Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem nu

Social

Titel

Undgå denne mørke chokolade med tungmetal

Mørk chokolade indeholder ofte tungmetallet cadmium, der er skadeligt i store mængder. Pas derfor på særligt denne mørke chokolade i Forbrugerrådet Tænks test.
Af Lars Nøhr Andresen
9. November 2017
Foto: iStock

Højt indhold af cadmium i Valrhona Noir Andoa 70%

Valrhona Noir Andoa 70% cacao indeholder cadmium i mængder langt over de grænseværdier, der gælder for EU fra 2019.

Indholdet af cadmium er så højt, at du blot ved at spise 18 gram af chokoladen får den mængde cadmium, som myndighederne vurderer, at du kan tåle om dagen.

En enkelt plade Valrhona Noir Andoa på 70 gram indeholder den mængde cadmium, du kan tåle at få på 4 dage.

Smagsmæssigt får Valrhona Noir Andoa 70% en middel bedømmelse af forbrugerne, mens det var en af de chokolader, som 3 smagseksperter fandt mest interessant og velsmagende.

Læs hele anmeldelsen af Valrhona Noir Andoa 70%

Grænseværdier for cadmium

Fødevarestyrelsen siger, er det forventligt, at en plade mørk chokolade på 100 gram indeholder den mængde cadmium, som en voksen person kan tåle at få dagligt, og det gælder også for fleres af chokoladerne i testen.

Grænseværdier for cadmium i mørk chokolade er for nylig blevet fastsat i EU, og grænseværdierne træder i kraft i 2019.

Hvor kommer cadmium i chokolade fra?

Chokolade – især mørk chokolade – indeholder det skadelige stof cadmium, som er et tungmetal. Det ophobes i lever og nyrer, hvilket over tid kan være sundhedsskadeligt.

Cadmium kan blandt andet give nyreskader. Tungmetallet er et stof, man ikke skal indtaget for meget af, fordi det ophobes i kroppen.

Cadmium findes i jorden. Det overføres fra jorden til kakaobønnerne og derfra til chokoladen.

Se alle testede chokolader i Forbrugerrådet Tænks test

Chokolade fra ét område er udsat

Valrhona fortæller til Forbrugerrådet Tænk, at der er risiko for cadmium i jorden - især i Peru, hvor bønnerne til denne chokolade stammer fra.

Valrhona arbejder på at sikre, at chokoladen overholder grænseværdierne, når de træder i kraft fra 2019.

Problemet med cadmium kan være større for chokolader, hvor bønnerne kommer fra ét bestemt lokalt område, end med chokolade, der er lavet af bønner fra mange forskellige områder.

Cadmium findes i andre fødevarer

Problemet er, at man allerede får relativt meget cadmium fra andre kilder end chokolade.

Cadmium findes i kornprodukter og grøntsager og især i frø og kerner som hørfrø og solsikkekerner.

Forbrugerrådet Tænk råder derfor til, at man bør overveje, hvor meget mørk chokolade du spiser.

Mørk chokolade: Mineralsk olie i flere chokolader

Test: Kemi i mørk chokolade

Se hele kemitesten hos Forbrugerrådet Tænk Kemi