique, Beauty of Joseon, Bioderma, Biotherm, Bulldog, Byoma, CeraVe, Cien, Clarins, Clinique, Cosrx, Decubal, Derma, Dermalogica, Dr. Hauschka, Dr. Jart, Drunk Elephant, Ecooking, Elizabeth Arden, Embryolisse, Garnier, Grøn Balance, Hello Sensitive, I-Cos, ISNtree, Ivy Aïa, Kiehl’s, La Roche-Posay, L'Oreal, Matas, Miild, Neutral, Nilens Jord, Nivea, Ole Henriksen, Origins, Pestle & Mortar, Pudderdåserne.dk, Pure & Care, Raunsborg, Rema 1000, Rudolph Care, Salling, Sanzi Beauty, Seriøst bedre hud, The Inkey List, The Ordinary, Tromborg, Vichy, Weleda, Woods_ Copenhagen, Änglamark og 365 Minirisk. 

Derfor tester vi ansigtscremer 

Ansigtscreme er for mange af os en fast del af morgenrutinen for at pleje huden, inden vi går ud ad døren.  

Uanset hvilken dagcreme der er din favorit, så har de det tilfælles, at de er i kontakt med din hud hele dagen. 

Derfor skal det også være nemt og gennemskueligt at vide, hvilke stoffer vi smører ansigtet med. Med denne kemitest kan du hurtigt blive klogere på den lange og kringlede ingrediensliste på din creme og finde en række gode valg uden uønsket kemi for miljøet og sundheden. 

Mød holdet bag vores test af ansigtscremer.

Vores kemiekspert Stine og markedsresearcher Anne står bag denne test.

Stine Müller

Stine Müller

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse
Anne Beck Christensen

Anne Beck Christensen

Markedsresearcher, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet ansigtscremer

  • Alle ansigtscremer i testen er købt i butikker og webshops i november 2024.   

    Produktnavne og ingredienslister er sendt til producenterne for at tjekke, at produkterne ikke var forældede, og at ingredienslisterne var korrekte.  

    Derefter har vi gennemgået ingredienserne på produkternes ingredienslister og vurderet dem for, om de er mistænkt for at være hormonforstyrrende, allergifremkaldende eller problematiske for miljøet. 

    Produkterne er ikke testet med kemisk analyse på et laboratorie eller testet for, hvor godt de fugter eller plejer huden i ansigtet. 

    I appen Kemiluppen finder du vurderinger af mange flere ansigtscremer. Bedømmelsen af ansigtscremerne i denne test er identisk med bedømmelsen af cremer i Kemiluppen. 

    Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

  •  

    • 35 ansigtscremer er fri for en række problematiske stoffer, og får den bedste kemibedømmelse, A-kolben. 
    • 15 ansigtscremer indeholder fx parfume eller planteekstrakter, der kan give allergi, og får derfor en middel kemibedømmelse, B-kolben. Du kan overveje, om disse stoffer skal være i din ansigtscreme.  
    • 12 indeholder uønskede kemikalier og får den laveste kemibedømmelse, C-kolben. De indeholder fx mistænkt hormonforstyrrende og/eller stoffer der kan påvirke vores fertilitet. Enkelte indeholder PFAS.  
  • Vi har fundet seks forskellige mistænkt hormonforstyrrende stoffer i ansigtscremer. Det er:  

    • Cyclopentasiloxane, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og er problematiske for miljøet. Stoffet er i én creme. 
    • Benzyl salicylate, der er et parfumestof og mistænkt for at hormonforstyrrende. Stoffet er i 2 cremer. 
    • Methylparaben, der er et konserveringsmiddel og mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet er i én creme. 
    • Salicylic acid, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet er i 4 cremer. 
    • BHT, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet er i 2 cremer. 
    • Benzophenone-4, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet er i én creme. 
  • Vi har fundet PFAS i form af enten Polyperfluoromethylisopropyl ether eller Tetradecyl aminobutyroylvalylaminobutyric urea trifluoroacetate i to cremer. 

    PFAS er uønskede fordi de ikke nedbrydes i miljøet og kan påvirke vores sundhed.  

  • Tre ansigtscremer indeholder A-vitamin i form af fx retinol.  

    Er du gravid kan for meget A-vitamin fx påvirke leveren, og det kan skade det ufødte barn og bl.a. øge risikoen for misdannelser.  

    Ud fra et forsigtighedsprincip er det en god ide ikke at få for meget A-vitamin, når du er gravid og ammer. Her kan det være en god ide at undgå stoffet i plejeprodukter.  

    I testen bedømmer vi ikke A-vitamin i cremerne, men vi gør opmærksom på, hvilke der indeholder A-vitamin, så man kan tage det med i sine overvejelser.

  • Denne test er af ansigtscremer uden UV-beskyttelse og uden toning.  

    Ansigtscremer med solbeskyttelse kan indeholde stoffer, der er problematiske for miljøet eller som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Forbrugerrådet Tænk Kemi vurderer indholdsstofferne i disse typer af ansigtscremer i Kemiluppen under produktkategorierne:  

    • Dagcreme / lotion / gel med UVA/UVB beskyttelse

    • Farvet dagcreme/ BB/CC creme