Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Folkemøde 2019: Her kunne du møde Forbrugerrådet Tænk

Forbrugerrådet Tænk deltog i mere end 20 debatter på Folkemødet 2019. De handlede blandt andet om sprøjtemidler, kunstig intelligens og fremtidens sundhed.
Af Morten Levinsky Thorsboe
11. Juni 2019
Folkemødet 2019
Foto: Foreningen Folkemødet

Folkemødet mødte Forbrugerrådet Tænk

Forbrugerrådet Tænk deltog i 2019 i Folkemødet på Bornholm, der fandt sted 13. til 16. juni 2019.

Forbrugerrådet Tænks medarbejdere deltog i mange debatter om alt fra, hvordan du beskytter dine personlige oplysninger, til hvordan vi sikrer dig mod sprøjtemidler. Debatterne havde alle en klar forbrugerpolitisk vinkel.

Events arrangeret af Forbrugerrådet Tænk

Forbrugerrådet Tænk og KFUM’s sociale arbejde afholdt torsdag 13. juni klokken 15.00 en debat om markedet for kviklån, hvor mange lånere ender i en gældsspiral. Vi debatterede, hvordan vi sikrer et trygt marked for lån, hvor forbrugerne kan betale deres lån tilbage.

Forbrugerrådet Tænk Kemi hjalp dig med at vælge en solcreme uden uønsket kemi. Det gjorde vi både torsdag den 13. juni og fredag den 14. juni i Verdensmålsteltet.

Her kunne du møde Forbrugerrådet Tænk på Folkemødet 2019

Torsdag 13. juni 2019

Verdensmål i virkeligheden – Bæredygtig forbrugerpåvirkning

Tid: 13:30 - 14:30

Sted: B9 - iLoveGlobalGoals, B - Nordlandspladsen

Går forbrug og bæredygtighed hånd i hånd? Debat ved Arla, Miljømørkning Danmark og Forbrugerrådet Tænk.

Hvordan tænker vi bæredygtighed ind i danskernes forbrug? Hvem har ansvaret? Er det virksomhederne eller forbrugerne selv? Hvilken rolle spiller produkternes priser, og kan mærkningsordninger afgøre forbrugervalget? Deltag i debat om bæredygtig forbrugerpåvirkning, når repræsentanter fra Arla, Miljømærkning Danmark og Forbrugerrådet Tænk med hjælp fra digitale publikumsmålinger diskuterer, hvordan vi tænker bæredygtighed ind i fremtidens forbrug. Debatpanelet består af Heidi Belinda Bugge, nordisk produktansvarlig i Mærkningsordning Danmark, Camilla Blicher, marketingdirektør i Arla og Claus Jørgensen, projektchef i Forbrugerrådet Tænk. Debatten modereres af grundlægger af iLoveGlobalGoals, Lotte Hansen. Eventen er en del af #iLoveGlobalGoals-verdensmålsinstallationen, DIT BÆREDYGTIGE LIV, der udgør Folkemødets mest markante verdensmålsscene. Kom indenfor i den bæredygtige bolig og oplev en lang række aktiviteter og udstilling, der gør Verdensmål til Hverdagsmål.

Deltagere: Camilla Blicher, marketingdirektør, Arla Foods • Claus Jørgensen, projektchef, Forbrugerrådet Tænk Kemi • Heidi Bugge, nordisk produktansvarlig, Miljømærkning Danmark • Lotte Hansen, journalist, ordstyrer, Hansen & Ersbøll Agenda • Mikkel Stenbæk, Direktør, Dansk Initiativ for Etisk Handel.

Realkredittens dilemmaer – lige lån til alle?

Tid: 13:30 - 14:30

Sted: F20 - Skurvognen, F - Ved Folkemødehuset

Vær med, når vi stiller skarpt på realkredittens udfordringer.

Realkreditten sikrer billige boliglån til danskerne, men der er også en række udfordringer. Vi diskuterer, over tre hurtige runder, de største dilemmaer for både realkreditten og den finansielle sektor, når repræsentanter fra for eksempel ÆldreSagen og fagforeningen stiller skarpe spørgsmål til panelet.

Deltagere: Mette Walsted Vestergaard, moderator • Anders Jensen, direktør, Nykredit • Michael Demsitz, næstformand, Forenet Kredit • Kristian Thulesen Dahl, partileder, Dansk Folkeparti • Nina Smith, formand, Forenet Kredit • David Bentow, redaktionschef, Børsen • Torben Möger Pedersen, adm. direktør, PensionDanmark • Jacob Bundsgaard, borgmester, Aarhus Kommune.

Viden om sundhed - i fremtiden?

Tid: 14:15 - 15:30

Sted: C8 - Dansk Folkeoplysnings Samråd, C - Cirkuspladsen

Sundhedskompetencer er afgørende for livets valg - så hvilke skal vi bruge mod og efter 2030?

Som borger, patient, forbruger, pårørende - uanset rolle møder man livet igennem valg og udfordringer, hvor viden og forudsætninger gør det lettere eller sværere at navigere. Med mange ændringer i værktøjer, digitale muligheder og demografi kommer vi i sundhed allerede nu ud for udfordringer, hvor faglig viden udfordres i mødet med borgernes egen forståelse og adfærd - for eksmed forebyggelse, vaccination, antibiotikaresistens og lignende som konkrete eksempler. Men hvad skal med og hvordan bør vi sikre folkets oplysning om sundhed i fremtiden?

