Skal du vælge fast eller variabel elpris?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Skal du vælge fast eller variabel elpris?

De fleste kan spare penge ved at vælge en elaftale med variabel, timeafregnet elpris i stedet for en fastprisaftale. Bliv klogere her.

Lindi Winkel · Foto: Getty Images · 21. februar 2025
elskinne med flere forskellige stik i på mørkt trægulv

Fotokredit: Getty Images

I nogle elselskaber kan du vælge, om du vil betale en fast- eller variabel, timeafregnet pris på din strøm. Fra januar skal de store elselskaber med mere end 200.000 kunder også tilbyde et-årige fastpriskontrakter på el. Hvad skal du vælge? 

Her får du svar på:

  • Hvorfor er din samlede elpris variabel, også selv om du har en fastpris aftale med dit elselskab?
  • Hvorfor er en variabel, timeafregnet elaftale det billigste for de fleste?
  • Kan de nye et-årige fastpris elaftaler være en god idé?

Læs med her.

Din samlede pris på strøm varierer, uanset om du har en variabel eller fast pris

Når du bruger strøm i din bolig, betaler du både for selve strømmen, diverse afgifter og gebyrer, og for at få strømmen fragtet til din bolig. 

En den af udgiften til transporten er nettariffen, som du betaler til det lokale netselskab, der ejer elkablerne, der fører ind til din bolig. Og prisen for transport af strøm svinger i løbet af døgnet hos de fleste netselskaber - uanset, om du betaler en fast eller variabel, timeafregnet pris på din strøm.

Derfor vil den samlede elpris, du skal betale, afhænge af, hvornår på døgnet du har brugt strømmen med både en fastprisaftale og en timeafregnet elpris. 

En variabel, timeafregnet elaftale er det billigste for langt de fleste

Med en fastprisaftale betaler du det samme for en kWh gennem for eksempel tre måneder, mens de variable, timeafregnede priser følger markedsprisen for el. Det betyder, at priserne både kan falde og stige fra time til time. For de fleste kan det i det lange løb bedst betale sig at vælge en variabel, timeafregnet pris, fordi du her kan udnytte strømmen, når den er billigst både per kWh og i forhold til transportpriserne (nettariffer).

En fastprisaftale kan være billigere i en bestemt måned eller i et kvartal, men i det lange løb vil elselskaberne sætte prisen, så de tjener penge på dig. Så hvis det i ét kvartal har været en underskudsforretning at tilbyde en bestemt fastpris, så kan selskaberne hæve næste kvartals fastpris tilsvarende, så de tjener pengene hjem igen.

Vælger du en elaftale med fast pris, får du altså vished for en del af prisen for din strøm, men i det lange løb betaler du potentielt en overpris. 

Elaftale, hvor du betaler en fast pris per kWh i et år

Elselskaber med mere end 200.000 kunder skal tilbyde en et-årig fastpriskontrakt på el. Det betyder, at du som kunde i et af de selskaber skal kunne få en elaftale med en fast pris per kWh, som gælder et år. Den faste pris gælder kun på den rå elpris – ikke på nettariffer, elafgift, gebyrer osv. 

Hvis indgår sådan en aftale med et elselskab og vil ud af aftalen i løbet af det år, den gælder, så skal du betale et gebyr. 

Gebyret skal dække elselskabets udgifter ved den strøm, de har købt ind på forhånd til din aftale, men gebyret må ikke dække mere end det, og må ikke være urimeligt.