Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Sådan har vi testet honning

Forbrugerrådet Tænk har testet 14 honninger fra supermarkeder og specialbutikker for, om de er tilsat sukker, og for om de er af den type honning, som er angivet på emballagen.
Af Lars Nøhr Andresen
16. December 2019
Foto: Lars Nøhr Andresen

Forskellige honningtyper er testet

3 af de testede honninger er deklareret som akaciehonning, 1 som lynghonning og 1 som appelsinblomsthonning.

Resten af honningerne er uspecificerede blomsterhonninger.

Honningerne er testet for smag, kvalitet, ægthed, oprindelse og antibiotikarester.

Honning må ikke indeholde tilsat sukker

Honningkvalitet er et udtryk for, hvor god kvalitet honningen er, hvilket blandt andet omhandler, at det er undersøgt, om der er tilsat sukker til honningen. 

Honningen skal være behandlet forsigtigt

Mængden af HMF er målt i honningen. HMF er et stof, der dannes, hvis honningen udsættes for høje temperaturer eller opbevares i lang tid under varme forhold, der kan ændre honningens karakter.

Honningen må ikke indeholde for meget vand

Vandindhold angiver det målte vandindhold i honningen. Vandindholdet skal være under 20 procent for ikke at risikere, at honningen begynder at fermentere.

Gær kan påvirke smag og tekstur

Indhold af gær angiver den målte mængde gær i honningen. Mængden af gær i honningen kan påvirke smag og tekstur af honningen.

Pollen fortæller, hvilke planter honningen kommer fra

Pollenanalysen giver information om, hvor mange forskellige typer pollen honningen indeholder, og hvilken procentdel af forskellige typer pollen honningen indeholder. Pollenanalysen giver også information om honningens oprindelse.

Honning bør ikke indeholder antibiotikarester

Antibiotikarestindholdet er blevet målt og vurderet.

Honning smager ikke ens

Sensorisk er honningen blevet vurderet i et laboratorium af et honningekspertpanel på 3 personer. Denne test udføres for at bestemme, om smagen stemmer overens med den specificerede honningtype og identificerede pollen.

Samlet bedømmelse vægtes således:

  • Honningkvalitet: 60 %,
  • antibiotikarester: 10 %
  • korrekt angivet honningtype*: 15 %,
  • oprindelse: 15 %.

*Begrænser den samlede bedømmelse.