Deltagere: Signe Didde Frese, CSR-direktør, COOP • Anders Miki Bojesen, professor, Københavns Universitet • Lisbeth Nielsen, direktør, Sundhedsdatastyrelsen • Charan Nelander, direktør, Komiteen for Sundhedsoplysning • Lars Münter, sekretariatschef, Rådet for Bedre Hygiejne • Anja Philip, formand, Forbrugerrådet Tænk.

Dataetik – hvor går grænsen for cool og creepy?

Tid: 14:30 - 15:00

Sted: G3 - Forsikring & Pension, G - Yder-/indermolen

Teknologien opsamler data om os. Må vi bruge den, hvis dataetikken er i orden – for forbrugerne skyld?

Forsikrings- og pensionsbranchen har altid brugt data til at pulje og vurdere risici, men hvor langt må vi gå. Befolkningen forventer, at data opbevares og behandles forsvarligt. Dataetik skal naturligvis være i top. Men hvor skal vi lægge barren? Branchen er klar med principper for dataetik – men er politikere også klar til at give branchen mulighed for at bruge data til gavn for forbrugerne?

Deltagere: Vagn Jelsøe, vicedirektør • Forbrugerrådet Tænk • Thomas Brenøe, vicedirektør, Forsikring & Pension • Mette Walsted Vestergaard, moderator • Mikkel Holm Sørensen, adfærdsekspert, KL7 • Christina Egelund, MF og retsordfører, Liberal Alliance • Rikke Hvilshøj, direktør, Dansk IT.

Hvor er ”værdipolitikken”, når vi køber dagligvarer?

Tid: 14:30 - 15:25

Sted: N8 - Grønbechs Hotel: Restaurant Vilhelm, N - Nørregade

Sådan flytter vi fokus fra pris til kvalitet, udvalg, nærhed, sundhed og bæredygtighed!

Kom og mød repræsentanter fra købmænd, fødevareindustri, forbrugere og Christiansborg, når vi sætter fokus på "Sådan flytter vi fokus fra pris til kvalitet, udvalg, nærhed, sundhed og bæredygtighed, når forbrugerne handler?" Bør Danmark - i lighed med resten af EU - indføre differentieret moms, så det sunde valg fremmes med lavere moms? Hvordan sikres det, at kommunal selvbestemmelse med op til 98 forskellige modeller ikke blokerer for eksempel fødevareleverandører og detailhandel i gode løsninger på affalds- og logistikområdet? Og hvordan sikrer vi et samarbejde på tværs af hele værdikæden om for eksempel emballageoptimering? Og er det i det hele taget muligt at tiltrække forbrugere til butikkerne med andet end pris, pris og atter pris?

Deltagere: Camilla Udsen, seniorrådgiver, fødevarepolitik, Forbrugerrådet Tænk • John Wagner, adm. direktør, De Samvirkende Købmænd, DSK • Tomas Pietrangeli, koncernchef, Dagrofa.

Gældsrådgivning: Har vi råd til at lade være?

Tid: 15:00 - 15:45

Sted: A29 - KFUM's Sociale Arbejde, A - Danchells Anlæg

Er gratis gældsrådgivning til udsatte mennesker en god investering - for den enkelte og samfundet?

Debattørerne vil drøfte, hvad man som borger, frivillig, kommune og stat får ud af frivillig, gratis gældsrådgivning. Er det økonomisk en god investering, og hvad får borgerne ud af rådgivningen? Gør det faktisk en forskel? Samarbejdspartnere fra kommuner, branche og politikere inviteres til at komme og deltage i debatten. Hvorfor er samarbejde om rådgivningen en god idé med stort udbytte for mange? Hvad mener borgerne, som modtager rådgivning? BAGGRUND: I 10 år har frivillige organisationer ydet frivillig økonomi- og gældsrådgivning over for udsatte borgere. Der er blevet målt på resultaterne igennem årene – men holder tallene stadig? Internationale tal viser, at gældsrådgivning giver værdi – men kan tallene bruges i Danmark og i den frivillige gældsrådgivning? De nuværende bevillinger udløber i maj 2020. Skal rådgivningen fortsætte herefter, skal der findes midler.

Deltagere: Lone Buchardt, projektchef, gældsrådgivning, Forbrugerrådet Tænk • Morten Skov Mogensen, generalsekretær, KFUM's Sociale Arbejde.

Skal virksomhederne tvinges til at åbne bredbåndsnettet?

Tid: 15:00 - 15:45

Sted: E8 - Medieteltet og Radio Folkemødet, E - Kampeløkke Havn

Hvem har ansvaret for at åbne nettet for andre? Er det virksomhederne selv, eller skal der lovgives?

Konkurrencen spidser til på det danske bredbåndsmarked, men kunderne vælger ikke helt selv, hvem de køber deres internet hos. I de fleste tilfælde er kunderne tvunget til at handle hos ejeren af bredbåndsnettet, hvis de vil have den høje hastighed. Bør staten blande sig og regulere både fiber- og coaxnettet, eller skal virksomhederne selv i fællesskab lave spillereglerne? Og hvilken løsning er bedst for konkurrencen i markedet og i sidste ende for forbrugernes valgfrihed og mulighed for at tage aktivt del i den moderne digitale udvikling?

Deltagere: Sune N. Frederiksen, CEO, Stofa • Martin Romvig, CEO, Eniig • Martin Salamon, cheføkonom, Forbrugerrådet Tænk.

Digitale platforme – skal vi frygte eller elske dem?

Tid: 15:00 - 16:00

Sted: K21 - Fremtidspladsen - Radius CPH, K - Kirkepladsen

Digitale platforme påvirker alle aspekter af vores liv – men skal vi frygte eller elske dem?

