Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Sådan har vi testet alkoholfrie øl

Forbrugerrådet Tænk har testet 12 alkoholfrie pilsnerøl, pale ale og hvedeøl. Øllene er smagstestet og testet på laboratorium for rester af sprøjtemidler og alkohol.
Af Lars Nøhr Andresen
13. Juni 2019
Foto: Lars Nøhr Andresen

Sådan tester Forbrugerrådet Tænk alkoholfrie øl

Forbrugerrådet Tænk har testet 12 alkoholfrie øl:

  • 6 pilsnertyper
  • 3 hvedetyper
  • 3 lyse aletyper

6 var på flaske, 6 var på dåse.

Øllene er blevet smags­tes­tet af 116 forbrugere samt 5 eksperter, og derudover har vi målt skumstabiliteten, alkoholprocenten samt indhold af pesticidrester. 

Se hele testen af alkoholfrie øl her

116 tilfældige forbrugere har blindtestet

Smagen og duften af øllene blev foretaget af 116 tilfældige forbrugere.

Testen blev udført som en blindtest, hvor deltagerne fik en prøve ad gangen i rigtige glas og i tilfældig rækkefølge.

Forbrugerne blev instrueret om at starte med at dufte til øllen og bedømme den på en nipunktsskala for derefter at smage på øllen og igen bedømme den på en ni­punkts­ska­la, i forhold til hvor godt de kunne lide øllen.

Øllet blev serveret med en temperatur på cirka 4 grader celsius. 

5 eksperter har smagt på øllene

Derudover bedømte 5 eksperter de 12 produkter. 3 personer fra De Danske Ølentusiaster og 2 personer fra Øldommerforeningen deltog i testen.

De blindsmagte øllene og bedømte dem på parametrene udseende, duft/aroma, smag og overordnet vurdering.

Skumstabilitet testet på laboratorium

Øllets skumstabilitet er blevet målt ved at blæse skummet frem i øllet i en cylinder for derefter at måle, hvor mange sekunder det tager skummet at sænke sig en given afstand.

Alkoholprocenten må ikke være for høj

Alkoholprocenten blev analyseret for om det på flas­ken oplyste indhold af alkohol stemmer overens med det faktiske. 

Undersøgt for indhold af sprøjtemidler

Indholdet af pesticidet glyfosat blev analyseret for hver øl. Da der ikke er nogen grænseværdi for indholdet af glyfosat i øl, er indholdet blevet sammenlignet med grænseværdien for indholdet i drikkevand. 

Samlet bedømmelse vægter således:

  • Duft: 15 %, 
  • smag: 75 %, 
  • skumstabilitet: 5 %, 
  • pesticidrester: 5 %.