Titaniumdioxid i plejeprodukter kan være problematisk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Titaniumdioxid i plejeprodukter kan være problematisk

Titaniumdioxid kan være problematisk i produkter, som vi ’spiser’ eller indånder. Nu får stoffet ny vurdering i visse typer plejeprodukter i appen Kemiluppen.

Katja Ravn · Foto: Benjamin Creative · 24. august 2021
Appen Kemiluppen

Opdatering:

EU kommissionen har nu vedtaget et forbud mod titaniumdioxid (E 171) i fødevarer, der træder i kraft i løbet af 2022. Læs nyheden her.

Titaniumdioxid kan bruges som tilsætningsstof i mad. Det kan også være tilsat som farvestof i hvidt og farvet kosmetik og som UV-filter i produkter til solbeskyttelse.

Stoffet kan ophobes i koppen og muligvis skade menneskers arvemateriale (DNA), når vi spiser det.

Stoffet er derfor ikke sikkert som tilsætningsstof i mad og drikke. Det konkluderede EU’s fødevaresikkerhedsagentur (EFSA) i maj 2021.

Titaniumdioxid er også klassificeret i EU som mistænkt for at være kræftfremkaldende ved indånding.

Kemiluppen opdaterer bedømmelse for flere produkter

Med appen Kemiluppen kan du tjekke kosmetik og plejeprodukter for uønskede ingredienser.

Viden om indholdsstoffer i dine produkter udvikler sig hele tiden. Derfor opdaterer Forbrugerrådet Tænk Kemi bedømmelserne løbende.

Titaniumdioxid er derfor nu en del af bedømmelsen i appen Kemiluppen for disse 2 typer plejeprodukter:

Plejeprodukter, som du 'spiser'

Det er for eksempel tandpasta, læbepomade og læbestift. Disse produkter får middel kemibedømmelse, B-kolben. Det betyder, at der er en bekymring ved indtagelse, som du kan overveje.

Plejeprodukter og kosmetik, som du indånder

Det er for eksempel aerosol sprays, løs pudder og løs foundation. Disse får den dårligste kemibedømmelse, C-kolben. Det skyldes, at stoffer, der er klassificeret som muligt kræftfremkaldende, får C-kolben i plejeprodukter. Uanset, at stofferne fortsat er tilladte, og at produkter i sig selv ikke udgør en risiko.

Titaniumdioxid er stadig lovligt i kosmetik

Titaniumdioxid er stadig tilladt i kosmetik og plejeprodukter op til bestemte koncentrationer. EU’s videnskabelige komité for forbrugersikkerhed (SCCS) har  vurderet, at det er sikkert at anvende i kosmetik og plejeprodukter.

Den nye vurdering fra EFSA af titaniumdioxid som ikke sikkert i madvarer er endnu ikke taget i betragtning i vurdering af kosmetik og plejeprodukter.

Men Miljømærkning Danmark har besluttet, at stoffet ikke længere må være i produkter, som du uundgåeligt spiser eller indånder ved brug. Der er dog en overgangsperiode, hvor miljømærkede læbepomader og tandpasta fortsat kan indeholde stoffet.

Hvad er titaniumdioxid?

Titaniumdioxid er et naturligt forekommende farvepigment.

Det bruges bl.a. som tilsætningsstof i fødevarer, maling, lægemidler og i kosmetik og plejeprodukter.

Stoffet får produkter som fx tyggegummi, slik og kosttilskud til at fremstå kridhvidt. Det kan også bruges som farvestof i farvede produkter.

I fødevarer har stoffet ikke nogen ernæringsværdi eller funktionel værdi udover at farve. Fordelen ved stoffet er, at det ikke påvirkes af sollys eller ilt.

I 2020 blev titanium dioxid klassificeret som muligt kræftfremkaldende ved indånding. 

På trods af dette vurderer EU’s videnskabelige komité (SCCS), at stoffet er sikkert at anvende i kosmetik og plejeprodukter - også i de tilfælde, hvor der er risiko for indånding.

Ny vurdering i fødevarer

I maj 2021 udgav EU’s Fødevaresikkerhedsagentur EFSA en vurdering af titaniumdioxid i fødevarer. Denne vurdering fastslår, at det ikke er sikkert at anvende i fødevarer.

EFSA kan ikke udelukke, at stoffet kan skade menneskers arvemateriale (DNA) ved indtag. Når et stof kan skade arvemateriale medfører det også en mistanke om, at stoffet kan være kræftfremkaldende.

Samtidig kan titaniumdioxid ophobes i kroppen, fordi stoffet kun udskilles meget langsomt. Et sikkert niveau for, hvor meget titaniumdioxid vi kan indtage, kan derfor ikke fastsættes af EFSA.

Nu varsler EU Kommissionen et kommende forbud mod titaniumdioxid som tilsætningsstof i madvarer. Forbuddet forventes at træde i kraft i løbet af 2022.

Titaniumdioxid har været forbudt i madvarer i Frankrig siden januar 2020. Forbrugerrådet Tænks europæiske søsterorganisation BEUC har også længe arbejdet for et forbud mod stoffet i fødevarer i hele EU.

Titaniumdioxid i solcreme er ikke problematisk

Mange andre produkter end læbepomader og løs pudder kan indeholde titaniumdioxid.

Det gælder for eksempel solcremer og hudcremer eller farvet kosmetik som for eksempel mascara og foundation.

Stoffet anses ikke som problematisk i denne type produkter. De ’spises’ ikke på samme måde, som produkter til læber og mund, og der er heller ikke risiko for indånding.

Titaniumdioxid bliver derfor ikke bedømt i Kemiluppen i disse slags produkter.

Fire tips til at undgå titaniumdioxid

  • Vælg løs pudder eller løs foundation uden indhold af titaniumdioxid. Titaniumdioxid i kosmetik og plejeprodukter kan være på ingredienslisten under navne såsom titanium dioxide, titanium dioxide (nano) eller CI 77891.
  • Hvis du allerede har produkter på hylden derhjemme med titaniumdioxid, behøver du ikke smide dem ud. Hvis du vil nedsætte din samlede udsættelse for uønskede stoffer, kan du fremover vælge løs pudder, læbepomade eller tandpasta uden stoffet.
  • Overvej også at vælge plejeprodukter til læberne og tandpasta uden titaniumdioxid.
  • Undgå madvarer med titaniumdioxid. Tjek indholdsdeklarationen på madvaren for navnet ’titaniumdioxid’ eller E171. Stoffet bruges hovedsageligt i slik.

Forbrugerrådet Tænk Kemi: Forbrugerne skal vide besked


”I Forbrugerrådet Tænk Kemi forsøger vi hele tiden at følge med i, hvad forskere og myndigheder melder ud om kemikalier. Selvom EFSA's klare melding om titaniumdioxid handler om brugen af stoffet i fødevarer, så ved vi, at visse plejeprodukter også ”spises”. Det mener vi er relevant information for forbrugerne af denne type produkter. Så kan de tage det med i deres samlede overvejelse om, hvilke produkter de har lyst til at købe og bruge.”

Stine Müller, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi