Hvad indeholder mørk chokolade?
Hvad indeholder mørk chokolade og hvad er det lavet af? Og hvad betyder det egentlig, at der er 70 procent kakao i den mørke chokolade? Få svaret her.
Mørk chokolade består af tre ingredienser:
- Kakaopulver
- Kakaosmør
- Sukker
I Forbrugerrådet Tænk har vi testet mørk chokolade ad flere omgange over flere år. I testen blindsmager vi choladen og sender det på laboratorie for at undersøge om det indeholder sprøjtegifte, tungmetaller og tjærestoffer (PAH)
Hvordan laves mørk chokolade?
Mørk chokolade laves af kakaobønner. Kakaobønner er de tørrede og modnede, fedtholdige frø fra kakaotræet (Theobroma cacao).
Kakaobælgene høstes manuelt, med macheter, når de er fem-seks måneder gamle. Bælgene åbnes, og bønnerne tages ud, hvorefter bønnerne lægges i kurve og modner i nogle dage. Omkring bønnerne er der fugtigt frugtkød, og under modningen afgives noget af den frugtige smag til bønnerne.
Bønnerne tørres, og frugtkødet fjernes, og nu er kakaobønnerne klar til at blive sendt videre til chokoladeproducenterne.
Kakaobønnerne bliver til kakaomasse og kakaosmør
Tørrede kakaobønner bliver ristet og derefter findelt i små stykker, som finmales yderligere og kværnes til en flydende masse, der kaldes for chokoladelikør.
Chokoladelikøren består af cirka 50 procent kakaomasse og 50 procent kakaosmør.
Det fede kakaosmør kan presses ud af chokoladelikøren ved højt tryk, så man får ren kakaomasse, som kan blive til kakaopulver.
Kakaopulver er mørkt, og kakaosmør er et lyst vegetabilsk fedtstof.
Mørk chokolade indeholder ofte uønskede stoffer
Kakao er et naturligt produkt, og det er svært at undgå at kakaobønner indeholder skadelige stoffer som cadmium, bly og tjærestoffer (PAH).
Hvorfor er der cadmium og bly i chokolade?
Cadmium er et tungmetal, der ophobes i lever og nyrer over tid, hvilket kan være sundhedsskadeligt. Cadmium kan blandt andet give nyreskader. Metallet findes i jorden og overføres fra jorden til kakaobønnerne og derfra til chokoladen.
Ifølge Fødevarestyrelsen er det forventeligt, at en plade mørk chokolade på 100 gram indeholder den mængde cadmium, som en voksen person kan tåle at få dagligt. I testen kan vi se, at flere af chokoladerne indeholder cadmium i de mængder, som Fødevarestyrelsen beskriver.
Bly er et andet uønsket stof, der overføres fra jorden til kakaobønnen. Der findes ikke grænseværdier for indhold af bly i chokolade.
Indholdet af tungmetaller vil typisk variere fra høst til høst, så det er svært at gardere sig mod indholdet af tungmetaller i mørk chokolade. Det bedste råd er at overveje, hvor meget mørk chokolade du spiser.
PAH i chokolade kan være kræftfremkaldende
Tjærestoffet PAH opstår under forarbejdning af kakaobønnerne. Det er, når bønnerne bliver tørret og ristet, at PAH opstår. PAH'er kan være kræftfremkaldende, og indholdet af stofferne i fødevarer bør derfor være så lavt som muligt.
Hvad betyder 70 procent kakaoindhold?
Mørke chokolader har ofte en angivelse på indpakningen af, hvad kakaoindholdet i chokoladen er.
Kakaoindholdet er den samlede mængde kakaobestanddele i chokoladen, hvilket vil sige kakaomasse plus kakaosmør.
Kakaomassen (det mørke kakaopulver) har nogle sunde egenskaber.
Kakaosmør er et fedtstof, der ikke har sunde egenskaber.
70% indhold af kakaomasse siger ikke noget om, hvor stor en andel af kakaomassen der stammer fra henholdsvis kakaopulver og kakaosmør.
Er 85% mørk chokolade altid mere bittert end 70%?
Chokolade med højt indhold af kakaomasse vil oftest være mindre sød og mere bitter og stærkt smagende.
Chokolade med 85 procent indhold af kakaomasse kan kun indeholde 15 procent sukker, hvorimod chokolade med for eksempel 60 procent kakaomasse kan indeholde 40 procent sukker, og dermed være sødere og smage mindre af chokolade.
Mørk chokolade: Disse er Bedst i Test
Mørk chokolade kan smage meget forskelligt, også selvom de alle har et kakaoindhold på 70 %. Se hvilke chokolader vores testpanel foretrækker.
Disse slikposer indeholder titaniumdioxid
Titaniumdioxid er blevet forbudt som farvestof i mad. Men der kan stadig gå tid, før det er helt væk fra hylderne. Se, om dit yndlingsslik indeholder stoffet.
Chokolade: Sådan vælger du etisk og mindre miljøbelastende
Mærker, der påstår, at chokolade er ansvarligt produceret, er der mange af. Men hvad betyder mærkerne - og kan du stole på dem?