Digitale platforme har ændret vores samfund og vores sociale liv fundamentalt på mange områder: måden vi handler og køber varer og produkter på, hvordan vi finder information og måden vi kommunikerer med hinanden. Det rummer fordele for både forbrugere og virksomheder. Forbrugerne har flere valgmuligheder og ”convenience”, og virksomheder kan bruge digitale platforme til at få adgang til forbrugere uden for Danmark. Men der er også udfordringer forbundet med den digitale udvikling. Hvordan sikrer vi fair og lige konkurrence? Er forbrugerbeskyttelsen stærk nok? Hvordan undgår vi, at regulering spænder ben for innovation? Det og meget andet diskuterer paneldeltagerne for at finde frem til et bud på, hvordan vores fremtid med de digitale platforme bør se ud, så vi forløser det fortsat enorme potentiale – og gør det klogt.

Deltagere: Vagn Jelsøe, vicedirektør, Forbrugerrådet Tænk • Kenneth Melchior, direktør for Nordeuropa, Zalando SE.

Kemiluppen: Er der hormonforstyrrende stoffer i din solcreme

Tid: 16:00 - 17:00

Sted: A1 - Verdensmålenes Plads, A - Danchells Anlæg

Forbrugerrådet Tænk Kemi sætter fokus på den uønskede kemi i kosmetik og personlige plejeprodukter

Forbrugerrådet Tænk arbejder i særdeleshed med Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion, og med projektet Forbrugerrådet Tænk Kemi sættes der fokus på de uønskede kemikalier, som findes i vores hverdagsprodukter. Mange kemikalier er ikke tilstrækkeligt reguleret eller slet ikke reguleret, og derfor er der behov for, at forbrugerne ser sig for, inden de køber varer og produkter med hjem fra butikker og onlinebutikker. Forbrugerrådet Tænk Kemi hjælper forbrugerne med at træffe et kvalificeret valg, når de vil undgå uønsket kemi, som for eksempel er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Med test, gode råd og den populære app Kemiluppen kan forbrugerne lettere navigere i kemijunglen, hvor de støder på udfordrende navne som ethylhexyl methoxycinnamate eller methylisothiazolinone. Eventen giver forbrugere og interessenter mulighed for at mødes og debattere uønsket kemi i hverdagen med Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Deltagere: Anne Beck Christensen, markedsresearcher, Forbrugerrådet Tænk Kemi • Stine Müller, projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi • Claus Jørgensen, projektchef, Forbrugerrådet Tænk Kemi • Christel Søgaard Kirkeby, projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi • Camilla Gaarder, journalist, Forbrugerrådet Tænk Kemi • Sisse Ditlev, laboratorieleder, Bispebjerg Hospital.

Hvor meget magt har den kritiske forbruger?

Tid: 16:00 - 17:00

Sted: F23 - Informations Græsplet, F - Ved Folkemødehuset

Hvilken magt har den enkelte som politisk bevidst forbruger?

Hvilken magt har den enkelte som politisk bevidst forbruger? Og hvad har den enkelte af muligheder for at undgå varer, der er produceret ved hjælp af børnearbejde, ekstrem underbetaling eller uden hensyn til miljøet?

Deltagere: Vibeke Myrtue Jensen, politisk rådgiver, Forbrugerrådet Tænk • Gry Inger Reiter, debat- og kronikredaktør, Dagbladet Information • Louise Voller, seniorjournalist, Danwatch • Anne-Louise Thon Schur, CSR ekspert, Rema 1000 (Reitan-gruppen).

Skal vi være bange for pesticider?

Tid: 16:00 - 16:45

Sted: K4 - Coop Eventtelt, K - Kirkepladsen

Er det et problem at få lidt pesticider med i indkøbskurven, når vi handler?

Hvad er pesticider egentlig, hvor møder vi dem, og er det et problem at få lidt pesticider med i indkøbskurven, når vi handler eller tager et glas vand? Coop har sat en forsker, de danske vandværker og Forbrugerrådet Tænk til en snak om, hvad der er op og ned i pesticiddebatten, og hvordan vi kommer videre. Vær med i debatten og få den nyeste viden og de bedste forbrugerråd med hjem til husholdningen.

Deltagere: Thomas Roland, CSR-chef, Coop • Camilla Udsen, seniorrådgiver, Forbrugerrådet Tænk • Karsten Bjørno, kommunikationschef, Danva (Dansk Vand- og Spildevandsforening) • Anders Rehfeldt, forsker, Rigshospitalet og Københavns Universitet.

Amazon vil ændre det danske marked – skal vi være bange?

Tid: 18:00 - 18:50

Sted: G30 - Københavns Universitet, G - Yder-/indermolen

Platforme som Amazon vil ændre vores økonomi fundamentalt. Er det godt eller skidt for forbrugerne?

På kort tid har Amazon sat sig på markedet for handel på internettet ved at tilbyde forbrugerne hurtig adgang til mange produkter. I USA sidder Amazon på halvdelen af al internethandel, og selv om firmaet endnu ikke har begivet sig ind på det danske marked, er det allerede danskernes næstmest populære handelsplatform. Men platformsøkonomien er ikke uden problemer. Amazon bliver beskyldt for at bruge forbrugernes data til at forvride konkurrencen og for ikke altid at præsentere forbrugerne for de billigste alternativer. Så hvad sker der, når Amazon om kort tid indtager det danske marked? Vil det ødelægge markedet for de små forhandlere og puste yderligere til butiksdød i danske provinsbyer? Og kan man overhovedet lovgive sig ud af det, eller er det op til forbrugerne? Vær med, når forskere, forbrugereksperter og branchen diskuterer, hvordan Amazon vil ændre den måde, du handler på, og hvad konsekvenserne vil være.

