Du betaler din elregning i blinde
Det er enormt kompliceret og vanskeligt selv at tjekke, om du egentlig betaler den rigtige pris for din elektricitet. Tallene bør gøres tilgængelige ved lov, mener Forbrugerrådet Tænk.
Vi er vant til at vide, hvad vi betaler for de ydelser eller varer, vi køber. Selv når det kommer til de produkttyper, hvor prisen svinger dag for dag, som fx benzin, kan du se, hvad prisen er pr. liter lige nu, og så bliver prisen ganget op med det antal liter, du fylder på bilen.
På din telefonregning, du betaler hver måned, kan du se detaljerede oplysninger om, hvor mange og hvor lange opkald du har foretaget og hvornår, og om du har brugt mere eller mindre mobildata, end du betaler for.
På et område forholder det sig dog væsentlig anderledes: nemlig når det kommer til elregningen. Når elregningen dumper ind i din postkasse, i din mail-indbakke eller i e-Boks, er du mere eller mindre overladt til at stole på, at elselskabet har regnet rigtigt og opkræver dig det korrekte beløb for perioden. Det har fået Flemming Thor Hansen til at undre sig.
”Når jeg modtager en elregning, så står der godt nok, hvor mange kilowatt-timer jeg har brugt i perioden, og så er der lagt nogle afgifter og tariffer oveni, og så er der en samlet pris. Men elpriserne svinger jo hele tiden, time for time, og nogle af tarifferne svinger også enten på daglig, månedlig eller halvårlig basis. Så hvordan ved jeg, om jeg betaler det rigtige beløb for den el, jeg bliver opkrævet for?” spørger han.
Kræver kæmpe Excel-ark
Flemming Thor Hansen har faktisk fundet en løsning, hvor han selv kan tjekke, om beløbet på regningen passer. Det er dog ”noget af et hestearbejde”, som han selv formulerer det.
Først skal han nemlig indhente oplysninger på eloverblik.dk om, hvor meget elektricitet han har brugt for hver time i løbet af en måned. Der er cirka 730 timer i alt at gøre rede for.
Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Sådan sparer du penge på elregningen
Prisen på strøm er steget. Hvad kan du gøre for at undgå, at elregningen eksploderer? Bliv klogere her.
Elselskaber bag ulovligt telefonsalg
Endnu et elselskab er blevet meldt til politiet af Forbrugerombudsmanden og dømt for ulovligt telefonsalg og vildledning af forbrugerne. Forbrugerrådet Tænk efterlyser større og mere systematisk kontrol med elselskabernes markedsføring.
Du kan have penge til gode hos et af disse 4 elselskaber
En række elselskaber får kritik af Forsyningstilsynet, fordi de i strid med lovgivningen ikke har tilbagebetalt tilgodehavende til kunder, der skiftede selskab. Se, om du kan have penge til gode.