Håndsæbe og håndsprit: Få hjælp til at vælge
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Håndsæbe og håndsprit: Få hjælp til at vælge

God håndhygiejne er vigtigt for at mindske smitte. Vask dine hænder tit og grundigt. Brug håndsprit, hvis du ikke har vand og sæbe ved hånden.

Christel Søgaard Kirkeby · Foto: Getty Images · 23. februar 2021
Håndsprit på hænder

Smitsomme sygdomme bekæmper du bedst med god håndhygiejne. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du vasker hænder med håndsæbe tit og grundigt.

Håndsæbe, som er miljøvenlig og allergivenlig, kan du finde i vores kemitest af håndsæber.

Husk, at håndvask er meget vigtigt at prioritere - også selvom du ikke kan finde de håndsæber, der får den bedste vurdering i testen.

Find miljø- og allergivenlige håndsæber i Kemiluppen

Appen Kemiluppen kan du også bruge, hvis du vil finde håndsæber, der fx lever op til kravene fra miljømærket Svanemærket og allergimærkerne Den Blå Krans eller AllergyCertified.

I appen kan du scanne stregkoden på din egen håndsæbe. Du kan også trykke på menuen ”alle produkter”, ”sæbe og hygiejne” og til sidst ”håndsæbe fast” eller ”håndsæbe flydende”.

Hånddesinfektion: Et alternativ, hvis du ikke har vand og sæbe

Smittespredning er meget vigtigt at mindske. Derfor er desinfektion til hænderne alternativet, hvis du ikke er i nærheden af vand og sæbe.

  • Køb en i butikkerne som backup til almindelig håndvask med sæbe.
  • Gå efter en uparfumeret håndsprit, der er baseret på alkohol med en koncentration på mellem 70 og 85 procent.

Lav ikke din egen håndsprit

Coronavirus har øget efterspørgslen på håndsprit, og flere steder florerer der opskrifter på hjemmelavet hånddesinfektion.

Miljøstyrelsen fraråder dog, at du laver din egen håndsprit. Ifølge styrelsen er risikoen, at du blander forkert eller bruger forkerte ingredienser.

Falsk tryghed fra en hjemmelavet håndsprit, der ikke slår virus og bakterier ihjel, er ikke umagen værd.

Miljøstyrelsen nævner også, at der kan være uønskede bivirkninger som hud- og øjenirritation eller værre. Brandfare er også en særskilt risiko, hvis du selv arbejder med alkoholer.

Disse produkter er trukket tilbage under coronakrisen

Miljøstyrelsen har siden coronakrisens begyndelse tilbagekaldt følgende desinfektionsprodukter. Listen er senest opdateret 23. februar 2021.

Er du stødt på en hånddesinfektion, du mener er ulovlig? Så kan du anmelde den her.