Deltagere: Lone Rasmussen, markedschef, Dansk Erhverv • Morten Hesseldahl, adm. direktør, Gyldendal • Christian Bergqvist, lektor i konkurrenceret, Københavns Universitet • Niels Ralund, administrerende direktør, Foreningen for Dansk Internet Handel • Martin Salamon, cheføkonom, Forbrugerrådet Tænk.

Fredag 14. juni 2019

Nu kan du komme til behandlerfarmaceut – og hvad så?

 Tid: 09:15 - 10:00

Sted: K1 – Apoteltet, K - Kirkepladsen

Debat om behandlerfarmaceuters rolle i sundhedsvæsenet og samarbejdet med den praktiserende læge.

Fra 1. juli kan man som noget nyt møde en behandlerfarmaceut på landets apoteker. Behandlerfarmaceuten vil få autorisation til i visse tilfælde at genordinere udvalgte lægemidler til en patient i stabil behandling, som af den ene eller den anden grund ikke har en gyldig recept, når han/hun står på apoteket og skal hente sin medicin. Denne ydelse skal tilbydes af alle landets apoteker. Hvad kommer det nye tiltag til at betyde for borgeren? Og hvordan skabes et velfungerende samarbejde mellem behandlerfarmaceut og praktiserende læge? Hvordan skal opgaverne fordeles fremover? Og hvilke risici skal det nye system tage højde for?

Deltagere: Rikke Løvig Simonsen, formand, Pharmadanmark • Sine Jensen, chefkonsulent, Forbrugerrådet Tænk • Karsten Rejkjær Svendsen, formand, Kommuneudvalget, PLO • Anne Kahns, formand, Apotekerforeningen.

Er dine persondata i trygge hænder?

Tid: 10:30 - 11:30

Sted: B20 - Strandvejens Debattelt, B - Nordlandspladsen

Virksomheder og det offentliges håndtering af de nye persondataregler - nu og i fremtiden

GDPR har fundet anvendelse siden den 25. maj 2018. De nye regler beskytter i langt højere grad end tidligere dine persondata. Hvad enten du eksempelvis er arbejdsgiver, medarbejder, virksomhedsejer eller forbruger, har reglerne betydning for dig! Vi skriver år 1 efter GDPR, og sammen med Datatilsynet, Rigspolitiet, Microsoft og Forbrugerrådet Tænk gør partner i Kromann Reumert, Tina Brøgger Sørensen, status over fokusområderne det forgangne år og udfordringerne for de danske virksomheder og det offentlige i implementeringen af de nye persondataretlige regler og håndteringen af persondata. Hvilke data indsamler virksomhederne om dig? Hvad bruger de dem til, og hvad må de bruge dem til? Og hvad sker der, når reglerne overtrædes? Det er alle spørgsmål, vi forsøger at svare på, ligesom vi tager et kig i krystalkuglen og ser på indsatsområderne for de kommende år.

Deltagere: Anette Høyrup, seniorjurist, Forbrugerrådet Tænk • Cristina Gulisano, direktør, Datatilsynet • Ole Kjeldsen, teknologi og sikkerhedsdirektør, Microsoft DK • Tina Brøgger Sørensen, advokat, Kromann Reumert • Christian Wiese Svanberg, Chief Privacy Officer & Head of Data Protection Unit, Rigspolitiet.

MythBuster: Kan plast overhovedet være bæredygtig?

Tid: 11:00 - 12:00

Sted: B9 - iLoveGlobalGoals, B - Nordlandspladsen

Vær med til at afdække myter og fordomme om plast og giv din mening til kende om plastens fremtid!

iLoveGlobalGoals og BASF rejser i samarbejde spørgsmålet: Kan plast overhovedet være bæredygtigt? Som case for plastindustrien og genstand for debatten diskuteres BASF-tilgangen til bæredygtighed, og vi lader denne udfordre af 4 eksperter inden for Verdensmål 9, Verdensmål 12 og Verdensmål 13. Som publikum får du mulighed for at sætte dit fingeraftryk på debatten, når vi til slut laver publikumsmåling på, hvilke Verdensmål en plastvirksomhed som BASF skal fokusere mere på i fremtiden. Eventen er en del af #iLoveGlobalGoals-verdensmålsinstallation, der udgør Folkemødets verdensmålsscene. Kom indenfor i den bæredygtige bolig og gør Verdensmål til Hverdagsmål!

Deltagere: Pia Dahlin, Key Account Manager, BASF • Hanna Loyche, kommunikationschef, BASF Nordic/Baltics • Michael Zöllner, Managing Director, Danmarks Grønne Investeringsfond • Lotte Hansen, journalist, ordstyrer, Hansen & Ersbøl Agenda • Rasmus Nordqvist, folketingsmedlem, Alternativet • Claus Jørgensen, projektchef, Forbrugerrådet Tænk Kemi • Jens Peter Mortensen, miljøpolitisk rådgiver, Danmarks Naturfredningsforening.

Hvordan genskaber vi tilliden til finanssektoren?

Tid: 11:30 - 12:15

Sted: G2 - PFA - mere til dig, G - Yder-/indermolen

Kom og hør debattørernes bud på finanssektorens rolle og ansvar i lyset af hvidvaskskandalen.

