Disse morgenmads-produkter er bedst i test
Flere morgenmadsprodukter i vores test indeholder for meget sukker, salt og fedt, men der er heldigvis også produkter med et højere indhold af kostfibre og fuldkorn.
Vi har testet flere end 70 morgenmadsprodukter. Der er både flakes, puder og havreringe imellem. Flere af de testede produkter er økologiske og Nøglehulsmærkede.
Det har vi testet for
Testen er en deklarationstest, hvor vi blandt andet har vurderet næringsindholdet på baggrund af den angivne næringsdeklaration på emballagen – sat op imod bl.a. Nøglehulsmærkets anbefalinger.
Derudover har vi bedømt emballagerne på, hvordan der kommunikeres om fx korrekt opbevaring, næringsindhold og anprisninger.
Disse morgenmadsprodukter har vi testet
Vi har testet morgenmadsprodukter fra Bell's, COOP, Crownfield, Easis, First Price, Freee, Gestus, Guldkorn, Kelloggs, Mor7gen, Nestlé, Quaker, Rasmus Klump, Rømer, Semper, Urtekram, Änglamark og ØGO
Nogle har højere indhold af kostfibre og fuldkorn
Mange af de testede morgenmadsprodukter indeholder for meget sukker, salt og fedt, men der er også produkter, som klarer sig godt i testen med et højere indhold af kostfibre og fuldkorn. Et af de testede produkter indeholder fx 15 gram kostfibre. Til sammenligning anbefaler Diabetesforeningen, at en voksen indtager 25-30 gram kostfibre om dagen.
“De produkter, som klarer sig godt, er typisk dem med et lavt indhold af fedt, sukker og salt. Der er muligvis nogle af dem, der klarer sig godt, som måske kan være lidt kedelige i smagen, men vi har ikke smagstestet dem,” siger testansvarlig Peter Skjødt.
Emballagen kan snyde
Testen viser også, at producenterne går lige til stregen, når de på emballagerne markedsfører morgenmadsprodukterne. Der er fx morgenmad, som markedsfører sig med eget fuldkornsmærke uden at forklare, hvad det betyder. Andre morgenmadsprodukter henvender sig på emballagen til børn, men informerer ikke om, at indholdet mere minder om slik end om morgenmad.
Hvis du vil være sikker på at få sundere morgenmad i tallerkenen, skal du gå efter produkter, som er mærket med Nøglehulsmærket og Fuldkornsmærket, som begge er officielle mærker.
Stor forskel på priserne
Prismæssigt er der stor forskel på produkterne. Prisen på et kilo morgenmad kan således spænde fra lige knap 40 kroner til over 130 kroner. Der er dog ingen sammenhæng mellem pris, og hvor godt produkterne klarer sig i testen.
Generelt er det dog supermarkedernes egne mærker, som er billigst.
Disse morgenmadsprodukter klarer sig bedst i testen
Kan du godt lide cerialer til morgenmad og gerne vil have et produkt der lever op til anbefalingerne, så er der her en række morgenmadsprodukter, som klarer sig godt i vores undersøgelse. Vi har ikke smagstestet produkterne, så det er ikke en del af vurderingen,
Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Disse morgenmadsprodukter dumper
Mange morgenmadsprodukter er fyldt med meget sukker, salt og fedt. Det viser vores test, hvor vi dumper 12 produkter på grund af deres næringsindhold.
Emballagen på din morgenmad kan snyde dig
Nogle producenter går lige til stregen, når de på emballagerne markedsfører morgenmadsprodukterne. Farvevalg, billeder og egne fuldkornsmærker, kan nemlig snyde dig til at tro at din morgenmad er et godt valg ernærringsmæssigt.
Havregryn: Hvad skal du gå efter?
Mange danskere spiser havregryn, især til morgenmad. Men hvilke forskelle er der på de forskellige slags gryn?