”Den største europæiske hvidvask-skandale nogensinde” fyldte både samtaler og medier i 2018. Årets ord i 2018 blev hvidvask, og de journalister, som afdækkede hvidvasksagen i Danske Banks afdeling i Estland, har nu modtaget årets Cavlingpris. Danske Bank-skandalen konkurrerede med skandalen om de 12,7 mia. i udbytteskat, der forsvandt fra SKAT og senest mistanken mod Nordea om hvidvask. Befolkningens tillid til de store institutioner, og særligt den finansielle sektor, er for nedadgående. Samtidig er finanssektoren vigtig for samfundets ageren og bidrager med vækst og arbejdspladser til Danmark. Men for den almindelige dansker er skandalerne blevet symptomer på en grådig sektor, hvor meget lidt kan overraske, og hvor tilliden er meget lille. Men hvad skal der til for at genskabe tilliden til den finansielle sektor? Og hvem har ansvaret for, at det sker?

Deltagere: Anja Philip, formand, Forbrugerrådet Tænk • Jakob Illeborg, journalist, selvstændig, Allan Polack, Group CEO, PFA mere til dig • Jeppe Kofod, MEP, Socialdemokraterne.

Fremtidens betalinger: Forbrugeren tager magten tilbage

Tid: 12:00 - 13:00

Sted: F19 - Sverigesvejs Debattelt, F - Ved Folkemødehuset

Målet med arrangementet er at skabe dialog og interesse om fremtidens digitale betalingsløsninger og finansielle løsninger, og hvordan disse påvirker forbrugerens liv.

I takt med at betalinger og finansielle ydelser bliver digitale, bliver det for nogle også sværere at bevare det økonomiske overblik. Selv de digitalt indfødte, som er vokset op i en generation med instant reward og en ’se nu – køb nu’-mentalitet, er udfordret på at få dannet sig et overblik og foretaget de fornuftige valg. Hvilke krav stiller det til de digitale finansielle tjenester? Fremtidens forbruger efterspørger digitale platforme med skræddersyet løsninger, finansiel rådgivning, og især den yngre generation ønsker intelligente digitale platforme, der for eksempel foretager det smarte valg på deres vegne helt automatisk. Den finansielle branche er i opbrud, især med EU's PSD2-regulativ, som fra august 2019 giver tredjeparter adgang til kundeinformation, som tidligere kun har været forbeholdt bankerne. Det vil åbne op for konkurrencen, hvor især brugeroplevelsen bliver det helt centrale for Fintech-virksomheders konkurrenceevne. Med hvad vil ’Open Banking’ betyde for innovation inden for Fintech? Og vil ’Open Banking’ være med til at give forbrugeren magten tilbage, eller vil det blot skabe en endnu større jungle af finansiel forvirring? Kom med, når vi kigger på fremtidens bank og betalingsløsninger. 

Peter Smith, Head of Banking, Lunar Way • Vagn Jelsøe, vicedirektør, Forbrugerrådet Tænk • Emma Due Bitz, Head of Female Invest, Female Invest • Thomas Jul, landechef, Nets.

En bæredygtig flyvetur

Tid: 13:30 - 14:30

Sted: F33 - Brogadescenen, F - Ved Folkemødehuset

Der er fokus på klimaudfordringerne, herunder luftfartens bidrag. Hvor finder vi løsningerne?

Der er fokus på luftfartens andel i klimaudfordringerne. Det er berettiget, for selv om luftfarten udgør 2-3 % af den globale fossile CO2-emission, er det også et erhverv i stor global vækst. Så der er behov for intelligente, bæredygtige løsninger. Men hvor finder vi løsningerne? Og kan vi gøre det uden at sætte den internationale tilgængelighed over styr, der er så vigtig for Danmarks økonomi? Skal vi bare finde en helt anden måde at leve på, eller kan vi finde bæredygtige løsninger, der skaber nye danske industrieventyr? Der er mange komplicerede spørgsmål, og svarene er ikke simple. Eventen vil inddrage mange forskellige synsvinkler og modsatrettede positioner i en fortløbende samtale og debat, der forhåbentlig vil bidrage til forståelse for nuancerne og kompleksiteten i udfordringerne.

Deltagere: Jarl Krausing, international chef, Concito • Jesper Theilgaard, meteorolog og klimaekspert, selvstændig • Thilde Waast, formand, Flyvebranchens Personale Union • Peter Møllgaard, formand, Klimarådet • Martin Breum, moderator, DR • Carsten Fich, adm. direktør, Naviair • Lone Norup, markedschef, Danmarks Naturfredningsforening • Eva Rytter Sunesen, økonom, Copenhagen Economics • Lars Sandahl Sørensen, COO, SAS • Jeppe Høstgaard Poulsen, Den Grønne Studenterbevægelse • Vagn Jelsøe, vicedirektør, Forbrugerrådet Tænk • Henrik Wenzel, professor, SDU - Syddansk Universitet.

Er der hormonforstyrrende stoffer i din solcreme?

Tid: 13:30 - 15:30

Sted: J99 - Pop-Up Events Kæmpestranden, J - Kæmpestranden

Forbrugerrådet Tænk Kemi sætter fokus på den uønskede kemi i kosmetik og personlige plejeprodukter.

Forbrugerrådet Tænk Kemi hjælper forbrugerne med at træffe et kvalificeret valg, når de vil undgå stoffer, som for eksempel er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Med test, gode råd og den populære app Kemiluppen kan forbrugerne lettere navigere i kemijunglen, hvor de støder på udfordrende navne som ethylhexyl methoxycinnamate, propylparaben og methylisothiazolinone. Eventen giver forbrugere og interessenter mulighed for at mødes og debattere uønsket kemi i hverdagen med Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Deltagere: Camilla Gaarder, journalist, Forbrugerrådet Tænk Kemi • Anne Beck Christensen, markedsresearcher, Forbrugerrådet Tænk Kemi • Stine Müller, projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi • Christel Søgaard Kirkeby, projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi • Claus Jørgensen, projektchef, Forbrugerrådet Tænk Kemi • Sisse Ditlev, laboratorieleder, Bispebjerg Hospital.

Fra det digitale vilde vest til digital ansvarlighed

Tid: 13:45 - 14:30

Sted: K10 - DI-Dansk Industri, K - Kirkepladsen

Skal vejen til digital ansvarlighed findes gennem hård regulering eller ved hjælp af markedet?

Digital tillid gennem digital ansvarlighed er vigtig. For sandheden er, at ingen af os har været gode nok til passe på data og tage den nødvendige stilling til behandlingen og anvendelsen af data i slipstrømmen på den digitale omstilling af vores samfund. Vi skal vælge: Vil vi på skuldrene af GDPR have en kultur, hvor vi blot rutinemæssigt accepterer de digitale service betingelser og klikker OK til brugen af vores data? Eller skal vi kræve mere?

Deltagere: Anja Philip, formand, Forbrugerrådet Tænk • Ole Kjeldsen, teknologidirektør, Microsoft • Kim Aarenstrup, Executive advisor, Fort Consult • Martin Ruby, Head of Public Policy i Norden og Benelux, Facebook • Lars Frelle-Petersen, direktør, Dansk Industri • Cecilie Beck, moderator.

Et liv i gæld

Tid: 14:10 - 15:00

Sted: G26 - Gode Penge, G - Yder-/indermolen

Unge kæmper med økonomien. Gode penge i samtale med en ung fra DSE om den stigende gældsbyrde.

Danskerne er de mest forgældede i verden, og gældsproblemer har store konsekvenser for vores ve og vel. Andelen af unge, der oplever gældsproblemer, er langt større end hidtil antaget, og udover problemer med at betale huslejen til tiden påvirker det deres generelle trivsel. Oven i hatten har den store gældsbyrde også konsekvenser for vores samfundsøkonomi. Derfor har vi har inviteret den tiltrædende næstformand, Nik Vistisen, fra Danske Skoleelever i teltet til en snak med Jonas Jensen fra Gode Penge om gæld i et privat og samfundsmæssigt perspektiv. Hvordan ruster vi på bedst vis unge til et liv med gæld? Og hvad kan vi lære om gældens effekt på samfundsøkonomien, der kan hjælpe os på vej? Kom og bliv klogere på gældøkonomi i Gode Penges telt.

Jonas Jensen, Uddannelseskoordinator i Foreningen Gode Penge, Gode Penge • Ung fra DSE, Medlem af Danske skoleelever, Danske Skoleelever

Klimakrise, bæredygtighed og moderne genteknologi

Tid: 14:00 - 14:45

Sted: C12 - Danmarks Naturfredningsforening, C - Cirkuspladsen

Verden står over for en række fundamentale udfordringer: klimakrise, eksplosiv befolkningstilvækst og biodiversitetskrise. Det Etiske Råds udsendte for nyligt en udtalelse, der fremhæver fordelen ved brugen af moderne genmodificeringsteknikker. Medlemmerne af Etisk Råd mener faktisk, at det er uetisk ikke at benytte sig af GMO'er. Med udgangspunkt i udtalelsen tager vi en diskussion om nødvendigheden af brugen af af moderne genteknologier – og de moralske overvejelser, der ligger deri. Vi samler derfor aktører med holdning til emnet på tværs af sektorerne - og inviterer ind til en åben samtale med deltagerne.

Deltagere: Morten Bangsgaard, Etisk Råd • Rikke Lundsgaard, Danmarks Naturfredningsforening • Peder Holk Nielsen, CEO, Novozymes • Camilla Udsen, seniorrådgiver, Forbrugerrådet Tænk • Bente Dalsbæk, journalist.

Vil du være med til at sætte grøn transport på dagsordenen?

Tid: 15:00 - 16:00

Sted: F33 - Brogadescenen, F - Ved Folkemødehuset

Hvad skal der til for at gøre transporten grøn i Danmark? Vi opstiller ølkassen og giver folkemødet ordet.

Hvad skal der med i den kommende transportplan for Danmark, hvis transportområdet skal spille en aktiv rolle i den nødvendige grønne omstilling? Igen i år stiller COWI og DI Transport ølkassen op og giver folkemødet ordet. Dine ønsker tæller lige så meget som politikernes og eksperternes. Kunstner, performer og dansk freestyle-raps “godfather", Per Vers, opsamler ønskerne i en impro-rap med humor og kant. Vi glæder os til at se dig.

Deltagere: Michael Svane, direktør, DI Transport • Steen Nørby Nielsen, CEO, Siemens Mobility • Laura Kirch Kierkegaard, afdelingschef, Politik og Fundraising, Forbrugerrådet Tænk • Trine Birgitte Dalsgaard, direktør for Business Development, Nature Energy • Susanne Krawack, mobilitetschef, Teknik og Miljø, Aarhus Kommune • Torben Lund Kudsk, politisk chefkonsulent, FDM • Dorthe Nøhr Pedersen, adm. direktør, Movia • Michael Knørr Skov, afdelingschef for Plan og Trafik, COWI.

Mingle om den grønne omstilling i Danmark

Tid: 17:00 - 18:30

Sted: C12 - Danmarks Naturfredningsforening, C - Cirkuspladsen

Kom og få en snak med en masse gode mennesker om den grønne omstilling i Danmark.

Hvis du gerne vil vide mere om, hvad der sker på miljø-, energi-, natur- og landbrugsområdet, så kom til mingle om den grønne omstilling. Vi stiller op til samtaler, spørgsmål og udfordringer. Mød medarbejdere fra Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Miljøteknologi, Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, Dansk Energi, Dansk Standard og andre spændende organisationer.

Deltagere: Morten Pedersen, afdelingschef, Danmarks Naturfredningsforening • Mette Boye, Chefkonsulent, Dansk Miljøteknologi • Sine Beuse Fauerby, Miljøpolitisk seniorrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening • Christina Busk, miljøpolitisk chef, Plastindustrien • Camilla Udsen, seniorrådgiver, Forbrugerrådet Tænk • Martin Fabiansen, direktør, Ecolabelling Denmark • Kim Qvist, økologisk bonde, Topkærgaard • Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef, Dansk Industri • Jacob Lamm Zeuthen, miljøchef, Dansk Erhverv • Claus Jørgensen, projektchef, Forbrugerrådet Tænk Kemi • Kristine van het Erve Grunnet, branchechef, Dansk Energi.

Bibliotekaren – en del af forsvaret mod fake news og trolde!

Tid: 17:30 - 18:15

Sted: G2 - PFA - mere til dig, G - Yder-/indermolen

Vi opruster med millioner på it-sikkerheden, men er det ikke også tid til at bevæbne befolkningen?

Internettets demokratiske styrke er, at det giver mulighed for, at alle let kan producere og dele indhold. Men den store styrke bliver hurtigt en svaghed, hvis vi ikke er klædt på til navigere i informationsstrømmen og skelne news fra fake news og træffe fornuftige og ansvarlige valg på nettet. Hvordan undgår vi at øge rækkevidden af ekstremistiske budskaber, når enhver kan lave sin egen YouTube-kanal, og en terrorist filmer sine drab og efterfølgende deler videoen? Hvordan undgår vi, at krænkende videoer af mindreårige bliver delt? Og hvad skal vi gøre for at beskytte børn og unge mod sig selv og alle de andre bad guys på internettet? Er det ikke tid til at bevæbne befolkningen med kildekritisk viden, informationskompetencer og en database, hvor lødig information altid kan fremfindes? Er det at kunne vurdere ægtheden af og intentionen i det, vi møder på nettet, ikke en del af 360˚-forsvaret?

Deltagere: Tine Segel, formand, Bibliotekarforbundet • Anette Høyrup, seniorjurist, Forbrugerrådet Tænk • Stine Liv Johansen, forsker ved AU og medlem af Medierådet for Børn & Unge, Medierådet for Børn & Unge • Troels Frøling, sikkerhedspolitisk ekspert, fhv. generalsekretær, Fhv. Atlantic Treaty Association • Keld Norman, teknisk chef, Dubex.

Lørdag 15. juni 2019

Hit med sundhedssangen

Tid og sted: 10.30-11.30 J45 - Det Fælles Sundhedstelt J - Kæmpestranden

Det sundhedspolitiske netværk indbyder i år til fællessang og quizzen ”Hit med sundhedssangen”.

Der vil være mindelser om Amin Jensen bag klaveret, og kendte der dyster om at gætte den rigtige sang, når det sundhedspolitiske netværk inviterer til "hit med sundhedssangen." Torben Mogensen er toastmaster og leder slagets gang, når 2 hold bestående af sangglade og quizlystne politikere skal gætte, hvilke af de deltagende organisationer der har valgt, hvilke af de i alt 8 sange. Sangene vil blive fremført i smuk harmoni mellem formændene fra de deltagende organisationer, publikum og politikerne. Så smør stemmen og kom til en sjov sangquiz i Det Fælles Sundhedstelt.

Deltagere: Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk • Tina Lambrecht, Formand, Danske Fysioterapeuter.

Huxi Bach & byerne: Vand i kælderen og vanvittige huspriser

Tid: 12:15 - 13:00

Sted: F11 - Primetime - ved Allinge Røgeri, F - Ved Folkemødehuset

Huxi Bach søger konkrete forslag til, hvordan vi alle kan bidrage til mere bæredygtige byer i Danmark.

Huxi Bach får besøg af meteorolog og klimaekspert Jesper Theilgaard, formand for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip, direktør for Verdens Bedste Nyheder, Thomas Ravn-Pedersen, samt tidligere miljøminister (S) Kirsten Brosbøll. De udforsker, hvad du og jeg kan forvente os af FNs Verdensmål 11, ’Bæredygtige Byer og Lokalsamfund’, og udfordrer idéen om, at danske byer er bæredygtige. Kom med til en debat, hvor der er strafpoint for at hælde vand ud af ørene og bonus for konkrete forslag til, hvordan vi hver især kan bidrage til bæredygtige og inkluderende byer i Danmark. For mens vi bryster os af at sidde forrest i den bæredygtige bus, er stormflodsvarsler blevet en fast del af vores vejrudsigt, og i byerne er huspriserne og CO2-udledningerne på himmelflugt. Med FNs verdensmål har Danmark forpligtet sig til at sikre bæredygtige byer og lokalsamfund, og det betyder, at udviklingen skal vendes.

Deltagere: Jesper Nygård, adm. direktør, Realdania • Anja Philip, formand, Forbrugerrådet Tænk • Thomas Ravn-Pedersen, direktør, Verdens Bedste Nyheder • Jesper Theilgaard, meteorolog og klimaekspert, selvstændig • Kirsten Brosbøl, fhv. miljøminister, politiker • Huxi Bach, samfundsdebatør, moderator.

Lokale fødevarer – bliver forbrugeren vildledt?

Tid: 13:30 - 14:30

Sted: E3 - Debat & ØMad, E - Kampeløkke Havn

En debat om egnsbeskyttelse af lokale fødevarer. Hvor går grænsen for vildledning af forbrugeren?

Lokale fødevarer er et begreb, som bliver brugt i flæng over hele Danmark. Bag ligger tanker om kort afstand til producenten, friskhed, storytelling og geografi. Men hvor går grænsen i forhold til at læne sig op ad et bestemt geografisk område? For eksempel at kalde sig bornholmsk uden at være produceret på Bornholm? Kom og snak med, når vi debatterer egnsbeskyttelse og vildledning af forbrugeren.

Deltagere: Jesper Zeihlund, Executive rådgiver, Nordisk Center for Lokale Fødevarer • Bjarne Laustsen, MF, Socialdemokratiet • Camilla Udsen, seniorrådgiver, Forbrugerrådet Tænk • Mikkel Bach-Jensen, daglig leder, Gaarden og Foreningen Gourmet Bornholm.

Er der hormonforstyrrende stoffer i din solcreme?

Tid: 13:30 - 15:30

Sted: F99 Pop-Up Events Ved Folkemødehuset, F - Ved Folkemødehuset

Forbrugerrådet Tænk Kemi sætter fokus på den uønskede kemi i kosmetik og personlige plejeprodukter.

Forbrugerrådet Tænk Kemi hjælper forbrugerne med at træffe et kvalificeret valg, når de vil undgå stoffer, som for eksempel er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Med test, gode råd og den populære app Kemiluppen kan forbrugerne lettere navigere i kemijunglen, hvor de støder på udfordrende navne som ethylhexyl methoxycinnamate, propylparaben og methylisothiazolinone. Eventen giver forbrugere og interessenter mulighed for at mødes og debattere uønsket kemi i hverdagen med Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Deltagere: Camilla Gaarder, journalist, Forbrugerrådet Tænk Kemi • Claus Jørgensen, projektchef, Forbrugerrådet Tænk Kemi • Anne Beck Christensen, markedsresearcher, Forbrugerrådet Tænk Kemi • Christel Søgaard Kirkeby, projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi • Sisse Ditlev, laboratorieleder, Bispebjerg Hospital.

Hvad er komplementær og alternativ behandling?

Tid: 14:45 - 15:45

Sted: A10 - Alternativ og komplementær behandling, A - Danchells Anlæg

Komplementær og alternativ behandling. Debat om forskellige definitioner af ”Alternativ behandling".

Er musikterapi en alternativ behandlingsform? Hvorfor er kiropraktik og osteopati ikke længere alternative behandlingsformer? Hvordan defineres Alternativ og Komplementær behandling i Danmark?

Deltagere: Sine Jensen, seniorrådgiver, Fobrugerrådet Tænk • Charlotte Yde, homøopat BSc MSc, SundhedsRådet.

Det bæredygtige måltid 2030

Tid: 15:00 - 16:00

Sted: B1 - Advice Scenen, B - Nordlandspladsen

Hvad er et bæredygtigt måltid i 2030? Deltag i debat om, hvad vi skal spise og drikke i fremtiden.

Fødevarer spiller en central rolle i debatten om vores klima og miljø. Det kommer til udtryk i en større interesse for dyrevelfærd, for reduktion af madspild og for en bæredygtig fødevareproduktion. Debatterne på Folkemødet 2019 har fokus på handling til gavn for verdens fremtid. I denne sammenhæng er det oplagt at diskutere, hvordan danskerne kan bidrage til at indfri verdensmålene ved at tilpasse deres kostvaner til en bæredygtig udvikling. Debatten om "Det Bæredygtige Måltid i 2030" tager form af en paneldebat, hvor deltagerne diskuterer, hvad fremtidens bæredygtige måltid er. Deltagerne får mulighed for at vælge mellem en række fødevarer, når de skal være med til at sammensætte det bæredygtige måltid 2030.

Deltagere: Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk • Susan Münster, direktør, Danske Vandværker • Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand, Stop Spild Af Mad • Kirsten Østergaard Poulsen, CEO og fremtidsforsker, Firstmove • Gitte Lillelund Bech, Director & Partner, Advice.

Kunstig intelligens i banksektoren: Din ven eller fjende?

Tid: 16:30 - 17:30

Sted: G31 – Finansteltet, G - Yder-/indermolen

Kunstig intelligens vurderer din kreditværdighed i banken. En drøm eller et mareridt?

Banker har kastet deres interesse på kunstig intelligens. Først investerede de i automatisering og i at effektivisere deres bagvedliggende IT-infrastruktur. Nu er turen kommet til kreditvurdering, rådgivning og kundeservice - altså de kundevendte funktioner. Men hvordan beskytter vi bankkunder mod diskrimination fra algoritmerne? Hvordan sikrer vi, at forbrugerne forstår og accepterer, hvis en robot nægter dem et lån? Og hvilke spørgsmål rejser det i forhold til emner som tilsyn, etik og transparens? Vi skal debattere finanssektorens planer med kunstig intelligens, udpege fælder for forbrugeren og vende nødvendigheden af at sikre, at både banker og forbrugere får maksimal glæde af teknologien.

Deltagere: Susan Münster, direktør, Danske Vandværker • Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand, Stop Spild Af Mad • Kirsten Østergaard Poulsen, fremtidsforsker og CEO, Firstmove • Anja Philip, formand, Forbrugerrådet Tænk.